Πετάχτηκες για ένα λεπτό στο σούπερ μάρκετ, αφήνοντας το παιδί μέσα στο αμάξι, σκεπτόμενος «έλα μωρέ, δέκα λεπτά θα κάνω, τι μπορεί να συμβεί;». Το ξέρεις ότι ακόμη και τα λίγα αυτά λεπτά μπορεί να του στοιχίσουν τη ζωή;
Η ΕΛ.ΑΣ. θέλοντας να προειδοποιήσει για τους κινδύνους που ελλοχεύουν όταν αφήνουμε ένα παιδί μέσα στο αμάξι έστω και για μερικά μόνο λεπτά, την περίοδο που οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, ανάρτησε ένα tweet που προκαλεί σοκ στους περισσότερους από εμάς και που φυσικά δεν μπορούσαμε καν να φανταστούμε.
Με τίτλο «Μήπως να το ξανασκεφτείς;», αναλύει τις θερμοκρασίες που μπορούν να αναπτυχθούν στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, όταν μένει κλειστό για 10 ή για 30 λεπτά.
Αν, για παράδειγμα, έξω έχει 21 βαθμούς Κελσίου, η θερμοκρασία στο εσωτερικό του αυτοκινήτου θα φτάσει στους 32 βαθμούς ενώ σε μισή ώρα τους 40 βαθμούς Κελσίου! Ενώ στην περίπτωση που η εξωτερική θερμοκρασία είναι 35 βαθμοί Κελσίου (όπως σε περιόδους καύσωνα), στο εσωτερικό του οχήματος θα φτάσει τους 54 μετά από μισή ώρα!
Σκεφτείτε λοιπόν τι θα συμβεί σε ένα παιδί που μπορεί να το έχετε αφήσει, έστω και για λίγο, στο αμάξι προκειμένου να πεταχτείτε για ψώνια.
Πώς αναγνωρίζουμε τη θερμοπληξία στα παιδιά;
Το παιδί σας θα έχει κατά πάσα πιθανότητα αρχικά κάποια ήπια συμπτώματα θερμικής εξάντλησης. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δίψα, κούραση, κράμπες στο πόδι και στο στομάχι, όπως και κρύο υγρό δέρμα.
Αν η κατάπτωση μετεξελιχθεί σε θερμοπληξία, τότε το παιδί σας μπορεί να έχει τα ακόλουθα συμπτώματα:
- Πυρετός με 39 βαθμούς Κελσίου και πάνω, χωρίς να ιδρώνει
- Ζεστό, κόκκινο, ξηρό δέρμα
- Ταχυκαρδία
- Ανησυχία
- Σύγχυση
- Ζάλη
- Πονοκέφαλο
- Εμετούς
- Ταχεία, ρηχή αναπνοή (λαχάνιασμα)
- Λήθαργο (το παιδί σας μπορεί, για παράδειγμα, να ανταποκρίνεται λιγότερο από το συνηθισμένο στην ομιλία ή την αφή)
- Λιποθυμία