Δημόσια ΥγείαΖαούτης - ΕΟΔΥ: 26 τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα

Ζαούτης – ΕΟΔΥ: 26 τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα

- Advertisement -

«Αυτή τη στιγμή έχουμε επιβεβαιωμένα 26 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον – Ας μην παραμείνουμε σ’ αυτόν τον αριθμό – Αναμένεται να δούμε περισσότερα» όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης για τις εξελίξεις που αφορούν στη πανδημία της Covid-19 που διοργάνωσε η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, στο Αμφιθέατρο Φυσιολογίας «Γ. Κοτζιάς» της Ιατρικής Σχολής.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε επιβεβαιωμένα 26 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον - Ας μην παραμείνουμε σ' αυτόν τον αριθμό - Αναμένεται να δούμε περισσότερα» όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Τα περισσότερα από αυτά δεν σχετίζονται με ταξίδι σε χώρα που είχε αυξημένη επιδημιολογική εικόνα της Όμικρον. Αυτό μας δείχνει ότι ο ιός κυκλοφορεί στην κοινότητά μας. Τα κρούσματα που εντοπίζονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι στην Κρήτη και στη Λακωνία και κάποια στην Αττική», πρόσθεσε ο κ. Ζαούτης.

«Αναμένεται η αύξηση στη μετάλλαξη Όμικρον. Όλη η βιβλιογραφία μέχρι στιγμής δείχνει ότι αυτή η μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική. Έχει απλωθεί μέσα σε ένα μήνα σε πάνω από 90 κράτη. Αυτό που εκκρεμεί είναι να δούμε εάν υπάρχει αυξημένη νοσηρότητα από αυτή τη μετάλλαξη. Φαίνεται μέχρι στιγμής ότι συνδέεται με πιο ήπια συμπτώματα, δίχως όμως να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα», τόνισε αναφορικά με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Διπλασιάζονται τα κρούσματα της Όμικρον σε 3 μέρες

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Παναγιώτα Λάγιου ανέφερε ότι η μεταδοτικότητα της Όμικρον είναι πολύ μεγάλη. Τα κρούσματα κορωνοϊού που φέρουν τη νέα μετάλλαξη Όμικρον διπλασιάζονται σε τρεις ημέρες, ενώ αντίστοιχα στη μετάλλαξη της Δέλτα ο διπλασιασμός γινόταν κάθε 15 ημέρες».

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ενώ η επαναλοίμωξη με κορωνοϊό ήταν 1%, τώρα το ποσοστό της επαναλοίμωξης έχει ανέβει στο 8-9%.

Ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος ανέφερε πως «έχουν νοσηλευτεί περισσότεροι από 4.000 ασθενείς στις πανεπιστημιακές κλινικές του Νοσοκομείου Αττικόν, περίπου 1.000 ασθενείς στην πανεπιστημιακή ΜΕΘ του Ευαγγελισμού και 2000 στο Σωτηρία. Άλλοι 4.500 ασθενείς με Covid-19 εχουν νοσηλευτεί στο Λαϊκό, στο Ιπποκράτειο και στο Αλεξάνδρα». Με βάση αυτά τα στοιχεία, ο πρόεδρος της Ιατρικής σχολής αποδεικνύεται η συμβολή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, στην αντιμετώπιση της επιδημίας.

Ο καθηγητής Νίκος Σύψας ανέφερε ότι αν ένας εμβολιασμένος νοσήσει από κορωνοϊό έχει συμπτώματα κοινού κρυολογήματος χωρίς πυρετό! Τα συμπτώματα, αλλάζουν βάσει των μεταλλάξεων. Τώρα με τη Όμικρον, στοιχεία από την Αγγλία δείχνουν ότι: πονοκέφαλος, πονόλαιμος, φτέρνισμα, βήχας, καταρροή, είναι τα σύμπτωμα της COVID-19».

Αναφερόμενος στη διάγνωση της Όμικρον ο Καθηγητής Ιατρικής Μικροβιολογίας, Δ/ντής Εργαστηρίου Κλινικής Μικροβιολογίας, Αττικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Σπύρος Πουρνάρας, ανέφερε πως δεν υπάρχει τεστ στο διαγνωστικό εργαστήριο της γειτονιάς που θα μας αποδείξει εάν έχουμε προσβληθεί από Όμικρον. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί μόνο με γονιδιακό τεστ, το οποίο δεν είναι στο εμπόριο.

Μιλώντας για τη θεραπευτική αντιμετώπιση του κορονοϊού, η Καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας, κα. Αντωνία Κουτσούκου, τόνισε πως η θεραπευτική αντιμετώπιση της COVID-19 γίνεται στο νοσοκομείο και στις ΜΕΘ. Ο ασθενής που νοσηλεύεται στο σπίτι δεν θα πρέπει να λαμβάνει θεραπεία που μπορεί να του προκαλέσει ακόμη και προβλήματα, παρά να τον βοηθήσει, σημείωσε.

Ο Στυλιανός Λουκίδης, Καθηγητής Πνευμονολογίας, Β΄ Πνευμονολογική Κλινική, Αττικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και Πρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας μίλησε για την αναγκαιότητα στις γιορτές για έλεγχο πριν βρεθούμε με τους φίλους και συγγενείς μας. Στην εκδήλωση οποιουδήποτε συμπτώματος ο καθένας μας να προβεί σε τεστ και την αποφυγή επαφής με άλλους μέχρι την επιβεβαίωση ότι δεν νοσεί από τον ιό. Διαφορετικά αυξάνεται η διασπορά καθώς και ο κίνδυνος εξάπλωσης της όμικρον η οποία γίνεται σε ταχύτατο βαθμό από την 1η κιόλας επαφή.

Μεγάλη έμφαση από πολλούς ομιλητές δόθηκε στις μελέτες που έχουν γίνει σχετικά με τον ιό και τα παιδιά. Σχετικά με την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και για αυτές τις ηλικίες και για τις παραμέτρους που ενισχύουν την ένταση των συμπτωμάτων η Βασιλική Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας εφίστησε την προσοχή σχετικά με το ότι τα υγιή παιδιά προσβάλλονται εξίσου αν και η θνησιμότητα στις παιδικές ηλικίες είναι ελάχιστη. Ακόμα και 2-3 ημέρες να επιμένουν τα συμπτώματα θα πρέπει να παρακολουθηθεί από ιατρό.

Η Γεωργία Βρυώνη, Καθηγήτρια Μικροβιολογίας, ανέφερε ότι αν κάποιος έχει συμπτώματα θα πρέπει να κάνει ταχύτατα μοριακό ή rapid test ακόμη και αν είναι εμβολιασμένος.
Στο τέλος τονίστηκε η αναγκαιότητα για έγκυρη, έγκαιρη και επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση από τους πλέον ειδικούς από την Συντονίστρια της Επιτροπής Εξωστρέφειας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ καθηγήτρια Έφη Μπάσδρα η οποία ανακοίνωσε τη συνέχιση των εκδηλώσεων σχετικά με την πανδημία COVID-19 οι οποίες θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα.

Δείτε την ενημερωτική εκδήλωση της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ:

Στην εκδήλωση αυτή θα συμμετέχουν μέλη ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, οι οποίοι θα απαντούν και σε ερωτήσεις του κοινού σχετικά με τη νόσο, την πρόληψη και την θεραπεία της.

26 τα κρούσματα της Όμικρον στην Ελλάδα - Διπλασιάζονται κάθε 3 μέρες

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ