Το 72% των πολιτών στην Ελλάδα δηλώνει διατεθειμένο να εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό, την ώρα που τα κρούσματα στη χώρα μας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με τα ευρήματα που παρουσιάζει δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 17-19 Νοεμβρίου. Σε αυτή συμμετείχαν 1.054 άτομα από 13 περιφέρειες της χώρας και η έρευνα έγινε σε συνεργασία με το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ.
Στην έρευνα οι πολίτες απαντούν για την πορεία της χώρας, εκφράζουν τα κυρίαρχα συναισθήματα που τους διακατέχουν στην καραντίνα, ενώ κρίνουν την κυβέρνηση, αλλά και τα πρόσωπα-κλειδιά της πανδημίας, όπως είναι ο Νίκος Χαρδαλιάς και ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Τα κυριότερα ευρήματα της δημοσκόπησης:
Η ανησυχία για τον κορωνοϊό ξεπερνά τους φόβους για την οικονομία και αγγίζει τα επίπεδα του Μαρτίου-Απριλίου
Οι θετικές ειδήσεις από το μέτωπο του εμβολίου ενισχύουν την επιθυμία εμβολιασμού, μειώνοντας σημαντικά το ποσοστό των «αρνητών»
Η κυβέρνηση αντέχει πολιτικά στην πίεση της πανδημίας, τουλάχιστον όσο ο φόβος για την υγεία κυριαρχεί στη σκέψη των ψηφοφόρων
Οι πολίτες πιστεύουν ότι αν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ η διαχείριση της πανδημίας θα ήταν χειρότερη.
Μόνον ένας στους τέσσερις δηλώνει ότι δεν θα κάνει εμβόλιο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διεξήχθη για λογαριασμό του ethnos.
Ενα ενθαρρυντικό σημείο είναι το εύρημα ότι ένα ποσοστό συνολικά της τάξης του 72% δηλώνει ότι σίγουρα ή μάλλον θα εμβολιαστεί. Αντιθέτως, ένα 10% δηλώνει ότι μάλλον δεν θα εμβολιαστεί, ενώ ένα 15% ότι σίγουρα δεν θα κάνει το εμβόλιο.
Στο ίδιο το μέτωπο της διαχείρισης της πανδημίας, παρά την ένταση του δεύτερου κύματος και τις ευθύνες που η κοινωνία τής επιρρίπτει, η κυβέρνηση διατηρεί τη θετική αξιολόγηση στα επίπεδα του 48%, σημειώνοντας στατιστικά μη σημαντική κάμψη 2 ποσοστιαίων μονάδων από τον Σεπτέμβριο.
Στο υποθετικό σενάριο διαχείρισης της πανδημίας με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το 44% πιστεύει ότι θα ήταν σίγουρα/μάλλον χειρότερη, έναντι 30% που πιστεύει το αντίθετο.
Την ίδια τύχη έχει επίσης στην κοινή γνώμη η πρόταση κ. Τσίπρα για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, καθώς το 47% την απορρίπτει, έναντι 44% που την αξιολογεί θετικά.
Παράλληλα, οι βασικοί διαχειριστές της κρίσης, κ. Σωτήρης Τσιόδρας και κ. Νίκος Χαρδαλιάς, συγκεντρώνουν υψηλά -δεδομένης της μεγάλης χρονικής διάρκειας της κρίσης- επίπεδα εμπιστοσύνης (60% και 46%, αντίστοιχα).
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα