Αύξηση των κρουσμάτων της γρίπης τον Μάρτιο αναμένουν οι υγειονομικές αρχές της χώρας, ανέφερε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ.
Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο News 24/7 88,6, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΝΠΟ ανέφερε πως η γρίπη θα παραμείνει σε έξαρση τον Μάρτιο, με τα κρούσματα να συνεχίζονται μέχρι και τον Απρίλιο.
«Τόσο οι καιρικές συνθήκες όσο και η συνήθης διάρκεια του φαινομένου μας λένε ότι και όλο τον επόμενο μήνα, μέχρι και τις αρχές Απριλίου, θα έχουμε περιστατικά και δυστυχώς κάποιοι συμπολίτες μας δεν θα τα καταφέρουν», ανέφερε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Οσον αφορά τον εμβολιασμό, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ έκανε γνωστό ότι ούτε η Ελλάδα ούτε και οι χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης -με εξαίρεση το Ηνωμένο Βασίλειο- έχουν πιάσει τον επιθυμητό στόχο.
Διευκρίνισε τέλος, ότι το ποσοστό επιτυχίας του εμβολίου είναι στο 70% ενώ ένα άλλο 30% μπορεί να νοσήσει, αλλά ηπιότερα, και χωρίς να χρειαστεί νοσηλεία.
Τα «ύποπτα» συμπτώματα
Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Κέρκυρας, τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν αιφνίδια και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό). Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν και συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια.
Τα συμπτώματα, εξηγεί ο Ιατρικός Σύλλογος της Κέρκυρας, αρχίζουν 1 με 4 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν για 2 με 7 ημέρες. Παρά ταύτα, ο βήχας μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.
Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι οι ενήλικες μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο μία ημέρα πριν αρρωστήσουν έως 5 με 7 ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα. Τα παιδιά μπορεί να μεταδίδουν για περισσότερο από μία εβδομάδα.
Πότε απαιτείται η επικοινωνία με γιατρό ή η διακομιδή σε νοσοκομείο
Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Κέρκυρας, «αν εμφανιστούν στα παιδιά τα παρακάτω συμπτώματα θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας»:
– υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός
– ταχύπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή
– κυάνωση
– άρνηση για λήψη υγρών ή τροφής
– μειωμένη δραστηριότητα, υπνηλία
– διέγερση ή σπασμοί
– επανεμφάνιση του πυρετού ή επιδείνωση του βήχα ύστερα από βελτίωση των συμπτωμάτων της γρίπης
«Συναγερμό» για τους ενήλικες πρέπει να σημάνουν τα εξής συμπτώματα:
– υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός
– δύσπνοια
– πόνος ή αίσθημα πίεσης στο στήθος
– λιποθυμικά επεισόδια
– σύγχυση
– πολλοί ή παρατεινόμενοι έμετοι.
Οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού:
– Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
– Παιδιά μικρότερα των 6 μηνών
– Πάσχοντες από: άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο, αναιμία, διαβήτη, χρόνια νεφροπάθεια, νευρομυϊκά ή νευρολογικά νοσήματα
– Ανοσοκατεσταλμένα
– Μεταμοσχευμένοι
– Έγκυες, λεχωΐδες, θηλάζουσες
– Παχύσαρκοι
– Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια
– Άτομα που φροντίζουν μικρά παιδιά
– Κλειστοί πληθυσμοί (εσωτερικοί σπουδαστές, στρατιώτες, φιλοξενούμενοι σε ιδρύματα)
– Επαγγελματίες υγείας
– Επαγγελματίες που σχετίζονται με τον κλάδο της πτηνοτροφίας.