ΔιατροφήΡίχτερ: Το ελαιόλαδο και τα οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία

Ρίχτερ: Το ελαιόλαδο και τα οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία

- Advertisement -

Το ελαιόλαδο, ο χυμός της ελιάς είναι το έλαιο που λαμβάνεται από τους καρπούς του ελαιόδεντρου με μηχανικά μέσα και με φυσική επεξεργασία. Είναι ένα απόλυτα φυσικό προϊόν, που μπορεί να καταναλωθεί μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία παραλαβής του.

Το ελαιόλαδο, ο χυμός της ελιάς είναι το έλαιο που λαμβάνεται από τους καρπούς του ελαιόδεντρου με μηχανικά μέσα και με φυσική επεξεργασία.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Αφομοιώνεται από τον οργανισμό κατά 98% ενώ αποδίδει τον ίδιο αριθμό θερμίδων με όλα τα άλλα φυτικά έλαια που είναι 9,3 ανά γραμμάριο, όπως εξηγεί ο κ. Δημήτρης Ρίχτερ, MD, FESC, FAHA, διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής στην Ευρωκλινική Αθηνών. Αποτελεί τη βασική πηγή λιπαρών στη Μεσογειακή Διατροφή.

Σύμφωνα με τον κ. Ρίχτερ, όπως όλα τα λιπαρά φυτικής προέλευσης περιέχει περισσότερα πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και θεωρείται φιλικό, για τον οργανισμό και την υγεία, ενώ δεν περιέχει καθόλου χοληστερίνη. Η σύνθεση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τα ζωικά λιπαρά που περιέχουν μεγάλο αριθμό κορεσμένων λιπαρών οξέων και χοληστερίνης και μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην υγεία και τον οργανισμό

Μελέτες αναφέρουν μείωση του κινδύνου εμφράγματος του μυοκαρδίου, της θνησιμότητας από στεφανιαία νόσο και της συνολικής θνησιμότητας, στα άτομα που ακολουθούν την Μεσογειακή δίαιτα και συνεπώς καταναλώνουν ελαιόλαδο. Στη πρόσφατη μελέτη PREDIMED είδαμε πως η κατανάλωση 20 ml περίπου έξτρα παρθένου ελαιόλαδου ημερησίως μειώνει κατά 30% τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων, όπως τονίζει ο κ. Ρίχτερ.

Η ακριβής επίδραση του ελαιολάδου στο κίνδυνο εμφάνισης ή πρόληψης στεφανιαίων νοσημάτων δεν έχει πλήρως διαλευκανθεί. Η κατανάλωση ελαιολάδου είναι συνδεδεμένη :

• με την βελτίωση ορισμένων δεικτών ρίσκου για καρδιαγγειακά νοσήματα,

• με καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης , ( δεν είναι τυχαία η ένδειξη Ια – η ισχυρότερη δυνατή- που πήρε στις πρόσφατες κατυεθύντηριες οδηγίες για την υπέρταση η κατανάλωση ελαιολάδου καθημερινά)

• με μείωση των επιπέδων τριγλυκεριδίων και γλυκόζης στο αίμα,

• με μείωση της ολικής και της LDL (κακής) χοληστερόλης , καθώς και
με αντιπηκτικές ιδιότητες

Σε άτομα με καρδιακή νόσο, σύμφωνα με τον κ. Ρίχτερ, έχει φανεί ότι το ελαιόλαδο χάρη στις πολυφαινόλες του, με σημαντικότερες εξ αυτών την τυροσόλη και την υδροξυτυροσόλη, συμβάλλει στην μείωση της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP). [η CRP είναι δείκτης που χρησιμοποιείται ευρέως για την εκτίμηση της φλεγμονής].

Έχει επίσης αναφερθεί, ότι το ελαιόλαδο μειώνει την δραστικότητα του κύκλου του αραχιδονικού οξέος ο οποίος υποκινεί φλεγμονώδεις διαδικασίες στον οργανισμό. Αυτά τα αντιφλεγμονώδη οφέλη του ελαιολάδου δεν απαιτούν την πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων. Φαίνεται ότι η πρόσληψη 1-2 κουταλιών εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου συνδέονται με σημαντικά αντιφλεγμονώδη οφέλη.

Αποτελέσματα πολλών ερευνών και η διεθνής βιβλιογραφία, δείχνουν, ότι το ποσοστό των αντιοξειδωτικών που περιέχονται στο ελαιόλαδο είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Υπάρχουν πλέον πολυάριθμες αποδείξεις σχετικά με την ισχυρή αντιοξειδωτική δράση των φαινολικών συστατικών του ελαιολάδου, τόσο in vitro όσο και in vivo.

To 2011 η EFSA ( European Food Safety Committee), κάτι ανάλογο του ΕΟΦ για τα τρόφιμα σε Ευρωπαικό επίπεδο αφού έλεγξε όλα τα επιστημονικά δεδομένα κατέληξε πως υπάρχει άμεση και αιτιολογική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης 5 mg υδροξυτυροσόλης από ελαιόλαδο και της προστασίας της LDL απ το οξειδωτικό στρες.

Σύμφωνα με τον κ. Ρίχτερ, η μακροζωία πολλών κατοίκων μεσογειακών χωρών και το χαμηλό ποσοστό καρδιαγγειακών νοσημάτων κέντρισε από παλιά το ενδιαφέρον πολλών ερευνητών. Είναι πλέον ευρέως αποδεκτό ότι πολλά θέματα υγείας συνδέονται στενά με την διατροφή. Το ελαιόλαδο είναι ένα από τα κύρια συστατικά της μεσογειακής δίαιτας και η κύρια πηγή διαιτητικών λιπαρών.

Το καλό της καρδιάς σας και την θωράκιση από την παχυσαρκία!

Πληθαίνουν οι δημοσιεύσεις που αφορούν στο συμπλήρωμα διατροφής OlivoMed της φαρμακοβιομηχανίας InterMed. Έτσι, επιπλέον της αρχικής ανακοίνωσης για την προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες και κατά συνέπεια από τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας, η ερευνητική Ομάδα της InterMed, «έτρεξε» πρόσφατα μία ακόμη ενδιαφέρουσα μελέτη στο Λαϊκό πανεπιστημιακό νοσοκομείο με αποτέλεσμα να υπάρξει νέα ανακοίνωση.

Η νέα μελέτη, αφορά στη χορήγηση του Olivomed σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα. Και είναι πράγματι εντυπωσιακά τα νέα δεδομένα που προκύπτουν.

Το σκεύασμα Olivomed περιέχει ελληνικό ελαιόλαδο Κορωνέϊκης ποικιλίας, ιδιαίτερα πλούσιο σε αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες. Οι κυριότερες πολυφαινόλες του ελαιοκάρπου που δρουν ως αντιοξειδωτικά, είναι η Τυροσόλη και η Υδροξυτυροσόλη.

Στην κυριολεξία, η παράδοση της μεσογειακής διατροφής συμπυκνωμένη σε μία κάψουλα σχεδιασμένη ειδικά για εσάς που αγαπάτε την υγεία σας.

Σχετικά με τη μελέτη Predimed

Εξάλλου, η αξία της μεσογειακής διατροφής στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων όσο και η υπεροχή της, έναντι της διατροφής με χαμηλά λιπαρά, αναδείχθηκε πρόσφατα από την μελέτη Predimed, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine.

Συγκεκριμένα, η μελέτη υπέδειξε σημαντικά μικρότερη εμφάνιση καρδιαγγειακών επεισοδίων (30% μείωση). Σε εκείνους που ακολούθησαν μεσογειακή δίαιτα με βάση το ελαιόλαδο. Σε σύγκριση με εκείνους που ακολούθησαν δίαιτα χαμηλών λιπαρών.

Το Olivomed στη μάχη κατά της παχυσαρκίας

Σε μελέτη που υλοποίησε η InterMed σε συνεργασία με την πανεπιστημιακή Ομάδα γιατρών στο Λαϊκό νοσοκομείο, αναδείχθηκε η αποτελεσματικότητα του σκευάσματος Olivomed κατά της παχυσαρκίας.

Ειδικότερα, στην μελέτη διάρκειας 6 μηνών, εντάχθηκαν 30 παχύσαρκες ή υπέρβαρες γυναίκες. Φάνηκε πως η καθημερινή κατανάλωση 15mg Υδροξυτυροσόλης σε 3 δόσεις πριν από τα γεύματα, είναι αποτελεσματική στη μείωση του σωματικού βάρους. Αλλά και του σωματικού και σπλαγχνικού λίπους.

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν από την ιατρό Παθολόγο κυρία Χριστίνα Φυτιλή στη διάρκεια του 13ου Πανελλήνιου Ιατρικού Συνεδρίου Παχυσαρκίας. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε το διάστημα 28 Φεβρουαρίου -2 Μαρτίου 2019, στο ξενοδοχείο Hilton στην Αθήνα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ