- Γράφει ο Χρήστος Φλιάτουρας
Οι συζητήσεις στο Twitter σχετικά με την στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) έχουν αυξηθεί σημαντικά μεταξύ του 2015 και 2020 σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το 2015 3.700 χρήστες του Twitter συμπεριέλαβαν το hashtag #erectiledysfunction. στα tweets τους, με τον αριθμό αυτό να έχει αυξηθεί θεαματικά στους 22.100 μέχρι το 2020.
Το Twitter είναι μια δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης με εκατομμύρια χρήστες ανά την υφήλιο. Με την χρήση σύντομων μηνυμάτων 240 χαρακτήρων που λέγονται “tweets”, οι χρήστες μπορούν να μοιραστούν περιεχόμενο – συμπεριλαμβανομένων συνδέσμων, φωτογραφιών, ζωντανών μεταδόσεων και βίντεο – μέσα σε ένα ευρύ δίκτυο σε αληθινό χρόνο.
Με την πάροδο των ετών, το διαδίκτυο έχει καταστεί ισχυρό εργαλείο στην αναζήτηση πληροφοριών υγείας και στην επικοινωνία με τους παροχείς υπηρεσιών υγείας. Για την παρούσα μελέτη, οι ερευνητές εξερεύνησαν την χρήση του Twitter στην αναζήτηση πληροφοριών για την ΣΔ.
Στυτική δυσλειτουργία και social media
H έρευνα επικεντρώθηκε στο hashtag #erectiledysfunction. Hashtag λέγεται μια λέξη ή φράση που ακολουθεί το σύμβολο # (δίεση). Στον κόσμο του Twitter η προσθήκη της δίεσης πριν από μια φράση, την καθιστά αναζητήσιμο σύνδεσμο, π.χ: αν οι χρήστες πατήσουν το hashtag #erectiledysfunction, θα δουν έναν κατάλογο όλων των δημοσιεύσεων που χρησιμοποίησαν το συγκεκριμένο hashtag.
Κάτα την πενταετή μελέτη, το hashtag #erectiledysfunction εμφανίστηκε σε 89.833 tweets από 22.130 διαφορετικούς χρήστες, με μέσο χρονικό όρο εμφάνισης 1.9 tweets την ώρα. Συνολικά, το συγκεκριμένο hashtag έχει θεαθεί από χρήστες του Twitter 242.388.639 φορές.
Η ερευνητική ομάδα επίσης εντόπισε τους 100 πιο επιδραστικούς χρήστες που χρησιμοποίησαν το hashtag #erectiledysfunction. Βρέθηκε ότι το 40% των tweets προέρχεται από γιατρούς, 16.4% από μέσα ενημέρωσης (π.χ. επιστημονικά περιοδικά), και το 13,6% προήλθε από μη κερδοσκοπικές εταιρείες.
Μόνο το 1% των πιο επιδραστικών χρηστών που χρησιμοποίησαν το hashtag ήταν πάσχοντες από στυτική δυσλειτουργία.
Τα tweets που περιλαμβάνουν το hashtag #erectiledysfunction συχνά περιλαμβάνουν λέξεις όπως «άνδρες», «αντιμετώπιση» και «αίτια». Άλλα συναφή και συχνά χρησιμοποιούμενα hashtags ήταν #ED, #menshealth και #impotence.
Οι ερευνητές αναφέρουν: «Η ανάλυσή μας επιδεικνύει ότι το #erectiledysfunction έχει μια σημαντική παρουσία στο Twitter με αξιοσημείωτη εμπλοκή από τους γιατρούς και εν γένει τους παρόχους υπηρεσιών υγείας».
«Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το γεγονός ότι τα δεδομένα δείχνουν ότι οι πάσχοντες από. ΣΔ δεν έχουν υιοθετήσει ακόμα το Twitter σαν πλατφόρμα διαλόγου και επικοινωνίας».
Η μελέτη παρουσιάστηκε το Νοέμβριο του 2020 στο 21st Annual Fall Scientific Meeting of the Sexual Medicine Society of North America (SMSNA). Η περίληψή της δημοσιεύτηκε στο Journal of Sexual Medicine το Μάρτιο του 2021.
- Χρήστος Φλιάτουρας
- Χειρουργός ουρολόγος ανδρολόγος
- Επιστημονικός υπεύθυνος Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Φλιάτουρας Χρήστος