Δημόσια ΥγείαΣτην «εντατική» 2 στους 10 Έλληνες ασθενείς με υπέρταση

Στην «εντατική» 2 στους 10 Έλληνες ασθενείς με υπέρταση

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Αντιμέτωποι με αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας, επισκέψεων στα επείγοντα και αιφνίδιο θάνατο βρίσκονται οι υπερτασικοί ασθενείς που δεν συμμορφώνονται με τη φαρμακευτική αγωγή του θεράποντα ιατρού τους.
Σύμφωνα με τα ευρήματα διεθνών μελετών, η παγκόσμια «επιδημία» της μη Φαρμακευτικής Συμμόρφωσης με στατίνες διπλασιάζει το σχετικό κίνδυνο θνησιμότητας (από περίπου 12% στο 25%), ενώ η μη συμμόρφωση σε καρδιοπροστατευτικά φάρμακα αυξάνει τον κίνδυνο νοσηλείας καρδιαγγειακής αιτιολογίας από 10% σε 40% και θνητότητας από 50% σε 80%. Όσον αφορά τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, καταγράφεται αύξηση στον αριθμό των επειγόντων επισκέψεων καρδιαγγειακής αιτιολογίας στα νοσοκομεία.
Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης σε υπερτασικούς ασθενείς σε Ειδική Μονάδα Υπέρτασης, τα ποσοστά φαρμακευτικής συμμόρφωσης φτάνουν το 80%, με 2 στους 10 ασθενείς να βρίσκονται αντιμέτωποι με υψηλά ποσοστά έκθεσης σε κίνδυνο για την υγεία τους.
«Με τις καρδιαγγειακές παθήσεις να αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στην Ευρώπη και παγκοσμίως, γίνεται κατανοητό πόσο σημαντική είναι η προσήλωση στη φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση των καρδιαγγειακών επεισοδίων, τόσο για τους ασθενείς όσο και για τα εθνικά συστήματα Υγείας», όπως τονίζει ο κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης, Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιολογίας του Ε.Κ.Π.Α και Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, υπογραμμίζοντας πως «Οι παρεμβάσεις για την ενίσχυση της Φαρμακευτικής Συμμόρφωσης θα πρέπει να θεωρούνται αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπευτικής προσέγγισης στους υπερτασικούς ασθενείς. Απαιτείται, όμως, συνεργασία από όλους τους εμπλεκόμενους, τόσο τους ιατρούς όσο και το Σύστημα Υγείας, προκειμένου να αναγνωριστούν οι πεποιθήσεις των ασθενών, οι τυχόν ελλείψεις στην κατανόηση της αγωγής τους και βέβαια προκειμένου να έχουν τη σωστή ενημέρωση πάνω στα ζητήματα της συμμόρφωσης».

Υγειονομικές δαπάνες
Οι υγειονομικές δαπάνες, που αποδίδονται στην πτωχή φαρμακευτική συμμόρφωση και οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, έχουν υπολογιστεί σε 100 με 300 δισ. δολ. ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, αποτελώντας το 3% με 10% των συνολικών ετήσιων δαπανών υγείας.
Αντιστοίχως, τα χαμηλά ποσοστά συμμόρφωσης κοστίζουν στα Ευρωπαϊκά συστήματα υγείας περίπου 194.500 θανάτους και 125 δισ. ευρώ ετησίως, αποτελώντας περίπου το 9,6% του συνόλου των δαπανών υγείας. Σε συστηματική βιβλιογραφική ανασκόπηση, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα το ετήσιο κόστος της ελλιπούς συμμόρφωσης ανά ασθενή κυμαινόταν για όλες τις χρόνιες παθήσεις και συννοσηρότητες από περίπου 5.271 δολ. έως 52.341 δολ., ενώ εξετάζοντας τις καρδιακές παθήσεις το κόστος κυμαινόταν από 3.347 δολ. έως 19.472 δολ., για την ψυχική υγεία από 3.252 δολ. έως 19.363 δολ., και τέλος από 2.741 δολ. έως 9.819 δολ. για το διαβήτη.
«Η ελλιπής συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο στις κλινικές εκβάσεις όσο και σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, επιβαρύνοντας περαιτέρω τα συστήματα υγείας» όπως τονίζει η κα Νάντια Μπουμπουχαιροπούλου, Health Economist της Pfizer Hellas, αναφερόμενη στο οικονομικό φορτίο της ελλιπούς φαρμακευτικής συμμόρφωσης σε χρόνιες παθήσεις. Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει «Λαμβάνοντας υπόψη τη γήρανση του πληθυσμού και το ολοένα αυξανόμενο φορτίο νοσηρότητας των χρόνιων παθήσεων, οι κλινικές και κοινωνικοοικονομικές συνέπειες της μη συμμόρφωσης στη θεραπεία αναμένονται να ενταθούν, αν δε ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Συνεπώς, λοιπόν, η εξέλιξη των συστημάτων υγείας, μέσω της χρήσης αποτελεσματικών παρεμβάσεων στον τομέα της υγείας, αποτελεί μονόδρομο προκειμένου να αντιμετωπιστούν επαρκώς οι καθοριστικοί παράγοντες της συμμόρφωσης»

Πρωτοβουλία για εκστρατεία
Με στόχο την ενίσχυση των προσπαθειών για την ορθή ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού αλλά και των ενδιαφερομένων μερών για τα πολλαπλά οφέλη της Φαρμακευτικής Συμμόρφωσης, η Pfizer Hellas «τρέχει» μια νέα ενημερωτική εκστρατεία με τίτλο «Συνταγή για μια καλύτερη ζωή».
«Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η φαρμακευτική συμμόρφωση είναι ο βαθμός κατά τον οποίο ο ασθενής ακολουθεί τις συμβουλές του ιατρού, συμμετοχικά και όχι παθητικά, για την καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου του» σύμφωνα με τον
κ. Βασίλης Γραμμέλης, Medical Lead του Τμήματος Essential Health της Pfizer Hellas.
«Με δεδομένο ότι κάθε ιατρική συνταγή, αλλά και συμβουλή, προς τον ασθενή αποσκοπεί στην εξασφάλιση των επιθυμητών κλινικών αποτελεσμάτων, πάντα με στόχο τη βέλτιστη διαχείριση των παθολογικών του καταστάσεων, είναι πολύ σημαντικό ο ασθενής να συμφωνήσει με τον γιατρό του σε όλα τα απαραίτητα βήματα και ενέργειες.
Ειδικά, μάλιστα, για τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, όπως η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης και η δυσλιπιδαιμία, η φαρμακευτική συμμόρφωση αποτελεί έναν από τους πλέον καθοριστικούς παράγοντες για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας που λαμβάνουν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ