ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΠροβλήματα στην εγγραφή διαβητικών στο Μητρώο του ΕΟΠΥΥ

Προβλήματα στην εγγραφή διαβητικών στο Μητρώο του ΕΟΠΥΥ

- Advertisement -
  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Με προβλήματα για τους ασθενείς ξεκίνησε η λειτουργία του Μητρώου Διαβήτη του ΕΟΠΥΥ στο οποίο είναι υποχρεωτικό να εγγραφούν από τους θεράποντες γιατρούς τους όλα τα άτομα διαβήτη, καθώς σε αντίθετη περίπτωση δεν θα δίνεται η δυνατότητα έκδοσης γνωματεύσεων αναλωσίμων.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) Χρήστος Δαραμήλας

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το Μητρώο μπορεί να τέθηκε σε ισχύει την περασμένη Δευτέρα όπου και να αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Οργανισμού αλλά οι περισσότεροι γιατροί δεν είναι ενημερωμένοι για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν. Έτσι όταν οι ασθενείς τους επισκέπτονται για να τους συνταγογράφησουν αναλώσιμα ο γιατρός ανακαλύπτει ότι το σύστημα δεν τον αφήνει και ότι πρέπει πρώτα να τον εγγράψει τον διαβητικό στο Μητρώο.

Ο γιατρός μπαίνει στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ και προσπαθεί μην γνωρίζοντας όμως τη διαδικασία να κάνει την εγγραφή αρκετές φορές ανεπιτυχώς γιατί δεν κατανοεί τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει.

Δίχως συνταγή για αναλώσιμα

Δεν είναι λίγες όμως και οι περιπτώσεις που ο γιατρός προσπαθεί να κάνει την εγγραφή αλλά το σύστημα του ΕΟΠΥΥ δεν λειτουργεί. Το αποτέλεσμα για τον ασθενή είναι ότι τελικά δεν μπορεί να πάρει συνταγή για αναλώσιμα.

Πολλοί διαβητικοί απευθύνονται για βοήθεια στους συλλόγους ασθενών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που περιγράφει στο healthpharma.gr o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) Χρήστος Δαραμήλας για διαβητικό που κατοικεί σε νησί και επειδή ο γιατρός του δεν γνώριζε τη διαδικασία ο ασθενής επικοινώνησε με την Ομοσπονδία που μέσω τηλεφώνου βοήθησε το γιατρό βήμα-βήμα να ολοκληρώσει την εγγραφή.

«Είναι θετικό βήμα η δημιουργία του Μητρώου και το στηρίζουμε αλλά είναι αναγκαίο να ενημερωθούν όλοι εμπλεκόμενοι για την ομαλή έκβαση της διαδικασίας» τονίζει ο κ. Δαραμήλας.

Στην κατεύθυνση αυτή η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ θα στείλει ενημερωτική επιστολή στις επιστημονικές εταιρείες που άπτονται του διαβήτη.

Υποχρεωτική η εγγραφή

Πρέπει να τονίσουμε ότι η καταγραφή των ασθενών στο μητρώο από τους θεράποντες γιατρούς τους είναι υποχρεωτική, καθώς σε περίπτωση που ο ασθενής/ασφαλισμένος δεν είναι καταχωρημένος στο μητρώο τότε δεν θα δύναται να εκδοθεί γνωμάτευση για τα αναλώσιμα υλικά σακχαρώδη διαβήτη, καθώς και για τα αναλώσιμα υλικά αντλιών έγχυσης ινσουλίνης.

Οι γιατροί που μπορούν να κάνουν την εγγραφή πρέπει να είναι πιστοποιημένοι στο μητρώο του ΕΟΠΥΥ παθολόγοι, παιδίατροι, ενδοκρινολόγοι, γενικοί γιατροί (ή με πιστοποιητικό γενικής ιατρικής), γυναικολόγοι, νεφρολόγοι και αγροτικοί γιατροί.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που εξέδωσε ο ΕΟΠΥ οι γιατροί με τους ίδιους κωδικούς που χρησιμοποιούν για την έκδοση γνωματεύσεων εισέρχονται στην ιστοσελίδα www.eopyy.gov.gr στο πεδίο «ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ» — «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ» – «Μητρώο Σακχαρώδη Διαβήτη» και εν συνεχεία ακολουθούν τις συνημμένες οδηγίες για την καταχώρηση του ασθενούς στο μητρώο.

Όταν ένας γιατρός προσπαθήσει να δημιουργήσει νέο φάκελο ασθενή, θα ενημερώνεται από το σύστημα αν είναι ήδη καταχωρημένος ή όχι.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ