Το 85,7% των πολιτών δηλώνει πως τα πράγματα πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση, σύμφωνα με μεγάλη δημοσκόπηση που διενήργησε η Metron Analysis για λογαριασμό του οργανισμού έρευνας και ανάλυσης διαΝΕΟσις για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα.
Στη δημοσκόπηση οι συμμετέχοντες πολίτες απαντούν για την πορεία της χώρας, το αν είναι αισιόδοξοι, για το αν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ακόμη και για το πόσο συχνά βγαίνουν από το σπίτι και γιατί.
Σύμφωνα με τη διαΝΕΟσις από τη δημοσκόπηση προκύπτουν και εκπλήξεις όπως το ότι «ο λαός μας σήμερα δηλώνει πιο αισιόδοξος και υπερήφανος από οποτεδήποτε τα τελευταία δύσκολα χρόνια.» Να σημειωθεί ότι η δημοσκόπηση έγινε με τηλεφωνική έρευνα, με πανελλαδικό δείγμα 1.250 ατόμων. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε 22 ερωτήσεις που χαρτογραφούν τον τρόπο που ζούμε και το τι σκεφτόμαστε σε αυτή τη χρονική περίοδο της κρίσης.
Η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση λένε 9 στους 10 Ελληνες
Η ερώτηση «κατά τη γνώμη σας η χώρα μας αυτή την περίοδο κινείται προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση» περιλαμβάνεται στις δημοσκοπήσεις της Metron Analysis τα τελευταία οκτώ χρόνια. Με ελάχιστες εξαιρέσεις (Φεβρουάριος 2015 και φθινόπωρο 2019) η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δηλώνει σταθερά ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά.
Από ό,τι αποδεικνύεται στην έρευνα που δημοσιεύει σήμερα η διαΝΕΟσις, όμως, η οποία περιλαμβάνει και πάλι αυτή την ερώτηση, «οι Έλληνες δεν έχουν υπάρξει ποτέ τόσο αισιόδοξοι και σίγουροι για το μέλλον, όσο σήμερα. Σήμερα το 85,7% των Ελλήνων πιστεύουν ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς την σωστή κατεύθυνση. Πρόκειται για ένα ανεπανάληπτο ποσοστό» αναφέρει ο οργανισμός και προσθέτει:
«Είναι μια ενδεικτική ερώτηση του τι πιστεύουν οι πολίτες για τη γενική κατάσταση της χώρας και, σήμερα, αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη κρίση της γενιάς μας, όλες οι δημογραφικές ομάδες των Ελλήνων, όλες οι ηλικίες, όλες οι επαγγελματικές ομάδες, όλα τα μορφωτικά επίπεδα, όλα τα εισοδηματικά επίπεδα, οι κοινωνικές τάξεις, οι γεωγραφικές προελεύσεις και οι κομματικές προτιμήσεις συμφωνούν, για πρώτη φορά σε τέτοια ένταση, ότι τα πράγματα πάνε καλά.»
Μειωμένη η ανασφάλεια, αυξημένη η αισιοδοξία
Το ίδιο συμπέρασμα προκύπτει και από τη σημαντική ερώτηση της δημοσκόπησης για τα συναισθήματα. Οι απαντήσεις στην ερώτηση «ποια συναισθήματα σας διακατέχουν πιο έντονα σήμερα ως Ελληνα/Ελληνίδα» δείχνουν μια πολύ σημαντική μεταβολή, συγκριτικά με πέντε μήνες νωρίτερα.
Η διαΝΕΟσις αναφέρει χαρακτηριστικά για τη δημοσκόπηση:
«Μέσα σε πέντε μήνες, και αφού μεσολάβησε η κρίση στον Έβρο και, βέβαια, τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το κυριάρχο συναίσθημα άλλαξε και από την ανασφάλεια περάσαμε στην αισιοδοξία. Όταν ζητήσαμε να μας πουν τα δύο κυριότερα αισθήματά τους αυτή τη στιγμή, 40% των ερωτηθέντων ανάφεραν την “αισιοδοξία”. Από 30% πέντε μήνες πριν. Ενώ 31% επέλεξαν την ανασφάλεια (από 38% τον Δεκέμβριο).
»Σήμερα πενταπλάσιοι από τότε δηλώνουν ότι νιώθουν σιγουριά, υπερδιπλάσιοι ότι νιώθουν αυτοπεποίθηση. Σχεδόν οι μισοί δηλώνουν το θυμό. Μόνο το ένα τρίτο δηλώνουν σήμερα την απογοήτευση».
Κράτος Πρόνοιας
Οι πολίτες εμπιστεύονται ακόμα πολύ περισσότερο το κράτος πρόνοιας (+16%) αλλά και τα ΜΜΕ (τηλεόραση +13%, ραδιόφωνο +8%, εφημερίδες +5%). Όσον αφορά τα ΜΜΕ, οι περισσότεροι πολίτες δηλώνουν ότι ενημερώνονται για την πανδημία από την τηλεόραση και από το ίντερνετ. Αρκετοί (τρίτη επιλογή στην πρώτη αναφορά) δηλώνουν ότι ενημερώνονται και από τον προσωπικό τους ιατρό.
Ο μόνος θεσμός που έχει χάσει ένα μεγάλο ποσοστό από το 2018 είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόνο το 27,3% δηλώνουν ότι την εμπιστεύονται σήμερα, από 42,1% δυο χρόνια πριν.
Αυτή τη φορά, δε, προσθέσαμε και μια άλλη κατηγορία: τους “επιστήμονες/τεχνοκράτες”. Ενδέχεται κάποιοι να παρατηρήσουν πως, ενώ το 85% των Ελλήνων δηλώνουν ότι εμπιστεύονται τους επιστήμονες/τεχνοκράτες (υπολείπονται μόνο των ενόπλων δυνάμεων και της οικογένειας) μόνο ένα 55% δηλώνουν ότι εμπιστεύονται την εκκλησία. Το αποτέλεσμα αυτής της (ομολογουμένως αδόκιμης) σύγκρισης δεν είναι ιδιαίτερα αναπάντεχο. Στο World Values Survey του 2017 (που εκπόνησε η διαΝΕΟσις σε συνεργασία με το ΕΚΚΕ) υπήρχε η ερώτηση “Συμφωνείτε ή διαφωνείτε: όποτε επιστήμη και θρησκεία συγκρούονται, η θρησκεία έχει πάντα δίκιο”. Τότε, μόνο το 21% των Ελλήνων συμφωνούσαν -το 66% διαφωνούσαν. Μολονότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό Ελλήνων δηλώνουν θρησκευόμενοι και πως εκκλησιάζονται συχνά, η εμπιστοσύνη στην επιστήμη και στους ειδικούς φαίνεται ότι παραμένει, ταυτόχρονα, μεγάλη.
Εμπιστοσύνη στους θεσμούς
Ως τώρα είδαμε ότι οι Έλληνες δηλώνουν αισιόδοξοι, γεμάτοι αυτοπεποίθηση και με ανανεωμένη εμπιστοσύνη στους θεσμούς του κράτους αλλά και στους ειδικούς, όσους δηλαδή έχουν αναλάβει κυρίως την αντιμετώπιση της κρίσης. Πώς όμως βιώνουν οι ίδιοι την κρίση; Πόσο φοβούνται, πόσο νιώθουν ότι κινδυνεύουν; Και τι κάνουν στο σπίτι όλη μέρα;
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ένας στους δέκα Έλληνες (10,9%) δηλώνουν ότι περνούν την περίοδο της καραντίνας μόνοι. Το ποσοστό είναι μεγαλύτερο στους ηλικιωμένους: το 19,3% των ηλικίας 65+ ζουν μόνοι τους αυτό το διάστημα.
Και οι Έλληνες έχουν άγχος. Στην κλίμακα 1-10 η μέση τιμή είναι 5,5, αλλά το 37,7% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι είναι πολύ αγχωμένοι (από 7 και άνω).
Δείτε τους δείκτες για την αισιοδοξία:
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα