- Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
Αλλαγές στο μοντέλο καταγραφής θανάτων και μολύνσεων από τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας από την ερχόμενη εβδομάδα ανακοίνωσε ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Θεοκλής Ζαούτης παρουσιάζοντας τα στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα.
Σε μια προσπάθεια να ακολουθήσει η χώρα μας τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, κ. Ζαούτης τόνισε ότι θα αξιοποιείται ένας διαφορετικός τρόπος προσέγγισης της πανδημίας. Κύριος λόγος της αλλαγής; Τα αυξημένα ποσοστά των εμβολιασμένων πολιτών στη χώρα, καθώς και η εναρμόνιση με τα μοντέλα καταμέτρησης που ακολουθούν λοιπές ευρωπαϊκές χώρες.
Το «μοντέλο» του ΠΟΥ
Ο πρόεδρος το ΕΟΔΥ αναφέρθηκε σημείωσε ότι ακολουθούμε το «μοντέλο» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με τον οποίο κάθε ασθενής που νόσησε με Covid-19, όποτε κι αν καταλήξει χρονικά, καταγράφεται ως θύμα της πανδημίας. Αντίθετα άλλες χώρες περιορίζουν το χρόνο σε επίπεδο 28 ημερών, όπως η περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Δανία θεωρεί θύμα του κορωνοϊού μόνο τους ασθενείς που επιβεβαιώθηκαν με PCR. Ακόμη η Ισπανία καταγράφει ως νεκρούς covid μόνο όσα κρούσματα καταλήγουν σε νοσοκομεία.
Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες παρουσιάζουν ποσοστά εμβολιασμένων που νοσούν ή χάνουν τη ζωή τους, στο σύνολο των λοιμώξεων στη χώρα. Αποτέλεσμα όμως είναι να προκύπτει μη ακριβής «εικόνα» για την πορεία της πανδημίας, ενώ την ίδια στιγμή «αδικείται» η αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της Covid-19.
Στα νέα δεδομένα που θα παρουσιάσει ο ΕΟΔΥ από την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον κ. Ζαούτη, θα περιλαμβάνονται και τα στοιχεία όσων έχουν εμβολιαστεί και έχουν νοσήσει, ξεχωριστά όμως από τα επιδημιολογικά δεδομένα στο σύνολο της επικράτειας.
Εμβόλια και ηλικίες
Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε ο πίνακας που έδωσε στη δημοσιότητα η ηγεσία του ΕΟΔΥ για τα ποσοστά των κρουσμάτων με Covid σε εμβολιασμένους, διευκρινίζοντας σε δεδομένα τα ποσοστά ανοσοποίησης ανάλογα με το εμβόλιο που έχουν λάβει κατά της Covid.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Θεοκλής Ζαούτης, την Κυριακή 14η Νοεμβρίου ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει συνολικά 3.869 κρούσματα, ανάμεσα τους και εμβολιασμένοι πολίτες στους οποίους προκύπτουν ότι:
Στην ηλικιακή ομάδα 18-39 το 30% των πολιτών που νόσησαν είχαν κάνει το εμβόλιο της Pfizer. Κάτω από το 20% ήταν τα εμβολιασμένα κρούσματα με το εμβόλιο της AstraZeneca. Λιγότεροι από το 30% με το εμβόλιο της Moderna και στη συντριπτική τους πλειοψηφία κοντά στο 70% των εμβολιασμένων που νόησαν είχαν κάνει το μονοδοσικό της Johnson. Στο σύνολο των κρουσμάτων οι εμβολιασμένοι που νόσησαν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι κάτω από το 30%.
Ποσοστό 40% των πολιτών στην ηλικιακή ομάδα 40-59 είχε λάβει το εμβόλιο της Pfizer. Λίγο πάνω από το 20% ήταν οι εμβολισμένοι που νόσησαν και είχαν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca. Το 50% ήταν εμβολισμένοι με Moderna και ανάμεσα στο 20% με 30% με το μονοδοσικό της Johnson. Οι εμβολιασμένοι σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία ανέρχονται συνολικά στο 40% περίπου.
Στην ηλικιακή ομάδα 60-79 ποσοστό μικρότερο του 20% είχε εμβολιαστεί με Pfizer. Αγγίζουν το 40% όσοι είχαν κάνει το AstraZeneca. Πάνω από το 10% με Moderna. Πολύ μικρότερο του 10% με Johnson. Συνολικά σε αυτή την κατηγορία κάτω από 20% ήταν το συνολικό ποσοστό των κρουσμάτων.
SOS για την 3η ενισχυτική δόση
Παρουσιάζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα, η ηγεσία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σήμανε καμπανάκι για τον άμεσο εμβολιασμό με την 3η ενισχυτική δόση.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ κ. Θεοκλή Ζαούτη «τα δεδομένα αυτά υποδεικνύουν την σημασία της άμεσης ενίσχυσης της ανοσοποίησης με αναμνηστική, 3η δόση, σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες προκειμένου να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων.
«Όσοι έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από τη 2η δόση ή δύο μήνες από το μονοδοσικό εμβόλιο πρέπει να κάνουν την 3η δόση» συμπλήρωσε ο κ. Ζαούτης.
Στην παρουσίαση των δεδομένων του ΕΟΔΥ, ο αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας. – Προληπτικής Ιατρικής, Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Ιατρική. Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Δημήτρης Παρασκευής, σημείωσε ότι τα δεδομένα υποδεικνύουν την σημασία της άμεσης ενίσχυσης της. ανοσοποίησης με αναμνηστική, 3η δόση, σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες προκειμένου να. μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων”.
Ζαούτης: Διασπορά στα σχολεία
Αναφορικά με τη διασπορά του κορωνοϊού στα σχολεία, τόσο ο κ. Ζαούτης και ο κ. Παρασκευής ανέφεραν ότι είναι ιδιαίτερα περιορισμένη. Ο λόγος είναι ο υψηλός αριθμός των τεστ στους μαθητές. Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, περισσότερο ευθύνονται στην κοινότητα συρροές κυρίως από τον επαγγελματικό χώρο.
Όπως σημειώθηκε τα ποσοστά κρουσμάτων σε παιδιά σχολικής ηλικίας αυξήθηκαν μεν κατακόρυφα την 37η εβδομάδα του έτους. Πρόκειται δηλαδή για το άνοιγμα των σχολείων, λόγω των τεστ που άρχισαν να διενεργούνται. Ωστόσο, τις επόμενες εβδομάδες σταθεροποιήθηκαν και ελαφρώς μειώθηκαν. Πρακτικά, τα στοιχεία δεν δείχνουν μεγάλη ενδοσχολική διασπορά. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία, ο τομέας της εκπαίδευσης έχει το μεγαλύτερο ποσοστό έγκαιρης διάγνωσης. Όπως τονίστηκε, τα κρούσματα εντοπίζονται από την πρώτη ημέρα εκδήλωσης συμπτωμάτων ή ακόμα και νωρίτερα.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα