ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΖαούτης - ΕΟΔΥ: Στις ηλικίες 18 - 24 η μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων

Ζαούτης – ΕΟΔΥ: Στις ηλικίες 18 – 24 η μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων

- Advertisement -

«Η μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται στις ηλικίες 18 έως 24», όπως υπογραμμίστηκε στη σημερινή εκτακτη ενημέρωση για τον κορωνοϊό που πραγματοποιήθηκε στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) από τον Πρόεδρο, Καθηγητή Παιδιατρικής, Θεοκλή Ζαούτη και τον Α’ Αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ, Αναπληρωτή Καθηγητή Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Δημήτρη Παρασκευή.

«Η μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται στις ηλικίες 18 έως 24», όπως υπογραμμίστηκε στη σημερινή εκτακτη ενημέρωση για τον κορωνοϊό που πραγματοποιήθηκε στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) από τον Πρόεδρο, Καθηγητή Παιδιατρικής, Θεοκλή Ζαούτη

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρόεδρος ΕΟΔΥ, κ. Θεοκλής Ζαούτης είπε πως σε όλη την Ευρώπη οι χώρες μπαίνουν στο «κόκκινο», καθώς όλα τα κράτη έχουν αύξηση στον αριθμό κρουσμάτων. «Βλέπουμε αύξηση και στα ποσοστά θετικότητας, βάσει του αριθμού των τεστ που διεξάγει κάθε κράτος» είπε στη συνέχεια.

Σύμφωνα με όσα τόνισε ο κ. Ζαούτης, η Ελλάδα είναι δεύτερη μετά την Κύπρο στον αριθμό τεστ ανά 100.000 πληθυσμό.

«Σε ό,τι αφορά τα κρούσματα και τη θετικότητα, τα περισσότερα κράτη είναι στο βαθύ κόκκινο ή σε μια απόχρωση του κόκκινου. Υπάρχει και αύξηση στα κρούσματα άνω των 65 ετών στην πλειοψηφία των κρατών της ΕΕ. Τα περισσότερα κράτη δεν είναι στο κόκκινο σε ό,τι αφορά τις νοσηλείες. Και στις ΜΕΘ είναι καλή η εικόνα στην Ελλάδα» ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Ζαούτης.

Κατά τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, τα στελέχη του κορωνοϊού που «σαρώνουν» στην Ευρώπη είναι οι ΒΑ4 και ΒΑ5 της Όμικρον.

Κορωνοϊός: Οι 4 ζώνες που είναι στο «κόκκινο»

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Δημήτρης Παρασκευής σημείωσε ότι η μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται στις τουριστικές περιοχές, κάνοντας ειδική μνεία στο Ιόνιο, το Νότιο Αιγαίο, την Κρήτη αλλά και την Αττική.

«Σε αυτές τις περιοχές η αύξηση των κρουσμάτων συνέβη νωρίτερα» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τις ηλικιακές ομάδες, η μεγαλύτερη αύξηση τα κρούσματα παρατηρείται στην ομάδα 18 έως 24 ετών, ενώ στις μεγαλύτερες ηλικίες η αύξηση δεν είναι σημαντική. Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή καταγράφεται ταυτόχρονα μια αξιόλογη αύξηση στις επαναλοιμώξεις.

Την ίδια στιγμή, στις 150 με 200 χιλιάδες εκτίμησε ο κ. Παρασκευής ότι είναι τα ενεργά κρούσματα, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει ακόμα σαφή εικόνα. Εκτίμησε, δε, ότι η αύξηση των θανάτων είναι περιστασιακή, αλλά θα πρέπει να εξεταστεί σε βάθος εβδομάδας.

Πάντως, όπως τονίστηκε οι νοσηλείες σε ΜΕΘ παραμένουν σταθερές προς στιγμή, παρά την αύξηση νοσηλειών. Μάλιστα, ο λόγος εισαγωγών/εξαγωγών σε ΜΕΘ δεν είναι μεγαλύτερος από τη μονάδα, που είναι ενδεικτικό ότι δεν έχουμε αύξηση και η πίεση στο ΕΣΥ δεν είναι σημαντική.

«Το χρονικό παράθυρο από την έναρξη της αύξησης στα κρούσματα στην έναρξη αύξησης νοσηλειών, πόσο δηλαδή χρονικό διάστημα χρειάστηκε από την αρχή του κύματος έως το χρονικό διάστημα αύξησης νοσηλειών σε ΜΕΘ κυμαινόταν στις 12-15 ημέρες, με εξαίρεση Ιούλιο 2021. Στην παρούσα έξαρση, παρότι έχουν περάσει 28 ημέρες δεν έχουμε αύξηση στις νοσηλείες ΜΕΘ, που σημαίνει πως το κύμα, σε ό,τι αφορά τις διασωληνώσεις, αναμένεται να είναι ηπιότερο», σημείωσε ο κ. Παρασκευής.

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ