Καινοτόμες θεραπείες σε… αδιέξοδο
Ανεβαίνουν οι τόνοι και οι «προειδοποιήσεις» προς αρμόδιους φορείς και κυβέρνηση για επερχόμενο «τέλος» σε νέες καινοτόμες θεραπείες στη χώρα μας, θέτοντας σε κίνδυνο τους ασθενείς και τη δημόσια υγεία από τις… αποσύρσεις.
Το τελευταίο διάστημα, ο εισαγωγικός τομέας κατηγορεί ευθέως την κυβέρνηση για παρατεταμένη απραξία και συνεχή υποχρηματοδότηση της φαρμακευτικής δαπάνης και πλημμελή έλεγχο των πρακτικών συνταγογράφησης. Αναμενόμενο θα πει κανείς μετά από χρόνια δεσμεύσεων, αναγνώριση των σφαλμάτων, αλλά καμία αντίδραση ή διάθεση επίλυσης του ζητήματος.
Οι τόνοι ανεβαίνουν δραματικά, με πλήθος εκπροσώπων του φαρμακευτικού κλάδου να ασκεί σκληρή κριτική για την πορεία της φαρμακευτικής πολιτικής. Μάλιστα, μαθαίνουμε πως οι προθέσεις είναι ξεκάθαρες προκειμένου να διεκδικήσει το δίκιο του ο κλάδος, προχωρώντας σε… κατά μέτωπο επίθεση!
Ψηφιακός μετα(κάμποσο)σχηματισμός
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, που προβάλλεται ως πανάκεια για τις χρόνιες παθογένειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, θα καθυστερήσει ακόμα κάμποσο.
Από αξιόπιστη πηγή μαθαίνουμε ότι η καινοτομία που επιχειρεί η Αριστοτέλους να εισαγάγει με τη νοσηλεία στο σπίτι (Hospital@home), για ειδικές κατηγορίες ασθενών που χρήζουν συνεχούς νοσοκομειακής περίθαλψης, βρίσκεται ακόμη σε… θεωρητικά επίπεδα (προκύπτουν θέματα συντονισμού και συνεννόησης) και θα πάρει κάμποσο καιρό, έως και μήνες πιθανόν, μέχρι να ωριμάσει το «έργο».
Φυσικά κατανοούμε πως πρόκειται για μια νέα τεχνολογία, η οποία και απαιτεί κατάλληλα εκπαιδευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, προκειμένου να διασφαλιστούν οι συνθήκες νοσηλείας στο σπίτι. Όμως, το σενάριο πιλοτικής εφαρμογής εντός των επόμενων μηνών, γίνεται σχεδόν «αόριστο» από την αρχή του.
Σχεδόν πέρασε ένας μήνας μετά την παρουσίαση του μοντέλου από τον γενικό γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας, Ιωάννη Κωτσιόπουλο και έκτοτε… «Ουδέν Νεώτερον από το Δεξιό Μέτωπον». Τον ερχόμενο Νοέμβριο αναμένεται η υπογραφή της υπουργικής απόφασης για το θεσμικό πλαίσιο (για την αξιοποίηση των δεδομένων υγείας) ενώ τον Δεκέμβριο αναμένεται να ολοκληρωθεί όλη η προεργασία των Τεχνικών Δελτίων.
Να σημειώσουμε πως σήμερα, ενώ υπάρχουν στη χώρα μας δεδομένα υγείας σε ψηφιακή μορφή (όπως για παράδειγμα στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στα πληροφοριακά συστήματα των νοσοκομείων) αυτά παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητα λόγω τεχνικών αλλά κυρίως θεσμικών προβλημάτων.
Ο κανονισμός για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων Υγείας (European Health Data Space) αναμένεται να ψηφιστεί εντός του 2023 και θα ρυθμίζει το σύνολο των θεμάτων που αφορούν στις υποδομές και τις διαδικασίες για τη συλλογή, την επεξεργασία και την ασφαλή διάθεση των δεδομένων υγείας.
Και ο Μεγαλοεπενδυτής
Σημειώστε ότι μεγαλοεπενδυτής από τον ευρύτερο χώρο της Υγείας (όχι του φαρμάκου) ετοιμάζεται να αποσυρθεί μετά από άκαρπη (και αναποτελεσματική), όπως τη χαρακτηρίζει, συνεργασία των τελευταίων… ετών!
Οι «γκρίνιες» υπάρχουν εδώ και καιρό στη διοίκηση, όπως και οι δεσμεύσεις από την άλλη πλευρά για «παρεμβατικότητα» και στήριξη των στόχων επικοινωνίας του. Παρόλα αυτά, φαίνεται πως ο «κόμπος φτάνει στο χτένι». Περισσότερα προσεχώς…
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Healthspy