Αξίζει να δειςΕίναι τα αντισταμινικά ένοχα για προβλήματα γονιμότητας στους άνδρες;

Είναι τα αντισταμινικά ένοχα για προβλήματα γονιμότητας στους άνδρες;

- Advertisement -

Τα αντισταμινικά που χορηγούνται ευρέως για την αντιμετώπιση των αλλεργικών συμπτωμάτων σχετίζονται με προβλήματα γονιμότητας τους άνδρες, σύμφωνα με αργεντίνικη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Reproduction.
Επιστημονική ομάδα του Πειραματικού Ινσιτούτου Βιολογίας και Ιατρικής στο Μπουένος Άιρες, αξιολόγησε στοιχεία από ήδη δημοσιευμένες μελέτες και παρατήρησε ότι σε αρκετές εξ αυτών είχε αναφερθεί ανεπιθύμητες ενέργειες των αντισταμινικών στην φυσιολογική λειτουργία των όρχεων.
Μελετώντας περαιτέρω το ζήτημα ανακάλυψαν ότι τα αντισταμινικά ήταν πιθανόν να επηρεάσουν την παραγωγή των ανδρικών ορμονών στους όρχεις, με αποτέλεσμα τροποποιημένη μορφολογία και μειωμένη κινητικότητα στο σπέρμα, καθώς και χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η μελέτη ώστε να διευρυνθεί το πλήθος των στοιχείων από κλινικές μελέτες και μέχρι να υπάρξει καταληκτικό αποτέλεσμα η χρήση των αντισταμινικών θα πρέπει να γίνεται με φειδό.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια καταγράφεται αυξητική τάση στη χρήση των αντισταμινικών, καθώς έχουν αυξηθεί και οι αλλεργίες.
Η ισταμίνη, ένα μόριο που παράγεται από το σώμα εις ανταπόκριση στον αλλεργιογόνο παράγοντα, εμπλέκεται επίσης και σε άλλες σωματικές διαδικασίες που δεν έχουν σχέση με τις αλλεργικές αντιδράσεις, όπως η ρύθμιση του κύκλου ύπνου-αφύπνισης, η ερωτική συμπεριφορά και η γονιμότητα.
Αυτό κατά τους Αργεντίνους ερευνητές εξηγεί και την επίδραση των αντισταμινικών στην γονιμότητα. Τα εν λόγω φάρμακα μπλοκάρουν την δράση της ισταμίνης για την αναστολή των αλλεργικών συμπτωμάτων αλλά ταυτόχρονα παρεμβαίνουν και στη γονιμότητα.
Σχολιάζοντας τη μελέτη η Δρ Τσαννα Γαγιασενα, από το Κολέγιο Imperial του Λονδίνου σημειώνει ότι «η μέση ποιότητα του ανδρικού σπέρματος μειώνεται τις τελευταίες δεκαετίες. Συνεπώς είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ποια ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα ευθύνονται τουλάχιστον εν μέρει γι’ αυτό».
Και ο καθηγητής Γενετικής, Ντάρεν Γκριφιν από το Πανεπιστήμιο του Κεντ, συμπληρώνει ότι, είναι πολλοί οι παράγοντες που σχετίζονται με την ανδρική υπογονιμότητα. «Κάθε φάρμακο έχει τη δυνατότητα να κάνει καλό και κακό γι’ αυτό η έρευνα πρέπει να είναι διαρκής ειδικά με την σταθερά αυξανόμενη χρήση των αντισταμινικών», υπογραμμίζει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ