Μόλις 9% των ανθρώπων που εξακολουθούν να καπνίζουν παγκοσμίως έχουν καταφέρει να αλλάξουν συνήθειες, επιλέγοντας εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος, με το 91% εξ’ αυτών να «επιμένει» στο παραδοσιακό τσιγάρο.
Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία έρευνας που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της ημερίδας «Burning Issues: The Global State of Tobacco Harm Reduction 2020» από το ίδρυμα «Knowledge-Action-Change – KAC» που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, το κάπνισμα εξακολουθεί να αποτελεί τεράστιο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και η ανάγκη για αλλαγή στρατηγικής είναι επιβεβλημένη.
Ο ρόλος της νικοτίνης
Στη γενική συζήτηση που έγινε για τη μείωσης της βλάβης που προκαλεί το παραδοσιακό τσιγάρο, επισημάνθηκε η ανάγκη υποστήριξης των ανθρώπων να σταματήσουν το τσιγάρο χρησιμοποιώντας λιγότερο επιβλαβή, εναλλακτικά προϊόντα νικοτίνης (SNP – safer nicotine products) συμπεριλαμβανομένων των συσκευών ατμίσματος (e cigarettes), τα προϊόντα θέρμανσης καπνού (HTP – heated tobacco products), όπως και τα μασώμενα προϊόντα καπνού, όπως το σουηδικό snus. Βασική διαφορά των προϊόντων αυτών είναι ότι δεν καίνε τον καπνό (ή το υγρό της νικοτίνης στα ηλεκτρονικά τσιγάρα) όπως συμβαίνει με το κλασικό τσιγάρο, με αποτέλεσμα να εκλύονται σημαντικά λιγότερες τοξικές ουσίες για τους καπνιστές λένε οι ειδικοί.
Η μείωση της βλάβης από το κάπνισμα συνιστά μια στρατηγική για τη Δημόσια. Υγεία η οποία αποκτά όλο και περισσότερους επιστήμονες υποστηρικτές παγκοσμίως, και στόχο έχει να αποτελέσει μια συμπληρωματική πολιτική, δίπλα στην πρόληψη και τη διακοπή, προκειμένου να περιοριστούν οι κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με τη χρήση της νικοτίνης.
Το κάπνισμα αναγνωρίζεται ως βασική αιτία πολλών ασθενειών. Ωστόσο, η νικοτίνη, μεμονωμένα, δεν αποτελεί την κύρια αιτία των νοσημάτων που συσχετίζονται με το τσιγάρο. Αντίθετα, η νικοτίνη εδώ και πολλά χρόνια χρησιμοποιείται ως ασφαλής επιλογή στον θεραπευτικό αλγόριθμο της. Διακοπής του Καπνίσματος με υποκατάστατα νικοτίνης.
Στα νέα προϊόντα λοιπόν επιχειρείται να γίνει μεν η πρόσληψη νικοτίνης από τους καπνιστές εξαλείφοντας τη διαδικασία της καύσης του καπνού, που αποτελεί τη βασική αιτία για τη δημιουργία επιβλαβών ουσιών για τον ανθρώπινο οργανισμό. Όπως είχε πει και το 1976 ο καθηγητής. Michael Russel “Οι άνθρωποι καπνίζουν για τη νικοτίνη, αλλά πεθαίνουν από την πίσσα», συνοψίζοντας έτσι όλη τη λογική πίσω από τη στρατηγική μείωσης της βλάβης από το κάπνισμα.
Τι αποκαλύπτουν τα πρώτα στοιχεία
Στην πρώτη παγκόσμια καταγραφή αναφορικά με τις συνήθειες των καπνιστών -όπως αποτυπώνεται από τους συγγραφείς της έρευνας του “Burning Issues”- αναδεικνύεται η ανάγκη κλιμάκωσης των προϋποθέσεων για την μείωση της βλάβης που προκαλείται από το κάπνισμα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα:
• Μόλις το 9% των καπνιστών παγκοσμίως χρησιμοποιεί εναλλακτικά προϊόντα μειωμένου κινδύνου (SNP), κυρίως σε χώρες υψηλού εισοδήματος.
• Συνολικά, υπολογίζεται ότι 98 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν ασφαλέστερα προϊόντα νικοτίνης παγκοσμίως.
• Από αυτούς, τα 68 εκατομμύρια επιλέγουν προϊόντα ατμίσματος, με τους περισσότερους ατμιστές να συγκεντρώνονται στις ΗΠΑ, την. Κίνα, την Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Γαλλία, την Ιαπωνία, την Γερμανία και το Μεξικό.
• 20 εκατομμύρια καπνιστές επιλέγουν προϊόντα θέρμανσης καπνού (HTP). Οι περισσότεροι χρήστες HTP βρίσκονται στην Ιαπωνία. Στην περιοχή μάλιστα, οι πωλήσεις τσιγάρων μειώθηκαν κατά 32% από το 2016 όταν διατέθηκαν τα προϊόντα HTP.
Η παγκόσμια κρίση για την δημόσια υγεία που προκαλείται εξαιτίας του καπνίσματος, παραμένει σταθερή τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία, συνολικά, 1,1 δισ. άνθρωποι εξακολουθούν να καπνίζουν παγκοσμίως. Πρόκειται για έναν αριθμό που παραμένει αμετάβλητος εδώ και δύο δεκαετίες παρά τα δισεκατομμύρια που δαπανώνται από τις κυβερνήσεις και τον Παγκόσμιο. Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για τον έλεγχο μείωσης της βλάβης που προκαλεί ο καπνός.
Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι το 80% των καπνιστών παγκοσμίως ζει σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Συνολικά 8 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως λόγω ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα. Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι θα πεθάνουν από ασθένεια που σχετίζεται με το κάπνισμα έως το 2100.
Η ανάγκη εξεύρεσης νέων προσεγγίσεων είναι ξεκάθαρη, όπως τονίζει η έρευνα, ειδικά στις χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος, όπου ο έλεγχος και τα μέτρα που εφαρμόζονται είναι συχνά ανεπαρκή ή εφαρμόζονται μερικώς.
Ανάγκη πολιτικής βούλησης
«Πρόκειται για μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την μελλοντική υγεία 1,1 δισεκατομμυρίων καπνιστών σε όλο τον κόσμο» όπως σημειώνει ο κ. Gerry Stimson, ομότιμος καθηγητής στο Imperial College London και διευθυντής του ιδρύματος KAC.
«Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής που ασχολούνται με το σημερινή ευρωπαϊκή νομοθεσία, πρέπει να εξετάσουν στο επερχόμενο συνέδριο του. Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την αξία που έχει η πολιτικήμείωσης της βλάβης από το κάπνισμα, να ακούσουν τους καταναλωτές και να εφαρμόσουν πολιτικές που εστιάζουν πραγματικά στη μείωση των ασθενειών και θανάτων που σχετίζονται με το κάπνισμα το συντομότερο δυνατόν».
«Η μετα-ανάλυση πολλαπλών δεδομένων σχετικά με τις βλάβες που προκαλούν τα προϊόντα νικοτίνης από το 2013, κατέδειξε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι κατά περίπου 95% λιγότερο επιβλαβή, σε σχέση με τα τσιγάρα» όπως σημειώνουν ο κ. David Nutt, ιδρυτής του DrugScience και ο καθηγητής Edmund J. Safra στο Imperial College London.
«Ωστόσο, πολλοί αποκαλούμενοι “ειδικοί” απορρίπτουν τα επιστημονικά δεδομένα, προσβάλοντας και δυσφημίζοντας τους επιστήμονες. Το να απορρίψουμε την πιθανότητα μείωσης της βλάβης από το κάπνισμα, αποτελεί παράδειγμα άρνησης των επιστημονικών στοιχείων παρόμοιο με εκείνο της απαγόρευσης των έργων του. Κοπέρνικου το 1616 από την Καθολική Εκκλησία».
Από πλευράς του, ο κ. Harry Shapiro, κύριος συγγραφέας της μελέτης Burning. Issues, σημειώνει ότι «Τα δεδομένα δείχνουν ότι, παγκοσμίως, εκατομμύρια άνθρωποι επιλέγουν να βελτιώσουν την υγεία τους, “σβήνοντας” το παραδοσιακό τσιγάρο. Όμως αυτή η προσπάθεια πρέπει να κλιμακωθεί ταχύτερα. Η μείωση της βλάβης από το κάπνισμα μπορεί να αποτελέσει μια πραγματική επιτυχία για την δημόσια υγεία, με γνώμονα τον καταναλωτή.».
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα