Σχεδόν το 6% των καρκίνων παγκοσμίως οφείλονται σε διαβήτη και παχυσαρκία
Ο διαβήτης και το υπερβολικό βάρος είναι η αιτία για το 5,9% των νέων περιστατικών καρκίνου στον κόσμο, δηλαδή ευθύνονται για σχεδόν 800.000 περιστατικά, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη με ελληνική συμμετοχή.
Είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τόσο συγκεκριμένη εκτίμηση σε παγκόσμιο επίπεδο για το πόσοι καρκίνοι είναι δυνατό να αποδοθούν στον διαβήτη και στην παχυσαρκία.
Συγκεκριμένα, το 3,9% όλων των νέων καρκίνων (περίπου 544.300 περιστατικά ετησίως) σχετίζονται με τον υψηλότερο του κανονικού δείκτη μάζας σώματος (άνω του 25), ενώ το 2% των καρκίνων (280.100 περιστατικά) σχετίζονται με τον διαβήτη. Οι καρκίνοι που προκαλούνται κάθε χρόνο από τον διαβήτη και την παχυσαρκία διεθνώς είναι σχεδόν διπλάσιοι στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες (περίπου 497.000 έναντι 296.000).
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τζόναθαν Πίρσον-Στάταρντ του Imperial College του Λονδίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό Lancet Diabetes and Endocrinology Journal, ανέλυσαν στοιχεία για 12 είδη καρκίνου σε 175 χώρες. Μεταξύ των ερευνητών ήταν ο ελληνικής καταγωγής Βασίλης Κόντης του Τμήματος Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Imperial College του Λονδίνου.

Παράγοντες κινδύνου
Εκτιμάται ότι 422 εκατομμύρια ενήλικοι έχουν διαβήτη και 2,01 δισεκατομμύρια είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Τόσο τα παραπανίσια κιλά όσο και ο διαβήτης θεωρούνται παράγοντες κινδύνου για διάφορες μορφές καρκίνου. Καθώς η παχυσαρκία και ο διαβήτης εξαπλώνονται συνεχώς, οι επιστήμονες αναμένουν ότι θα αυξηθεί το ποσοστό των καρκίνων παγκοσμίως που θα σχετίζονται με αυτές τις δύο αιτίες. Η αύξηση έως το 2025 εκτιμάται ότι θα είναι πάνω από 30% στις γυναίκες και 20% στους άνδρες.
Η νέα μελέτη δείχνει ότι οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνων σχετικών με το πάχος και τον διαβήτη συμβαίνουν στις ανεπτυγμένες δυτικές χώρες (το 38,2%) και στις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας (το 24,1%).
Παγκοσμίως, δύο καρκίνοι, του ήπατος και του μαστού, είναι αυτοί με τον μεγαλύτερο αναλογικά αριθμό νέων περιστατικών που συνδέονται με τον διαβήτη και την παχυσαρκία. Αναλυτικότερα, στους άνδρες οι δύο συχνότεροι σχετιζόμενοι καρκίνοι είναι του ήπατος (43%) και του παχέος εντέρου (21,5%), ενώ στις γυναίκες είναι του μαστού (30%) και του ενδομητρίου (24,5%).