ΈρευναΠανελλαδική έρευνα για τη στάση της κοινής γνώμης στην αναπηρία

Πανελλαδική έρευνα για τη στάση της κοινής γνώμης στην αναπηρία

- Advertisement -

Ανήκετε σε αυτούς που προσπερνούν τα άτομα με αναπηρία ή πιστεύετε πως η κοινωνία οφείλει να εξασφαλίζει ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες σε όλους; Φυσικά, μπορεί να ανήκετε σε εκείνες τις ομάδες ατόμων που γνωρίζουν κάποιο άτομο με αναπηρία και να είστε ευαισθητοποιημένοι. Η πλειοψηφία όμως του κόσμου, αγνοεί τους κανόνες σωστής συμπεριφοράς απέναντι στις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες αλλά και την στάση που πρέπει να κρατά απέναντι στην διαφορετικότητα.

Ανήκετε σε αυτούς που προσπερνούν τα άτομα με αναπηρία ή πιστεύετε πως η κοινωνία οφείλει να εξασφαλίζει ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες σε όλους

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Γι’ αυτό, ευθύνονται, κατά κύριο λόγο, η πολιτεία και το εκπαιδευτικό σύστημα, που θα έπρεπε να συμβάλλουν – ο καθένας τους με τον δικό του τρόπο – στην αλλαγή της νοοτροπίας και της στάσης των ανθρώπων απέναντι στα άτομα με αναπηρία.

Το έργο του Σ.Κ.Ε.Π

Και κάπου εδώ μπαίνει ο Σ.Κ.Ε.Π. (Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους), ένα σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που εδώ και 11 χρόνια έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης απέναντι στο θέμα της αναπηρίας αλλά και του σχετικού ρόλου που θα πρέπει να διαδραματίζουν οι κρατικοί φορείς και το εκπαιδευτικό σύστημα σε μια κοινωνία που οφείλει να εξασφαλίζει για τους πολίτες της ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες.

Πώς όμως θα το καταφέρει αυτό;

Στον Σ.Κ.Ε.Π. πιστεύουν πως η Παιδεία είναι η απάντηση στην κοινωνική αναλγησία και αδιαφορία και το βασικό όχημα για να αναπτυχθούν αντανακλαστικά κοινωνικής συνείδησης, που θα οδηγήσουν στην άρση των προκαταλήψεων και του αποκλεισμού των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων.

Ο Σ.Κ.Ε.Π. στηρίζεται στην σημασία και τον ρόλο του σχολείου ως δυναμικού μοχλού δημοκρατικής συνείδησης. Αλλά και απαραίτητου θεσμού κοινωνικοποίησης των νέων. Υλοποιεί το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Ενημέρωσης και Εξοικείωσης με την Αναπηρία «Μαθαίνω να Βλέπω τον Άνθρωπο». Απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κατά τη διάρκεια του διδακτικού ωραρίου, εντός ή/και εκτός του σχολείου.

Η Παιδεία είναι η απάντηση στην κοινωνική αναλγησία γι’ αυτό και ο Σ.Κ.Ε.Π. υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα ενημέρωσης σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Μέσω ενός ανοιχτού διαλόγου ενημέρωσης & αφύπνισης, από εμψυχωτές/ομιλητές με αναπηρία, επιδιώκει να αλλάξει το βλέμμα των μαθητών / τριών ως προς την διαφορετικότητα και να τους εισαγάγει στην έννοια της κοινωνικής αποδοχής και ισότητας.

Ενημέρωση και αφύπνιση

Την ίδια ώρα, απευθύνεται και στο ευρύτερο κοινό. Με την ενημέρωση και την αφύπνιση καλλιεργούν την έννοια του συνειδητοποιημένου πολίτη. Συγχρόνως προωθούν την ισότιμη συμμετοχή όλων των πολιτών στην κοινωνία.

Ο στόχος του Σ.Κ.Ε.Π. είναι μέσω των συνεργασιών και των προγραμμάτων του, να αναδείξει την σημασία καθιέρωσης νέων εκπαιδευτικών εργαλείων. Καθώς και την θέσπιση πιλοτικών προγραμμάτων μη -τυπικής εκπαίδευσης στο σχολικό πλαίσιο. Φυσικά, η νοοτροπία και οι παγιωμένες στάσεις δεν αλλάζουν από την μία ημέρα στην άλλη. Ούτε από έναν και μόνο άνθρωπο. Αλλά με συνέπεια και μεθοδευμένη συστηματική εκπαίδευση. Η συμπεριφορά απέναντι σε άτομα με αναπηρία ίσως και να αλλάξει προς το καλύτερο.

Για τον λόγο αυτό, ο Σ.Κ.Ε.Π. σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών κοινής γνώμης και εφαρμογών επικοινωνίας PRORATA Α.Ε., διεξάγει Πανελλαδική Έρευνα Ανίχνευσης Στάσεων, Αντιλήψεων και Συμπεριφοράς απέναντι στην Αναπηρία από τις 26 Σεπτεμβρίου έως τις 11 Οκτωβρίου.

Κύριος στόχος είναι η βαθύτερη κατανόηση του εν λόγω ζητήματος και αφετέρου η ανίχνευση αντιλήψεων και στάσεων της κοινής γνώμης απέναντι στο θέμα της αναπηρίας.

Η έρευνα πραγματοποιείται διαδικτυακά, στις ιστοσελίδες του Σ.Κ.Ε.Π.

(https://www.skep.gr/) της PRORATA (https://prorata.gr/) και του πλήρως προσβάσιμου για κάθε χρήστη, κοινωνικού ενημερωτικού Portal (https://meallamatia.gr/). Σύντομη, ανώνυμη συμπλήρωση ερωτηματολογίου γύρω από ένα θέμα που καθορίζει την ποιότητα και το χαρακτήρα της δημοκρατίας μας.

Συμφωνείται με την πρόταση: «Όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα χωρίς διακρίσεις;». Αυτή και άλλες ακόμη ερωτήσεις της έρευνας, μπορείτε να βρείτε εδώ.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ