Αξίζει να δειςΕπενδύσεις 18 εκατ. σε 4 εταιρείες για νέα φάρμακα από τη Novo...

Επενδύσεις 18 εκατ. σε 4 εταιρείες για νέα φάρμακα από τη Novo Holding

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Συνολικά 4 επιχειρηματικά σχήματα έλαβαν το ποσό των 18 εκατ. ευρώ από το πρώτο παγκόσμιο Ταμείο «Τhe REPAIR fund» της Novo Holding στη διάρκεια της περυσινής χρονιάς, προκειμένου να αναπτύξουν καινοτόμες θεραπείες στη «μάχη» της μικροβιακής αντοχής που λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως ανακοίνωσε χθες η Novo Holding, οι επενδύσεις του fund αφορούν τις επιχειρήσεις Entasis Therapeutics, Minervax, Procarta Biosystems και Polyphor. Το fund, που αποτελεί πνευματικό παιδί της Novo Holdings (βασικού μετόχου των εταιρειών του Ομίλου Novo) θα επικεντρωθεί κατά προτεραιότητα στους 12 παθογόνους οργανισμούς τους οποίους ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτηρίζει ως «την μεγαλύτερη απειλή για την υγεία των ανθρώπων».

Τα σχήματα… 

Η Entasis Therapeutics διαθέτει μια πλατφόρμα ανίχνευσης των λοιμώξεων και έναν αγωγό ανάπτυξης νέων φαρμάκων με σημαντικά διαφοροποιημένη προσέγγιση, που στοχεύουν σε «δύσκολες» βακτηριακές λοιμώξεις. Ο προκλινικός αγωγός της Entasis περιλαμβάνει μια νέα κατηγορία αναστολέων PBP μη β-λακτάμης (NBP) που στοχεύουν σε λοιμώξεις από την Pseudomonas aeruginosa.

Η εταιρεία βιοτεχνολογίας Minervax, από την Δανία, αναπτύσσει ένα εμβόλιο κατά του στρεπτόκοκκου, ομάδας Β (GBS), ο οποίος ευθύνεται για το 50% των απειλητικών για τη ζωή λοιμώξεων στα νεογέννητα.

Ενώ, η Procarta Biosystems, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, βρίσκεται σε φάση κλινικής ανάπτυξης ενός αγωγού αντιβακτηριακών φαρμάκων από την πλατφόρμα Oligonucleotide Antimicrobial. Μια νέα μέθοδο νανοσωματιδίων που στοχεύει στην παραγωγή νέας κατηγορίας αντιβιοτικών.

Η επένδυση στην Polyphor, αφορά την ανάπτυξη νέων OMPTA (Outer Membrane Protein Targeting Antibiotics) που ευθύνονται για τα 5 πιο θανατηφόρα και πιο ανθεκτικά παθογόνα βακτήρια.

«Δημιουργήσαμε το Ταμείο προκειμένου να προσφέρουμε νέες προσεγγίσεις απέναντι στις προκλήσεις της παγκόσμιας Υγείας» όπως επεσήμανε ο Kasim Kutay, διευθύνων σύμβουλος της Novo Holdings κατά τη διάρκεια δημιουργίας του fund, υπογραμμίζοντας πως «Είμαστε σε θέση να παράσχουμε την ουσιαστική στρατηγική αλλά και οικονομική υποστήριξη σε αυτά τα έργα».

Novo Nordisk

Σύμφωνα με τη Novo, περισσότεροι από 700.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ανθεκτικές λοιμώξεις στα περισσότερα αντιβιοτικά, ενώ εάν δεν ληφθούν μέτρα για την αντιμικροβιακή αντοχή, το 2050 θα έχουμε 10.000.000 θανάτους παγκοσμίως.

Οι προβλέψεις χαρακτηρίζονται μετριοπαθείς καθώς η άνοδος της αντιμικροβιακής αντοχής ανέρχεται σε ποσοστό 40% μέχρι το 2050.

Σύμφωνα με τον Kasim Kutay «Αναζητούμε τρόπους να αυξήσουμε τις επενδύσεις αυτού του τύπου τα επόμενα χρόνια και είμαστε ενθουσιασμένοι για τη συμβολή μας στη βελτίωση της παγκόσμιας υγειονομικής περίθαλψης».

Ο πρώτος γύρος επενδύσεων αναμένεται να ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2018 για τις ευρωπαϊκές εταιρείες και το φθινόπωρο για τις εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ.

Τα 12 βακτήρια

Η λίστα με τα παθογόνα «προτεραιότητας» έχει τρεις κατηγορίες με βάση την αναγκαιότητα για την ανακάλυψη νέων αντιβιοτικών: επείγουσα, υψηλή και μέση.

Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται πολυανθεκτικά βακτήρια που συνιστούν ιδιαίτερη απειλή στα νοσοκομεία, τα γηροκομεία και σε άλλα ιδρύματα φροντίδας. Αυτά είναι τα βακτήρια Acinetobacter, Pseudomonas (ψευδομονάδες) και διάφοροι τύποι εντεροβακτηριοειδών, που προκαλούν συχνά θανατηφόρες λοιμώξεις, όπως πνευμονία και σηψαιμία.

Στη δεύτερη και τρίτη κατηγορία περιέχονται μερικά ολοένα και περισσότερο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια που προκαλούν πιο κοινές ασθένειες, όπως η γονόρροια και η τροφική δηλητηρίαση από σαλμονέλα.

Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι η λίστα με τα 12 βακτήρια έχει ως στόχο να παρακινήσει τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν πολιτικές που θα παρέχουν κίνητρα για χρηματοδότηση στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης νέων φαρμάκων.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ