Για την παρασκευή ενός νέου φαρμάκου εργάζονται επιστήμονες από την Ιαπωνία, το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να αναπτύξουν νέα δόντια, σε αντικατάσταση όσων έχουν χάσει λόγω τερηδόνας ή άλλων προβλημάτων.
Τα αποτελέσματα απο τη δοκιμή της φαρμακευτικής start-up εταιρείας Toregem Biopharma, με έδρα το Κιότο, δείχνουν πολλά υποσχόμενα. Οι επιστήμονες έχουν δοκιμάσει το πειραματικό φάρμακο σε εργαστηριακά πειράματα χρησιμοποιώντας ποντίκια, κουνάβια και σκύλους, ενώ σχεδιάζουν να ξεκινήσουν τις δοκιμές σε ανθρώπους το ερχόμενο καλοκαίρι.
Πρόκειται για μια πρωτοποριακή νέα επιστημονική εξέλιξη, καθώς επί του παρόντος ο μόνος τρόπος για την αντικατάσταση των δοντιών που αφαιρούνται είναι η χρήση τεχνητών εμφυτευμάτων. Το νέο φάρμακο λειτουργεί διεγείροντας τους αδρανείς «οδοντικούς οφθαλμούς», οι οποίοι συνήθως έχουν συρρικνωθεί και εξαφανιστεί σε άτομα που έχουν αναπτύξει ένα πλήρες σύνολο υγιών δοντιών.
Πώς ξεκίνησε η έρευνα
Η έμπνευση για τη συγκεκριμένη επιστημονική έρευνα ήρθε μετά την ανακάλυψη ποντικών με επιπλέον δόντια, σύμφωνα με τους Times. Η διαφορά μεταξύ των ποντικών με κανονικό αριθμό δοντιών και εκείνων με πρόσθετα, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, προκλήθηκε από μια γονιδιακή ανεπάρκεια που περιορίζει την άσκοπη ανάπτυξη των «οδοντικών οφθαλμών». Αυτό το γονίδιο είναι γνωστό ως γονίδιο 1 που σχετίζεται με την ευαισθητοποίηση της μήτρας ή USAG-1.
Έχουν περάσει πέντε χρόνια από τότε που οι ερευνητές κατάφεραν για πρώτη φορά να δώσουν σε ποντίκια και κουνάβια νέα δόντια, μεγαλώνοντάς τα απλά. Τώρα, το φάρμακο πρόκειται σύντομα να κυκλοφορήσει για δοκιμή σε ανθρώπους.
Το φάρμακο θα έρθει με τη μορφή ένεσης και θα δρά με τον ίδιο τρόπο όπως στα ζώα καταστέλλοντας το USAG-1 για να ενθαρρύνει τους αδρανείς «οδοντικούς οφθαλμούς» να αναπτυχθούν σε νέα δόντια. Στο περιοδικό Regenerative Therapy, οι επιστήμονες της Toregem έγραψαν πέρυσι: «Η θεραπεία με αντισώματα Anti-USAG-1 σε ποντίκια είναι αποτελεσματική στην αναγέννηση των δοντιών και μπορεί να είναι μια σημαντική ανακάλυψη στη θεραπεία των ανωμαλιών των δοντιών στον άνθρωπο.
Η πρώιμη ανθρώπινη έρευνα θα πραγματοποιηθεί σε παιδιά με ανοδοντία, στα οποία μερικά ή όλα τα δόντια δεν αναπτύσσονται. Ο Katsu Takahashi, συνιδρυτής της Toregem Biopharma και επικεφαλής οδοντιατρικής στο Kitano Hospital στην Οσάκα, δήλωσε: «Η έλλειψη δοντιών ενός παιδιού μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του οστού της γνάθου. Ελπίζουμε ότι το φάρμακο θα χρησιμεύσει ως κλειδί για την επίλυση αυτών των προβλημάτων».
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Photo: Pixabay