Ιδιαίτερα διαδεδομένο είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο στο Λεκανοπέδιο Αττικής καθώς 1 στους 20 κατοίκους της Αττικής κάνει χρήση. Στην πλειονότητά τους είναι πρώην αλλά και νυν καπνιστές που δηλώνουν ότι το χρησιμοποιούν ως “γέφυρα” για να διακόψουν το κάπνισμα.
Την ίδια στιγμή, ένας στους τρεις ενήλικες στην Αττική επιμένει στο συμβατικό τσιγάρο, ενώ σχεδόν οι μισοί καπνιστές έχουν προσπαθήσει να το κόψουν. Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα μελέτης (δείτε εδώ την μελέτη) που διενεργήθηκε τον Μάιο του 2017 σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 4.058 ενηλίκων στον νομό Αττικής από επιστήμονες του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και των Πανεπιστημίων Πατρών και Μακεδονίας και η οποία εστίασε στη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 5% των ερωτωμένων δήλωσε ότι κάνει χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, ένας στους δέκα είναι πρώην «ατμιστής», ενώ το 27,2% έχει δοκιμάσει ηλεκτρονικό τσιγάρο στο παρελθόν. Σε ποσοστό που ξεπερνά το 80% οι «ατμιστές» χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο με νικοτίνη. Η πλειονότητα όσων δήλωσαν ότι κάνουν χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι πρώην καπνιστές (62,2%) και το 36,3% είναι νυν καπνιστές. Το 1,6% από όσους κάνουν χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν έχει καπνίσει ποτέ στη ζωή του.
Το 32,6% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι είναι καπνιστές, στην πλειονότητά τους συστηματικοί. Πρώην καπνιστές είναι το 29,7% του δείγματος. Τα τελευταία τρία χρόνια από τη διενέργεια της μελέτης, περίπου ένας στους δύο καπνιστές επιχείρησε να κόψει το κάπνισμα.
Οι περισσότεροι από αυτούς προσπάθησαν να απαλλαγούν από το τσιγάρο χωρίς να χρησιμοποιήσουν κάποια βοήθεια (74,6%), ενώ η δεύτερη πιο διαδεδομένη «μέθοδος» είναι η αντικατάσταση του συμβατικού τσιγάρου με ηλεκτρονικό (47,4% από όσους θέλησαν να κόψουν το κάπνισμα). Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, 60.000 κάτοικοι του Λεκανοπεδίου έκαναν ένα βήμα πιο πέρα, καταφέρνοντας να κόψουν τόσο το κάπνισμα όσο και το ηλεκτρονικό τσιγάρο.