Special NewsHealthspy: Ο ΕΟΦ (ξανά), η Αγαπηδάκη, ο Ζαούτης και ο Βαλτάς

Healthspy: Ο ΕΟΦ (ξανά), η Αγαπηδάκη, ο Ζαούτης και ο Βαλτάς

- Advertisement -
  • HealthSpy by MisterSpy

 

Ο Φιλίππου στο προσκήνιο

Στη «σέντρα» βγαίνει και πάλι μετά από μήνες σιωπής ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), Δημήτρης Φιλίππου, με τις φήμες περί απομάκρυνσής του από τα καθήκοντα προέδρου να «φουντώνουν» ξανά το τελευταίο διάστημα.

Στη «σέντρα» βγαίνει και πάλι μετά από μήνες σιωπής ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), Δημήτρης Φιλίππου, με τις φήμες περί απομάκρυνσής του από τα καθήκοντα προέδρου να «φουντώνουν» ξανά το τελευταίο διάστημα.
HealthSpy

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Μαθαίνουμε πως στις προθέσεις του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, είναι να προχωρήσει µε ταχύτητα τις όποιες αλλαγές στον πολύπαθο χώρο ευθύνης του, έχοντας αποφασίσει τον ανασχηματισμό και εξορθολογισμό του.

Ήδη, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει ενημερωθεί εκτενώς για το έργο και τα προβλήματα που παραμένουν στην αγορά του φαρμάκου, επί των ημερών του Δημήτρη Φιλίππου. Η φημολογία και οι προβληματισμοί στο εσωτερικό του ΕΟΦ εντάθηκαν ακόμα περισσότερο μετά και τις αναφορές στον Τύπο για τη δράση των φίλων του Θόδωρου Καρυπίδη, στο χώρο του φαρμάκου.

Το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει εντός των επόμενων ημερών ή το πολύ δύο εβδομάδων, με τις όποιες διεργασίες, συζητήσεις και επαφές που δρομολογούνται το τελευταίο διάστημα να παίρνουν… «κεφάλια, σάρκα και οστά».

Η μάχιμη Αγαπηδάκη

Κερδίζει στα… «σημεία» η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, με την καθημερινή της παρουσία στα ΜΜΕ για τις ενημερώσεις σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στον πλημμυρισμένο κάμπο της Θεσσαλίας.

Μέσα από το πρόσωπο της Ειρήνης Αγαπηδάκη η κυβέρνηση δίνει την αίσθηση ότι υπάρχει σωστός σχεδιασμός για τη διαχείριση της κρίσης, μετά το σάστισμα των πρώτων ωρών μπροστά στο καταστροφικό φαινόμενο «Daniel».

Πάντως μαθαίνουμε, το Μαξίμου δηλώνει ευχαριστημένο από τις «επιδόσεις» της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας.

Την ίδια στιγμή, η αγορά παραλληλίζει την Ειρήνη Αγαπηδάκη με τον… «Τσιόδρα» της πρώτης πανδημικής περιόδου. Τότε που στις αρχές του 2020 οι ενημερώσεις του λοιμωξιολόγου αποτέλεσαν τον μπούσουλα της καθημερινότητας.

Η επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ κέρδισε την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού με τη δουλειά που έκανε στα ασυνόδευτα ανήλικα, τα οποία άφησε πίσω της η διακυβέρνηση 2015-2019. Η εμπιστοσύνη στις ικανότητες της κ. Αγαπηδάκη η οποία αρχικά τοποθετήθηκε ΓΓ του υπ. Υγείας επιβεβαιώθηκαν με την ιδέα και υλοποίηση του προγράμματος προληπτικής εξέτασης καρκίνου του μαστού- ένα πρόγραμμα στο οποίο αναφέρθηκε εγκωμιαστικά πολλές φορές προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο νέος Πρόεδρος

Ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, που ανακοινώθηκε στη θέση του Θεοκλή Ζαούτη, καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ακούσαμε πως φέρει τη «σφραγίδα» και επιλογή της Ειρήνης Αγαπηδάκη. Η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο της αλλά και το βαρύ βιογραφικό του Χρήστου Χατζηχριστοδούλου αποτέλεσαν το «διαβατήριο» για την ανάληψη των νέων καθηκόντων στον ΕΟΔΥ.

Ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου ήταν μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων υπό τον Σωτήρη Τσιόδρα επί εποχής πανδημίας κορωνοϊού και έχει ήδη ξεκινήσει δουλειά στα πλημμυρισμένα της Θεσσαλίας.

Φυσικά, μετά από αξιολόγηση, οι σχετικές εγκρίσεις δόθηκαν και άνωθεν με τις σχετικές ανακοινώσεις να γίνονται την προηγούμενη εβδομάδα.

Το νέο «δίδυμο» Χρυσοχοΐδης – Αγαπηδάκη δεν θυμίζει σε τίποτα τις εποχές και ημέρες συνεργασίας Πλεύρη – Γκάγκα, τουλάχιστον προς το παρόν! healthspy

Ο παλιός είναι αλλιώς…

Στην ακαδημαϊκή του καριέρα φέρεται να επιστρέφει ο Θεοκλής Ζαούτης, μετά την έντονη αλλά σύντομη παραμονή του στην ηγεσία του ΕΟΔΥ. Ο νέος και συνάμα ίδιος παλιός στόχος; H ακαδημαϊκή εκπαίδευση, η εκπαίδευση στην Ιατρική και η έρευνα.

Στις πρώτες «αντιδράσεις» του ο Θεοκλής Ζαούτης, είχε το χρόνο για να προετοιμάσει το έδαφος και να αφήσει το δικό του στίγμα εξόδου από τον Οργανισμό, με συνέντευξη του στον Αντώνη Φουρλή.

Στον ευχαριστήριο απολογισμό συνεργασίας του με τον ΕΟΔΥ έκανε αναφορές για τον πρώην αντιπρόεδρο, Δημήτρη Παρασκευή, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρώην υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη για την εμπιστοσύνη που του έδειξαν αναθέτοντάς μου την ευθύνη του ΕΟΔΥ. Δίχως ωστόσο λέξη -όπως και αναμένονταν- για τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ (του ΕΟΔΥ) η παραίτηση του Θεοκλή Ζαούτη, από τη θέση του προέδρου – και η αντικατάσταση του από τον Χρήστο Χατζηχριστοδούλου – δεν αποτελεί έκπληξη.

Παρά τις όποιες ενστάσεις από την Αριστοτέλους, ο Θεοκλής Ζαούτης επιμένει ότι ο ΕΟΔΥ έχει παρουσιάσει επιτεύγματα, σημαντικά βήματα αν θέλετε, σε οικονομικό, διοικητικό και επιστημονικό επίπεδο.

Σε κάθε περίπτωση ο Θεοκλής Ζαούτης δηλώνει ότι «φεύγει υπερήφανος», καθώς αγωνίστηκε με όλα τα μέσα που διέθετε, ειδικά στη δεύτερη φάση της πανδημίας.

Ο Θεοκλής Ζαούτης ανέλαβε πρόεδρος του ΕΟΔΥ, τον Οκτώβριο 2021, αντικαθιστώντας τον Παναγιώτη Αρκουμανέα και η θητεία του έληγε σε ένα χρόνο. healthspy

Βαλτάς και ελλείψεις

Αισιόδοξος φαίνεται ο Απόστολος Βαλτάς, πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου σχετικά με το θέμα των ελλείψεων στα φάρμακα που που θα απασχολήσει ακόμα πιο έντονα και τη χώρα μας, στο επόμενο διάστημα.

Οι σχέσεις των δύο ανδρών, Βαλτά – Χρυσοχοΐδη, παραμένουν σε καλά επίπεδα και διάθεση συνεργασίας, με τον πρώτο να δηλώνει στους κύκλους του ότι «Θεωρώ ότι ο νέος υπουργός Υγείας έχει θέσει ως προτεραιότητα την επίλυση του προβλήματος των ελλείψεων και έχει κατανοήσει ότι είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της Δημόσιας Υγείας και του Έλληνα ασθενή».

Μέτρα, όπως το σύστημα real-time παρακολούθησης και ελέγχου της εφοδιαστικής αλυσίδας φαρμάκου που θα είναι αυτοματοποιημένο και θα ελέγχει τις ποσότητες που διατίθενται απευθείας από τις φαρμακευτικές εταιρείες προς τις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία, τις ποσότητες που διακινούνται από τις φαρμακαποθήκες προς τα φαρμακεία καθώς και τα αποθέματα τους, κρίνονται ως πολύ σημαντικά και θα βοηθήσουν στην ομαλοποίηση και εξορθολογισμό του προβλήματος.

Το «κλειδί» του προβλήματος βρίσκεται επίσης και στη δημιουργία της μόνιμης επιτροπής παρακολούθησης των ελλείψεων αποτελούμενη από έμπειρα στελέχη κρατικών φορέων. Εφόσον λειτουργήσει με αμεροληψία, διορατικότητα και διαφάνεια και συνεργαστεί αποτελεσματικά με όλους τους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας, σταδιακά θα φέρει την ομαλότητα, ελαχιστοποιώντας το πρόβλημα των ελλείψεων.

Μεγάλο το στοίχημα, μεγάλοι και οι προσεχείς… αγώνες!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Healthspy

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ