Special NewsHealthspy: Come(claw)back, αλλαγές στην Επιτροπή και ο ΕΟΠΥΥ

Healthspy: Come(claw)back, αλλαγές στην Επιτροπή και ο ΕΟΠΥΥ

- Advertisement -
  • HealthSpy by MisterSpy

 

Comeback και… clawback

Σε τεντωμένο σκοινί μαθαίνουμε πως βρίσκονται οι σχέσεις στελεχών από συγκεκριμένη ομάδα φαρμακευτικών επιχειρήσεων, με τον αρμόδιο υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για το μέγα ζήτημα των ηπαρινών.

Healthspy: Comeback και… clawback - Σε τεντωμένο σκοινί μαθαίνουμε πως βρίσκονται οι σχέσεις στελεχών από συγκεκριμένη ομάδα φαρμακευτικών επιχειρήσεων, με τον αρμόδιο υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για το μέγα ζήτημα των ηπαρινών.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως μαθαίνουμε, οι συναντήσεις των τελευταίων εβδομάδων στην Αριστοτέλους πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο, όπως και τα αδιέξοδα καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης «η κυβέρνηση φαίνεται να αθετεί τις δεσμεύσεις της».

Τα ραντεβού των προηγούμενων εβδομάδων δεν φαίνεται να έχουν αποδώσει τους προσδοκώμενους καρπούς για καμία από τις δύο πλευρές. Την Παρασκευή που μας πέρασε ακούσαμε για ακόμα μια συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας, ενώ την εβδομάδα που ξεκινά μόλις αναμένεται να ακολουθήσει και η επόμενη μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών. Παρόλα αυτά, η κατάσταση φαίνεται πως είναι ιδαίτερα «έκρυθμη», θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη διάθεση των ηπαρινών στο εγγύς μέλλον.

Ένα από τα «φλέγοντα» ζητήματα είναι η εξαίρεση των ηπαρινών από το clawback, δεδομένων και των ιδιαίτερων συνθηκών που διέπουν τη συγκεκριμένη ομάδα φαρμάκων. Παρόλο που οι ηπαρίνες έχουν ήδη εξαιρεθεί για τα έτη 2021 και 2022, αυτό έγινε με μεγάλες καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να κινούνται μέσα σε ένα καθεστώς αβεβαιότητας. Την ίδια στιγμή, οι σχετικές αποφάσεις έχουν καθυστερήσει για το 2023, με τα στελέχη να κάνουν λόγο για ακόμα μια «χαμένη χρονιά». healthspy

Το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο όσον αφορά στην κλασική ηπαρίνη, εξαιτίας της πολύ χαμηλής τιμής της. Στην Ελλάδα, με το που βγαίνει η κλασική ηπαρίνη από το εργοστάσιο, είναι ζημιογόνα όπως αναφέρουν τα στελέχη των εταιρειών, επισημαίνοντας ότι το ενδεχόμενο απόσυρσης της από τη χώρα μας παραμένει «ανοιχτό».

Η κατάσταση αυτή ώθησε στη μείωση των ποσοτήτων ηπαρινών που διοχετεύονται στην ελληνική αγορά, με αποτέλεσμα το κράτος να καλύπτει την έλλειψη μέσω Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), από το οποίο τις προμηθεύεται ακριβότερα, κάτι που παραδέχεται διαχρονικά και το Υπουργείο Υγείας, δίχως να δίνει ωστόσο ουσιαστικές λύσεις.

Στη συνάντηση της τρέχουσας εβδομάδας, μαθαίνουμε πως στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα βρεθεί για ακόμα μια φορά -μεταξύ άλλων- οι εκπρόσωποι των εταιρειών, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η Θεανώ Καρποδίνη και η Νάντια Γκογκοζώτου.

Αλλαγές στην Επιτροπή για τις ελλείψεις φαρμάκων

Αλλαγές αναμένονται στην Επιτροπή με ειδικό έργο την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων, που σύστησε το υπουργείο Υγείας, με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Όπως ακούσαμε, στην 11μελή Επιτροπής που συστήθηκε πριν από δύο μήνες περίπου θα ενταχθούν πρόσωπα «έκπληξη» με κύριο αντικείμενο την παρακολούθηση διαθεσιμότητας των φαρμάκων στην αγορά και τη διαπίστωση των ελλείψεων αυτών.

Στόχος των αλλαγών είναι η καλύτερη αποτύπωση ανά θεραπευτικές κατηγορίες των ελλείψεων και η ενημέρωση του προέδρου της Επιτροπής, που δεν είναι άλλος από τον Άρη – Νικόλαο Αγγελή, γενικό γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας.

Τελευταίες πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι η αναδιοργάνωση αναμένεται πιθανόν και εντός της εβδομάδας.

Σε νέο πρόσωπο ο… ΕΟΠΥΥ

Ο κύβος ερρίφθη! Η Θεανώ Καρποδίνη, διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ σχεδιάζει την ενίσχυση του τμήματος επικοινωνίας του Οργανισμού προκειμένου να οχυρωθεί απέναντι στις στοχευμένες «επιθέσεις» που δέχεται αλλά και για την καλύτερη ενημέρωση των δράσεων που υλοποιεί.

Η τελευταία κόντρα και «απάντηση» του ΕΟΠΥΥ σε ανάρτηση του Παύλου Πολάκη για «συνταγογράφηση εξέτασης εγκυμοσύνης σε άνδρα» έφερε τον κόμπο στο χτένι όπως μας μεταφέρουν, με την Θεανώ Καρποδίνη να επιδιώκει να δημιουργήσει μηχανισμό με επιπλέον «αναχώματα» στις συκοφαντίες που δέχεται ο Οργανισμός.

Μάλιστα, όπως μαθαίνουμε, επιδίωξη του ΕΟΠΥΥ είναι να προστεθεί τουλάχιστον ακόμα ένα πρόσωπο στην επικοινωνία του Οργανισμού πριν το τέλος της χρονιάς.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

healthspy

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ