Ερευνητές των πανεπιστημίων του Νιούκαστλ και της Γλασκόβης πραγματοποίησαν μελέτη, σύμφωνα με την οποία μια δίαιτα -ιδιαιτέρως χαμηλή σε θερμίδες– μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία κατά του διαβήτη τύπου 2.
Το 90% όσων συμμετείχαν στην έρευνα-πείραμα και ακολούθησαν τη δίαιτα φαίνεται να αντιμετώπισε δραστικά το διαβήτη. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι, για να δουν αποτελέσματα, οι ασθενείς πρέπει να χάσουν τουλάχιστον 15 κιλά. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και ασθενείς που έχασαν 10 κιλά φαίνεται να απαλλάχτηκαν επίσης από τον διαβήτη.
Προϋπόθεση για να παραμείνουν υγιείς όσοι ακολουθούν τη συγκεκριμένη διατροφική θεραπεία, είναι να μην ξαναπάρουν τα κιλά που έχασαν, αναφέρουν οι ειδικοί.
Για την πραγματοποίηση της μελέτης, παρακολουθήθηκαν οι περιπτώσεις 306 ατόμων ηλικίας 20 έως 65 ετών, που είχαν διαγνωσθεί με διαβήτη τύπου 2 μέσα στην τελευταία εξαετία. Οι συμμετέχοντες είχαν δείκτη μάζας σώματος 27 έως 45 και κανείς από αυτούς δεν λάμβανε ινσουλίνη.
Οι ασθενείς επιλέχθηκαν τυχαία για τη συμμετοχή στην έρευνα και οι μισοί από αυτούς υποβλήθηκαν σε δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων, ενώ οι υπόλοιποι ακολούθησαν τη συνηθισμένη θεραπεία που συνιστάται συνήθως για την αντιμετώπιση του διαβήτη.
Οι ασθενείς της πρώτης ομάδας κατανάλωναν 825 έως 853 θερμίδες τη μέρα επί τρεις έως πέντε μήνες και, στη συνέχεια, σε ένα διάστημα δύο έως οκτώ εβδομάδων, αύξησαν σταδιακά ξανά την ποσότητα του φαγητού τους.
Αποτελέσματα…
Μετά από ένα χρόνο, όσοι είχαν κάνει τη δίαιτα, είχαν χάσει κατά μέσο όρο 10 κιλά. Από αυτούς, σχεδόν οι μισοί είχαν πλέον εμφανίσει υποχώρηση του διαβήτη, ενώ το ποσοστό (θεραπείας) ανέβαινε στο 90% για εκείνους που είχαν χάσει πάνω από 15 κιλά. Αντίθετα, στην ομάδα ελέγχου το ποσοστό υποχώρησης του διαβήτη ήταν μόνο 4%.
Ο καθηγητής Μάικλ Λιν ανέφερε σχετικά: «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι, ακόμη κι αν κανείς έχει διαβήτη τύπου 2 για έξι χρόνια, είναι εφικτό η ασθένεια να υποχωρήσει, εφόσον υπάρξει μακρόχρονη απώλεια βάρους μέσω δίαιτας και άσκησης».
Πιο αναλυτικά, υποχώρηση του διαβήτη επιτεύχθηκε στο 7% όσων έχασαν έως πέντε κιλά, στο 34% όσων έχασαν πέντε έως δέκα κιλά, στο 57% όσων έχασαν δέκα έως 15 κιλά και στο 86% όσων έχασαν περισσότερα από 15 κιλά.
Λόγω και της επιδημίας παχυσαρκίας, τα περιστατικά διαβήτη τύπου 2 εμφανίζουν συνεχή αύξηση παγκοσμίως, αναφέρουν οι ειδικοί. Συγκεκριμένα, αριθμός των διαβητικών τετραπλασιάσθηκε μέσα σε 35 χρόνια, από 108 εκατομμύρια το 1980 σε 422 εκατομμύρια το 2014, ενώ αναμένεται να φθάσει τα 642 εκατομμύρια το 2040.