ΈρευναΜε 2,8 δισ. συνεισφέρει η βιομηχανία φαρμάκων στο ΑΕΠ - Έρευνα

Με 2,8 δισ. συνεισφέρει η βιομηχανία φαρμάκων στο ΑΕΠ – Έρευνα

- Advertisement -

Με 2,8 δισ. ευρώ συνεισφέρει η βιομηχανία φαρμάκων στο ΑΕΠ της χώρας, προσφέροντας πάνω από 15.000 άμεσες θέσεις εργασίας, όπως επισημαίνει έρευνα της Infobank Hellastat για τον εγχώριο κλάδος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως τονίζει η μελέτη, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγών, το 2018 το ελληνικό φάρμακο ήταν το δεύτερο σε κατάταξη εξαγώγιμο προϊόν, αποδεικνύοντας έτσι τη σπουδαιότητα του κλάδου στις εγχώριες εξαγωγές.

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που εμποδίζουν την περαιτέρω ανέλιξη του φαρμακευτικού κλάδου. Ένας από τους βασικότερους παράγοντες είναι οι υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebates) και επιστροφές (clawback) που καλούνται να πληρώσουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Ενδεικτικά, το 2017 η συνολική επιβάρυνση ανήλθε στα 902 εκατ. ευρώ έναντι 751 εκατ. ευρώ το 2016, που μεταφράζεται σε αύξηση 20,1%. Μάλιστα, το ποσοστό συμμετοχής των φαρμακευτικών επιχειρήσεων στη διαμόρφωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης υπολογίστηκε στο 31,68%, ποσοστό που αυξάνεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια.

Δαπάνες – Υγεία

Αυτό συμβαίνει διότι, η καθαρή δημόσια φαρμακευτική δαπάνη δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες για υπηρεσίες υγείας, με αποτέλεσμα οι υπερβάσεις που προκύπτουν λόγω του χαμηλού προϋπολογισμού να καλύπτονται από τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή τους ασθενείς και τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Για το λόγο αυτό, πολλοί ισχυρίζονται πως η ανάγκη εξορθολογισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης είναι επιτακτική. Με αυτόν τον τρόπο, οι εταιρείες του κλάδου θα είχαν τη δυνατότητα να επενδύσουν περισσότερο στην έρευνα και ανάπτυξη, μιας και δε θα ήταν υποχρεωμένες να καταβάλουν τόσο υψηλά ποσά προς το Δημόσιο.

“Η αγορά έχει ανάγκη από τον εξορθολογισμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και τον καθορισμό της σε βιώσιμα επίπεδα”, αναφέρει σε δήλωση του ο CEO της Infobank Hellastat, Νικόλας Γκουζέλος και προσθέτει: “Σε περίπτωση που αυτό καταστεί εφικτό, θα δημιουργηθούν πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης για τις εταιρείες του κλάδου”.

Σύμφωνα με τη Μαρία Θεοδοσοπούλου, Sectorial Studies Consultant, η Φαρμακοβιομηχανία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της Χημικής Βιομηχανίας. Συμβάλλει κατά πολύ στην εθνική οικονομία και στην ανάπτυξη της χώρας.

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου:

Στη μελέτη της IB.HS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 139 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα συνοψίζονται στα εξής:

Ο Κύκλος Εργασιών το 2017 αυξήθηκε κατά 2,19%, στα 4.497,4 εκατ. ευρώ.

 

Τα ΚΠΤΦΑ αυξήθηκαν κατά 6,6%. Φτάνοντας στα 281,6 εκατ. ευρώ από 264,26 εκατ. ευρώ. Τα ΚΠΦ αυξήθηκαν κατά 5,6%. Αυξήθηκαν στα 163,78 εκατ. ευρώ, έναντι 155,13 εκατ. ευρώ το 2016.

Τα περιθώρια EBITDA και EBT μειώθηκαν σε 4,7% και 2,8% αντίστοιχα.

Η κεφαλαιακή μόχλευση διαμορφώθηκε στο επίπεδο 2,02 προς 1.

Οι Απαιτήσεις εισπράχθηκαν σε περίοδο περίπου 3,8 μηνών.

Η σύνθεση παθητικού σε ποσοστά:

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ