Πρυτανικές όπως εθνικές… εκλογές
«Λευκός καπνός» -κατόπιν διαβουλεύσεων και φαινομενικά ισχυρών πιέσεων- κατάφερε τελικά να βγει στην τελευταία συνεδρίαση των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του ΕΚΠΑ, μετά το «θρίλερ» Σιάσου – Θωμαΐδη για την ανάδειξη των νέων Πρυτανικών αρχών.
Μπορεί ο Γεράσιμος Σιάσος ανεδείχθη πρύτανης, όμως ο Νίκος Θωμαΐδης διαθέτει την πλειοψηφία στο συμβούλιο του ΕΚΠΑ και μεταξύ των αντιπρυτάνεων.
Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν πως η συμφωνία είναι αποτέλεσμα πολύωρων διαβουλεύσεων, πολιτικών πιέσεων, ενώ λόγο φέρεται να είχε και το Μαξίμου.
Πληροφορίες της στήλης αναφέρουν πως για να βρεθεί συμβιβαστική λύση συζητήθηκε οι δύο άνδρες να μοιραστούν χρονικά την τετραετή θητεία. Όμως, η πλευρά Σιάσου δεν δέχθηκε. Κομβικής σημασίας κρίνεται η ξεκάθαρη τοποθέτηση του Μαξίμου να εκλεγεί τώρα πρύτανης και να μην κηρυχθούν νέες εκλογές, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου για τις εθνικές εκλογές.
Οι εκλογές για τη θέση πρύτανη στο ΕΚΠΑ έχουν ιδιαίτερη πολιτική σημασία λόγω του εκτοπίσματος που έχει το ίδρυμα στη δημόσια ζωή της χώρας.
Ο Γεράσιμος Σιάσος είχε δηλώσει από νωρίς την επιθυμία του να διεκδικήσει τον πρυτανικό θώκο και μάλιστα θεωρούνταν φαβορί, καθώς προέρχεται από την Ιατρική Σχολή, κατέχοντας σχεδόν το 40% των πανεπιστημιακών – ψηφοφόρων στο ΕΚΠΑ. Αντίπαλο δέος εμφανιζόταν να είναι ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στη Σχολή Θετικών Επιστημών με σημαντικό έργο κατά την πανδημία.
Οι ισορροπίες άλλαξαν με την απόφαση της Ντόρας Ψαλτοπούλου, συζύγου Θάνου Δημόπουλου, να θέσει υποψηφιότητα. Με την Ψαλτοπούλου να διδάσκει στην πολυπληθή Ιατρική, ήταν κατανοητό πως η «μάχη» θα κρίνονταν μεταξύ Σιάσου – Ψαλτοπούλου. Ο προεκλογικός αγώνας ήταν πολύ σκληρός, εμφανής και συνάμα… υπόγειος.
Ο Σιάσος είναι μέλος της ΝΔ, προσκείμενος στην ομάδα του αντιπροέδρου του κόμματος Αδωνι Γεωργιάδη και με πολιτική συγγένεια με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Από την άλλη, οι επικριτές της Ψαλτοπούλου εστίαζαν στο γεγονός ότι είναι σύζυγος του απερχόμενου πρύτανη Θάνου Δημόπουλου. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν τα περί ντέρμπι: ο Σιάσος πήρε 579 ψήφους και η Ψαλτοπούλου 569.
Η Ψαλτοπούλου -επίσης από την Ιατρική Σχολή- με 10 λιγότερες ψήφους από τον Σιάσο, δεν εξελέγη, καθώς από την κάθε σχολή εκλέγεται ένας.
Μολονότι ο Σιάσος ανεδείχθη πρύτανης, η κατανομή των θέσεων στο πρυτανικό συμβούλιο δείχνει ότι η ομάδα Θωμαΐδη θα «τρέχει» το ίδρυμα. Healthspy
Η Αγαπηδάκη και τα τρολς
Η επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ, Ειρήνη Αγαπηδάκη, βρέθηκε στο στόχαστρο των τρολ του διαδικτύου μετά τις δηλώσεις της στο Kontra, όπου με σαφήνεια τοποθετήθηκε σε θέματα που αφορούν τον τομέα Υγείας.
Συγκεκριμένα μέσα «επιτέθηκαν» στην Ειρήνη Αγαπηδάκη, κάνοντας λόγο για «ύφος χιλίων καρδιναλίων» που «με απίστευτο θράσος έφτασε στο κατώτατο σημείο να επιτεθεί στην Αθηνά Λινού αμφισβητώντας την επιστημονική της επάρκεια και υποστηρίζοντας ότι δεν έχει κατάρτιση στα θέματα δημόσιας υγείας».
«Η Ειρήνη Αγαπηδάκη εμφανίστηκε ως φωτεινός παντογνώστης και επιτέθηκε με περίσσιο θράσος στην Αθηνά Λινού, υποψήφια βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθηγήτρια της Ιατρικής».
Ωστόσο, η ίδια, αφού χαρακτήρισε τραγικούς τους θανάτους λόγω ελλείψεων σε ασθενοφόρα και διασώστες τόνισε:
1. Κάνουμε μια ευκαιριακή συζήτηση για την Υγεία κάθε φορά, χωρίς να μπορούμε να μιλήσουμε για την ουσία των πραγμάτων.
2. Δεν μπορεί να γίνεται μικροπολιτική σε θέματα όπως ο καρκίνος, τη στιγμή που η κυβέρνηση ψήφισε νόμο για την ανακουφιστική φροντίδα. Νόμο που ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε.
3. Η Αθηνά Λινού, παρότι είναι καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή, δεν έχει αυτήν την κατάρτιση στα θέματα δημόσιας υγείας, δηλαδή την προστασία της υγείας, την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη.
4. Καμία χώρα δεν μπορούσε και δεν έκανε μεταρρυθμίσεις στην Υγεία εν μέσω πανδημίας.
Από όλα τα παραπάνω τα τρολ αλλά και επώνυμοι υποστηρικτές άλλων παρατάξεων επέλεξαν να στοχοποιήσουν την Ειρήνη Αγαπηδάκη και να την κατηγορήσουν ότι αμφισβητεί την επιστημοσύνη της Αθηνάς Λινού προκειμένου να υποστηρίξει τον Σπύρο Πνευματικό που τέθηκε εκτός εκλογικού αγώνα. Healthspy
Χατζηδάκης για Λινού
Στην αντεπίθεση πέρασε και ο Κωστής Χατζηδάκης για τις παρόμοιες απόψεις με τον Σπύρο Πνευματικό που είχε εκφράσει για τους καρκινοπαθείς στο παρελθόν η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αθηνά Λινού.
Ο πρώην υπουργός Εργασίας, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, διερωτήθηκε αν ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα θέσουν εκτός ψηφοδελτίων την κυρία Λινού καθώς:
«Σήμερα έχουν έρθει στη δημοσιότητα δηλώσεις της κυρίας Λινού η οποία έχει πει περίπου τα ίδια πράγματα, αν όχι ακριβώς τα ίδια, με τον κ. Πνευματικό. Το ερώτημα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο κ. Τσίπρας που τόσο πολύ ενοχλήθηκε για το θέμα του κ. Πνευματικού, τι θα κάνει με τις δηλώσεις της κυρίας Λινού. Θα συμπεριλαμβάνεται στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ή θα υπάρξουν κάποιες κυρώσεις; Δεν μπορεί να υπάρξουν δύο μέτρα και δύο σταθμά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κωστής Χατζηδάκης.
Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις της πριν από επτά χρόνια, η κυρία Λινού είχε αναφερθεί στους καρκινοπαθείς σε τελευταίο στάδιο, κάνοντας πανομοιότυπη δήλωση με αυτή του κ. Πνευματικού.
«Νομίζω ότι χρειάζεται μία αναθεώρηση των όλων πραγμάτων. Στο τελικό στάδιο θα έπρεπε να είχαμε ήδη hospicies και παροχή υπηρεσιών ανακούφισης και ενίσχυσης των ανθρώπων αυτών και των συγγενών τους».
«Εννοώ ότι ένας άνθρωπος που πλησιάζει στο τέλος του, με υψηλές δόσεις ακριβών αντικαρκινικών πιθανόν να μην μπορεί να σωθεί. Η ποιότητα όμως της ζωής του στα τελευταία της στάδια και η ποιότητα της ζωής των συγγενών του στα τελευταία στάδια του θνήσκοντος ασθενούς είναι πάρα πολύ σημαντικά και αυτό δεν το παρέχουμε σαν χώρα. Αν δείτε, στις οικογένειες των γιατρών -και των μεγαλύτερων γιατρών, θα έλεγα, των σοφών γιατρών- δεν τείνουμε να παρατείνουμε τη ζωή των αγαπημένων μας και δεν επιλέγουμε οι ίδιοι να παραταθεί η ζωή μας, όταν είναι δεδομένο ότι δεν υπάρχει πλήρης θεραπεία, δεν υπάρχει δυνατότητα θεραπείας», εξηγούσε.
Οι τόνοι ανεβαίνουν και τα «φαντάσματα» βγαίνουν από τις ντουλάπες οδεύοντας προς την κάλπη! Healthspy
Κατά τα λοιπά…
Πληροφορίες που έρχονται από την Εύβοια δίνουν και άλλες διαστάσεις στην υπόθεση Πνευματικού. Όπως τονίζεται, στην περιφέρεια αυτή γίνεται στην κυριολεξία «σφαγή» για τις «χρυσές» θέσεις του κοινοβουλίου. Η ΝΔ είχε τρεις βουλευτές στην προηγούμενη Βουλή, τους κ. Κεδίκογλου, Ζεμπίλη και Πνευματικό.
Στις εκλογές Μαΐου ο Ζεμπίλης πέρασε πρώτος, ο Κεδίκογλου στη δεύτερη θέση ενώ ο γιατρός (Πνευματικός) περιορίστηκε στην τρίτη θέση που τον έβγαζε εκτός Βουλής.
Και πιθανότατα και στις νέες εκλογές να έμενε εκτός Βουλής, παρά τα υψηλά ποσοστά της ΝΔ, καθώς η έδρα περνούσε στο ΠΑΣΟΚ. Οι φήμες λένε ότι τις τελευταίες εβδομάδες έπεφταν «αλληλοκαρφώματα» μεταξύ των «γαλάζιων» υποψηφίων που είχαν γίνει γνωστά και στο Μοσχάτο και δεν άρεσαν στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Επίσης, ειδικά για τον Σπύρο Πνευματικό, είχαν φτάσει στο Μαξίμου ορισμένες φήμες που είχαν προκαλέσει οργή σε κορυφαία στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, τοπικοί παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας στην Εύβοια, είχαν καταγγείλει ότι ο Σπύρος Πνευματικός, σε κλειστές συγκεντρώσεις είχε εξαιρετικά άσχημη συμπεριφορά κι έβριζε κορυφαίους υπουργούς και στελέχη στο Μαξίμου.
Η συμπεριφορά αυτή είχε προκαλέσει αίσθηση στην Εύβοια και δεν ήταν λίγοι αυτοί που τώρα βλέπουν γιατί ο Πνευματικός περιορίστηκε στην τρίτη θέση καθώς δεν είχε στήριξη από το κόμμα, ειδικά μετά από όσα είχε πει.
Επίσης, κάποιοι τονίζουν ότι στο κόμμα περίμεναν τον κ. Πνευματικό στη «γωνία» αναζητώντας μια αφορμή για να τον απομακρύνουν.
Σε κάθε περίπτωση η αποχώρηση Πνευματικού είναι ζημιά για τη Νέα Δημοκρατία αφού πρέπει να πείσει ότι οι δηλώσεις του πρώην πλέον υποψήφιου ήταν προσωπικές και δεν ήταν μέρος της πολιτικής που θέλει να εφαρμόσει η ΝΔ στην Υγεία.
Και φυσικά δημιουργείται «τρύπα» και στην Εύβοια καθώς ο κ. Πνευματικός είχε πολλούς πιστούς πολιτικούς φίλους που ενδεχομένως να στραφούν εναντίον του κόμματος.
Επανέρχεται ο… Βαρκάρης του Αχέροντα
Επανέρχεται ο Παύλος Πολάκης στο θέμα της πανδημίας και τα «παζάρια» με τα θύματα. Ο ίδιος πιστεύει ότι δεν έχουμε συζητήσει όσο πρέπει ότι έχουμε 37.000 νεκρούς. Πρακτικά, όπως σημειώνει, έχουμε τους περισσότερους νεκρούς ανά εκατομμύριο πληθυσμού μεταξύ των χωρών της Δυτικής Ευρώπης και ότι 23.000 πέθαναν εκτός ΜΕΘ.
Την ώρα που οι άλλες χώρες μείωναν τους θανάτους στην Ελλάδα πληρώσαμε το μεγαλύτερο τίμημα. Γι’ αυτό και αποκάλεσε τον Πλεύρη «Βαρκάρη του Αχέροντα» και «έτσι θα μείνει στην ιστορία». Εκτιμά ότι με κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα είχαμε 20.000 νεκρούς λιγότερους, επειδή θα είχε στηριχτεί περισσότερο το δημόσιο σύστημα υγείας.
«Τα έλεγα πριν τα πουν ο Τσιόδρας και ο Λύτρας», τονίζει μάλιστα ο ίδιος σε νεότερες δηλώσεις του.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Healthspy