Τον τρόπο με τον οποίο οι βάρδιες εργαζομένων στην υγειονομική περίθαλψη (γιατρών, νοσηλευτών κ.α.) μπορεί μακροπρόθεσμα να αυξήσουν στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη αποκαλύπτει μια νέα μελέτη.
Στις ανεπτυγμένες χώρες, πάνω από το 20% του πληθυσμού εργάζεται σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη και οι μεταφορές με… βάρδιες, όπως τονίζει έρευνα που δημοσιεύει το Experimental Physiology.
Στο παρελθόν, πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η εργασία σε βάρδιες συνδέεται με καρδιαγγειακές και μεταβολικές ασθένειες. Η νέα μελέτη διευκρίνισε τον τρόπο με τον οποίο η εργασία σε βάρδιες μπορεί μακροπρόθεσμα να επιδράσει στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Δελχί.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Δελχί διεξήγαγαν την έρευνα σε δύο ομάδες εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.
Ομάδα γιατρών και νοσηλευτών
Η πρώτη ομάδα περιλάμβανε νοσηλευτές, γιατρούς και άλλους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης ηλικίας 20-40 ετών και των δύο φύλων που δεν είχαν εργαστεί σε νυχτερινή βάρδια είτε κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, είτε καθόλου και είχαν κανονικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Η δεύτερη ομάδα είχε το ίδιο επαγγελματικό υπόβαθρο και την ίδια ηλικία. Ωστόσο είχε καθήκοντα μεταβαλλόμενης νυκτερινής βάρδιας (περισσότερο από 4 διανυκτερεύσεις ανά μήνα τουλάχιστον για το τελευταίο έτος) και είχε κανονικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετρήθηκαν χρησιμοποιώντας από του στόματος τεστ ανοχής της γλυκόζης. Στη συνέχεια, μετά από 12 ώρες ολονύκτιας νηστείας, οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν ένα γεύμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.
Τα επίπεδα ινσουλίνης νηστείας και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, μετά από την ολονύκτια νηστεία και μετά το γεύμα, μετρήθηκαν σε όλους τους συμμετέχοντες στη μελέτη. Συγκρίθηκαν μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης με ή χωρίς νυκτερινή βάρδια.
Η μελέτη έδειξε συγκεκριμένα ότι η εργασία σε βάρδιες έχει αρνητικό αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο καταστρέφεται ένας τύπος λίπους (τριγλυκερίδια). Όπως επίσης και στον τρόπο που χρησιμοποιείται το σάκχαρο στο σώμα μας.
Και τα δύο αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη. Επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας επεξεργάζεται τη ζάχαρη και το λίπος.
Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, SV Madhu, δήλωσε: «Η μελέτη βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τη σημασία της εργασίας σε βάρδιες. Πώς συνδέεται μακροπρόθεσμα με καρδιαγγειακές και μεταβολικές ασθένειες. Ανοίγει το δρόμο προκειμένου να εργαστούμε για τη μείωση των επιπτώσεων. Όπως η συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη και παχυσαρκίας στο μέλλον».
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα