Ροή ΕιδήσεωνΠοια συνεχής ενασχόληση προκαλεί σεξουαλικές δυσλειτουργίες;

Ποια συνεχής ενασχόληση προκαλεί σεξουαλικές δυσλειτουργίες;

- Advertisement -

Η εκτεταμένη ενασχόληση των ανθρώπων με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (sosial media), έχει αρνητικό αντίκτυπο σε διάφορες πτυχές της ζωής ακόμη και στη σεξουαλική υγεία.

Η εκτεταμένη ενασχόληση των ανθρώπων με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (sosial media), έχει αρνητικό αντίκτυπο σε διάφορες πτυχές της ζωής ακόμη και στη σεξουαλική υγεία.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η ραγδαία ανάπτυξη των τεχνολογιών επικοινωνίας και πληροφόρησης καθιστά όλο και πιο εύκολη την πρόσβαση στο διαδίκτυο παγκοσμίως. Αυτή η εξέλιξη έχει οδηγήσει και στην έκρηξη της χρήσης των smartphones και των social media, τα οποία γίνονται ολοένα πιο δημοφιλή μέσα επικοινωνίας τα τελευταία χρόνια.

Η εκτεταμένη ενασχόληση των ανθρώπων με αυτά, ωστόσο, έχει αρνητικό αντίκτυπο σε διάφορες πτυχές της ζωής. Όπως αποκάλυψε μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Sexual Medicine, η προβληματική χρήση τους έχει επιπτώσεις και στη σεξουαλική υγεία. Δημοφιλή sites, όπως το Facebook, το Twitter και το Instagram συγκεντρώνουν την προσοχή των ατόμων που διψούν για επικοινωνία μερικές φορές σε βαθμό που τους γίνεται εξάρτηση (η οποία σπανίως γίνεται αντιληπτή) με αποτέλεσμα να απομακρύνονται από τη φυσιολογική ζωή.

Χρήση διαδικτύου

Πιο συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ζωής, αφού το 71% των χρηστών του διαδικτύου (που υπερβαίνει το 95% των ατόμων ηλικίας 15-24 ετών στις αναπτυγμένες χώρες και το 67% στις αναπτυσσόμενες) είναι και χρήστες των εν λόγω ιστοτόπων. Ο αριθμός όσων καθημερινά μπαίνουν σε αυτούς υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 3 δισεκατομμύρια άτομα! Η ενασχόληση με δραστηριότητες μέσω αυτών, μπορεί όμως να οδηγήσει σε προβληματικές-εθιστικές συμπεριφορές σε ένα ποσοστό χρηστών, δηλαδή σε ψυχαναγκαστικό έλεγχο των ιστοτόπων αυτών και σε προσεκτική και λεπτομερή ανάγνωση του συνολικού και συνεχώς ανανεούμενου περιεχομένου τους.

Αυτός ο τρόπος συμπεριφοράς έχει επιπτώσεις στην προσωπική, κοινωνική ζωή και επαγγελματική ζωή τους. Διαταράσσει ακόμα και τις φυσιολογικές λειτουργίες των χρηστών, όπως ο ύπνος. Οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι η υπερβολική διαδικτυακή χρήση συνοδεύεται συνήθως από μείωση του κοινωνικού κύκλου των χρηστών, καθώς και από αύξηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης, αφού αυτά τα άτομα δεν αφιερώνουν χρόνο στις διαπροσωπικές τους σχέσεις, τις οποίες μπορεί να διατηρούν όχι όμως δια ζώσης.

Διαπροσωπικές σχέσεις

Η έρευνα έχει αποδείξει άλλωστε ότι όσοι μανιωδώς ασχολούνται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν χειρότερες διαπροσωπικές σχέσεις και για την ακρίβεια πολύ απόμακρες, αφού κάθε επικοινωνία με το φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον γίνεται μέσω διαδικτύου. Ήταν λοιπόν αναμενόμενο για τους επιστήμονες αυτή η συμπεριφορά να έχει επιπτώσεις και στη σεξουαλική ζωή. Παλαιότερες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί για το θέμα έχουν διαπιστώσει ότι η προβληματική χρήση των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης συνδέεται με μειωμένη οικειότητα και χαμηλότερα επίπεδα αντιλαμβανόμενης κοινωνικής υποστήριξης, τα οποία με τη σειρά τους συνδέονται με μεγαλύτερη δυσαρέσκεια από τη σεξουαλική ζωή. Πορτογάλοι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν εάν οι σεξουαλικές δυσκολίες σχετίζονται με την προβληματική χρήση των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης και των smartphones, ως εργαλεία πρόσβασης σε αυτούς.

Σεξουαλική λειτουργία

Συγκέντρωσαν δεδομένα από 4 διαφορετικές μελέτες: 3 από αυτές πραγματοποιήθηκαν στο διαδίκτυο και 1 σε εργαστηριακό περιβάλλον, όλες στη χώρα τους, μεταξύ Οκτωβρίου 2019 και Δεκεμβρίου 2021 και εξέτασαν δεδομένα σχετικά με τη σεξουαλική λειτουργία και την προβληματική χρήση των smartphones 946 γυναικών και 235 ανδρών. Ο μέσος όρος ηλικίας των οποίων ήταν τα 25,6 έτη και 536 γυναικών και 194 ανδρών, μέσης ηλικία 24,08 ετών, σχετικά με τη σεξουαλική λειτουργία και την προβληματική χρήση τωνιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πράγματι υπάρχει σχέση μεταξύ της προβληματικής χρήσης smartphone και της κακής σεξουαλικής λειτουργίας, αυτή ωστόσο ήταν εντονότερη σε όσους έκαναν προβληματική χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Για τις γυναίκες, η ψυχαναγκαστική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συσχετίστηκε με χαμηλότερη σεξουαλική διέγερση, δυσκολίες οργασμού, μεγαλύτερη σεξουαλική δυσαρέσκεια, περισσότερο πόνο στη συνουσία, μεγαλύτερη σεξουαλική δυσφορία και δυσκολίες με τη λίπανση του κόλπου και την επίτευξη οργασμού. Στους άνδρες συσχετίστηκε με χειρότερη στυτική λειτουργία, χαμηλότερη σεξουαλική επιθυμία, μεγαλύτερη δυσαρέσκεια από τη συνουσία, περισσότερες δυσκολίες στην επίτευξη οργασμού και μεγαλύτερη συνολική σεξουαλική δυσαρέσκεια.

Εμφάνιση σεξουαλικών δυσκολιών

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η προσκόλληση σε σημείο εθισμού στα μέσα αυτά αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση σεξουαλικών δυσκολιών και γι’ αυτό θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για την αποφυγή τους. Βέβαια, μπορεί να συμβεί και το ακριβώς αντίθετο: η έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος να οδηγήσει στην ανάγκη ενασχόλησης με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές που ζευγάρια αδιαφορούν ο ένας για τον άλλον και ασχολούνται με τους διαδικτυακούς φίλους ή επίδοξους εραστές ακόμα και κατά τη διάρκεια των συναντήσεών τους! Η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία μπορεί να έχει τις βάσεις της σε πολλούς παράγοντες, όπως στη λήψη φαρμάκων, σε ιατρικές παθήσεις, σε χειρουργεία, σε κούραση, σε ψυχολογικά αίτια αλλά και σε φυσικά, όπως για παράδειγμα ορμονικές διαταραχές λόγω εμμηνόπαυσης ή εγκυμοσύνης.

Ενδεχομένως να είναι και συνέπεια της συνήθειας, η οποία κατά κανόνα μπορεί να καταπολεμηθεί με την ανακάλυψη νέων τρόπων διέγερσης, με τον εμπλουτισμό της φαντασίας και με την εκπλήρωση των σεξουαλικών αναγκών και προτιμήσεων. Ο ευκολότερος τρόπος να αναζωογονηθεί η σεξουαλική ζωή, σύμφωνα με τους ειδικούς του Sexopolis, είναι η καλύτερη επικοινωνία μεταξύ του ζευγαριού και η ένταξη σε αυτήν παιχνιδιών ενηλίκων (sex toys), προκλητικών εσωρούχων ή στολών και φυσικά η απογείωση της ερωτικής διάθεσης, η οποία μπορεί να γίνει ακόμα και με ένα άρωμα με φερομόνες. Η τόνωση της σεξουαλικής σχέσης, δηλαδή, μπορεί να είναι ένα κλικ μακριά. Επομένως, το διαδίκτυο μπορεί να δημιουργήσει αλλά και να επιλύσει σεξουαλικά προβλήματα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ