Επιχειρησιακοί vs Θεσμικοί και η… Data
Τέλος Μαΐου ολοκληρώνεται ο κύκλος των συναντήσεων που «τρέχει» αυτή την περίοδο η διοίκηση του PhRMA Innovation Forum (PIF) με τους θεσμικούς φορείς, προκειμένου να «αφουγκραστεί» μια σειρά από ζητήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης και από τις δύο πλευρές.
Όπως μαθαίνουμε, το πρόγραμμα των «κλειστών» συναντήσεων αναπτύσσεται σε έξι συνολικά θεραπευτικές κατηγορίες, εκ των οποίων η Ογκολογία, Αιματολογία, ο Διαβήτης, Σπάνιες Παθήσεις, κ.α.
Οι συναντήσεις απευθύνονται σε στελέχη με συγκεκριμένη «ατζέντα» ανά θεραπευτική κατηγορία, συζητώντας με εκπροσώπους του υπουργείου Υγείας τα προβλήματα για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.
Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι να συλλεχθούν τα δεδομένα και να αξιοποιηθούν σε δεύτερο χρόνο, ανεξαρτήτου εκλογικού αποτελέσματος και ανθρώπων από την πλευρά του υπουργείου Υγείας, ακόμα κι αν υπάρξουν ανατροπές στα στελέχη της αγοράς του υπ. Υγείας.
Στο πάνελ είθισται να φιλοξενούνται περί τα 10 – 12 άτομα σε κάθε συνάντηση. Στην μέχρι τώρα διοργάνωση, «αρρυθμία» παρουσιάζεται από πλευράς των εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας, καθώς στην παρούσα φάση υπάρχουν ανατροπές, αλλαγές και απρόβλεπτες αλλαγές στην ατζέντα, με κοινωνικό πρόσημο, λόγω των εκλογικών εξελίξεων.
Διευκρινήσεις… Ανάκαμψης
Αποκαλυπτικός υπήρξε, όπως ακούσαμε, ο Μπάμπης Καραθάνος στην πρόσφατη συνάντηση των μελών του PIF, μετά τις διευκρινήσεις που έδωσε για την «κατανομή» των 150 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, σε στελέχη του κλάδου.
Πρόσφατα το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να «ενισχύσει» έμμεσα τον προϋπολογισμό του φαρμάκου, αξιοποιώντας εκ των προτέρων χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Πρόκειται για κονδύλια τα οποία ενεργοποιούνται εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι σχετικά με το ύψος των υποχρεωτικών επιστροφών που καταβάλλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες για την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης, βάσει της ρήτρας συνυπευθυνότητας.
Με την τροπολογία, το υπουργείο Υγείας δίνει μια «ανάσα» στις εταιρείες, καθώς οι εκτιμήσεις για το ύψος του clawback είναι και φέτος δυσοίωνες.
Για το 2023, η συνολική φαρμακευτική δαπάνη ανέρχεται σε 2,125 δισ. ευρώ και κατανέμεται σε δύο κλειστούς προϋπολογισμούς, έναν για τα φάρμακα της κοινότητας και έναν και τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους. Συγκεκριμένα, στα φάρμακα της κοινότητας αντιστοιχεί 1,260 δισ. ευρώ και στα φάρμακα που διακινούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ 865 εκατ. ευρώ. Healthspy
Γκολ στις… καθυστερήσεις
Σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει η διάθεση του διαγνωστικού ραδιοφαρμάκου PróstaLumin από την ελληνική εταιρεία ΒΙΟΚΟΣΜΟΣ, μετά τον γραφειοκρατικό Γολγοθά της αίτησης που κατατέθηκε προς τον ΕΟΦ, εδώ και έναν περίπου χρόνο.
Όπως μαθαίνουμε, η αξιολόγηση του φαρμάκου έχει ολοκληρωθεί προ καιρού, αλλά υπήρχαν τεχνικά και χρονικά κολλήματα, από πλευράς του Επιστημονικού Συμβουλίου Εγκρίσεων (ΕΣΕ), το οποίο και γνωμοδοτεί για τη χορήγηση της Άδειας Κυκλοφορίας.
Το ραδιοφάρμακο αναπτύχθηκε το 2016 από το Γερμανικό Ινστιτούτο Έρευνας Καρκίνου (Deutsches Krebsforschungszentrum) και την εταιρεία Advanced Biochemical Compounds GmbH (ABX). Η εταιρεία ΒΙΟΚΟΣΜΟΣ, που διαθέτει δύο σύγχρονα εργοστάσια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αγόρασε τα αποκλειστικά δικαιώματα του ραδιοφαρμάκου για την Ελλάδα και για τις όμορες Βαλκανικές χώρες.
Η εταιρεία ABX έλαβε Άδεια Κυκλοφορίας για το αντίστοιχο διαγνωστικό ραδιοφάρμακο Radelumin ([18F]-PSMA-1007), τον Δεκέμβριο 2021 στην Γαλλία έπειτα από αξιολόγηση από τον αρμόδιο οργανισμό HAS. Έκτοτε, η εταιρεία ABX ξεκίνησε διαδικασίες Αμοιβαίας Αναγνώρισης (MRP) ώστε να αποκτήσει το Radelumin Άδεια Κυκλοφορίας στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, πλην των χωρών για τις οποίες έχει αγοράσει τα αποκλειστικά δικαιώματα η εταιρεία ΒΙΟΚΟΣΜΟΣ.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Healthspy