Special NewsHealthspy: Επιχείρηση «σκούπα» και η επαφή Γεωργιάδη με HERA

Healthspy: Επιχείρηση «σκούπα» και η επαφή Γεωργιάδη με HERA

- Advertisement -
  • HealthSpy by MisterSpy

 

Επιχείρηση «σκούπα»

Το «καμπανάκι» για την συμπερίληψη και των φαρμακείων στην ειδική πλατφόρμα για τις ελλείψεις φαρμάκων κρούει σε «εσωτερικούς» κύκλους ο αρμόδιος υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, επισημαίνοντας πως οι παράλληλες εξαγωγές δεν ευθύνονται για το φαινόμενο που παρατηρείται στην αγορά.

Το «καμπανάκι» για την συμπερίληψη και των φαρμακείων στην ειδική πλατφόρμα για τις ελλείψεις φαρμάκων κρούει σε «εσωτερικούς» κύκλους ο αρμόδιος υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, επισημαίνοντας πως οι παράλληλες εξαγωγές δεν ευθύνονται για το φαινόμενο που παρατηρείται στην αγορά.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο υπουργός Υγείας επισημαίνει πως τα φαρμακεία δεν έχουν συμπεριληφθεί στην πλατφόρμα με τις ελλείψεις, όπου περιλαμβάνονται όλες οι φαρμακευτικές, γιατί θα ήταν επιπλέον βάρος για μια μικρομεσαία επιχείρηση.

Ωστόσο, στις προθέσεις του και εφόσον συνεχιστούν τα ανυπόστατα παράπονα περί παράλληλων εξαγωγών, είναι να συμπεριλάβει και τα φαρμακεία, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς… συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

Παρά τις προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος κάνει λόγο για παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων, όσο αυτά βρίσκονται σε απαγόρευση.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς, αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα Δευτέρα τον πρόεδρο του ΕΟΦ προκειμένου να καταθέσει στοιχεία προς διερεύνηση.

Στην περίπτωση αυτή διερευνάται αποθήκη που «έβγαλε» φάρμακο ενώ ήταν απαγορευμένο, με τον πρόεδρο του ΠΦΣ να ζητά από τον υπουργό Υγείας να… «κλείσει δια παντός».

Οι φαρμακοποιοί σημειώνουν πως τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους είναι αρκετά σοβαρά και προέρχονται από τη Γερμανία. Εν αναμονή…

«Αν κάποιος συνάδελφος θέλει να συμμετέχει στις περίφημες ‘σκούπες’ που ήδη κυκλοφορούν, εγώ θα κόψω τα ποδάρια και της εταιρείας αλλά και των φαρμακοποιών που συνεχίζουν αυτό το βιολί», όπως σημειώνει ο κ. Βαλτάς σημειώνοντας πως «κάποιοι έχουν εντοπιστεί και παρακολουθούνται».

Επαφή Άδωνι με HERA

Φυσικά, το φαινόμενο των ελλείψεων είναι πολυπαραγοντικό και όχι μόνο θέμα παράλληλων εξαγωγών.

Πολλές φορές είναι περιορισμένη και η διάθεση. Για παράδειγμα στα αναπνευστικά υπάρχει πρόβλημα παραγωγικής διαδικασίας σε παγκόσμιο επίπεδο στα αναλώσιμα υλικά, με το διεθνές φαινόμενο των ελλείψεων να είναι απότοκο της πανδημίας, καθώς διαταράχτηκε η εφοδιαστική αλυσίδα.

Στη «μάχη» έχει εισέλθει και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και νυν εθνικός εκπρόσωπος στην Ευρωπαϊκή Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA), Βασίλης Κοντοζαμάνης

Η ψηφιακή πλατφόρμα αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και απ’ όσο ακούσαμε, την ερχόμενη Τετάρτη ο ίδιος και ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, θα έχουν μια διαδικτυακή συνάντηση με τη HERA στις Βρυξέλλες, για να τους παρουσιάσουν την πλατφόρμα και για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ελλείψεων.

Φαρμακευτική κάνναβη

Μετά την κ. Άννα Παγκά, που όλοι λίγο πολύ γνωρίσαμε ως την πρώτη ασθενή που έλαβε σκεύασμα φαρμακευτικής κάνναβης, συνολικά 25 ασθενείς έχουν επιλεγεί για τη χορήγηση της ύστερα από την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Η Άννα Παγκά ασθενής με ψωριασική αρθρίτιδα, υπέφερε από τα συμπτώματα της νόσου, αλλά και από τις παρενέργειες των θεραπειών στις οποίες είχε υποβληθεί από το 2017, πριν ακόμα αναζητήσει στο εξωτερικό την φαρμακευτική κάνναβη.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως τα κανναβινοειδή δεν ανήκουν στις θεραπείες πρώτης γραμμής και δεν χορηγούνται μετά από αίτημα του ασθενούς, αλλά μόνον εφόσον κρίνει ο γιατρός, ο οποίος θα αποφασίσει και τη δοσολογία.

Η συνταγογράφηση, ενδείκνυται στις περιπτώσεις ανθεκτικού – χρόνιου πόνου και εφόσον οι ασθενείς δεν ανταποκρίνονται στις συμβατικές θεραπείες ή αντιμετωπίζουν παρενέργειες. Μεταξύ άλλων, χρησιμοποιείται στην επιληψία, τον αυτισμό, την άνοια και το γλαύκωμα. Healthspy

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

healthspy

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ