Δημόσια ΥγείαΥπουργείο Υγείας: Έκτακτη ενημέρωση για τις ελλείψεις φαρμάκων

Υπουργείο Υγείας: Έκτακτη ενημέρωση για τις ελλείψεις φαρμάκων

- Advertisement -

Έκτακτη ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη για τις ελλείψεις φαρμάκων.

Έκτακτη ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγεγυμα από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη για τις ελλείψεις φαρμάκων.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Πιο συγκεκριμένα, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου και ο πρόεδρος του ΙΦΕΤ Γιάννης Σωτηρίου θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου σήμερα στις 17:00 στο Υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε συγκεκριμένα φάρμακα.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε διεξοδικά το πρωί στις ελλείψεις βασικών φαρμάκων μιλώντας και για τις αυξήσεις στην τιμή κάποιων φαρμάκων που είναι ανάμεσα στα μέτρα που θα εφαρμόσει το υπουργείο.

Ειδικά για τις αυξήσεις τιμών, ο κ. Πλεύρης διευκρίνισε ότι θα αφορούν μόνο σε πάρα πολύ φθηνά φάρμακα, της τάξης των 1-2 ευρώ, τα οποία κοστολογικά δεν «βγαίνουν» λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι το θέμα των ελλείψεων – αν και διαχρονικό – δεν είναι τόσο διογκωμένο στη χώρα μας σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς η Ελλάδα διαθέτει μια ισχυρή φαρμακοβιομηχανία.

Όπως είπε, τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν αντιμετωπίζουν ελλείψεις, ενώ το κύριο πρόβλημα είναι στα ιδιωτικά φαρμακεία.

Μιλώντας για τις ελλείψεις σε αναπνευστικά φάρμακα, τόνισε μεταξύ ότι σε αυτά θα γίνουν μεγάλες εισαγωγές, ενώ στα αντιπυρετικά θα προτιμηθούν τα υποκατάστατα. Όπου δεν υπάρχει υποκατάστατο, το υπουργείο θα προσπαθήσει να υπάρξει επάρκεια με αγορές και εισαγωγές.

Εξηγώντας τις αιτίες της έλλειψης, ανέφερε ότι καταρχάς υπάρχει υπάρχει ένα διαχρονικό πρόβλημα που αφορά φάρμακα στα οποία γίνονται παράλληλες εξαγωγές.

Σε δεύτερο επίπεδο, όπως είπε ο υπουργός, υπάρχει μια παγκόσμια έλλειψη σε φάρμακα εποχής εξαιτίας της έξαρσης των ιώσεων μετά την πανδημία σε όλο τον κόσμο και της χαμηλή παραγωγή λόγω του ενεργειακού κόστους. Παράλληλα, επειδή η παραγωγή γίνεται κυρίως στην Ασία, οι χώρες της κρατάνε τα φάρμακα για να καλύψουν τους δικούς τους πληθυσμούς.

Τέλος, με αφορμή την επιστολή που έστειλε στην Κομισιόν, ο Θάνος Πλεύρης εξήγησε ότι: «Αυτό που ζητάμε από την ΕΕ είναι άμεσα μέτρα όπως η εισαγωγή πρώτων υλών ή κάλυψη ελλείψεων από κεντρική τροφοδότηση, αλλά και να στηριχθεί η ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία, δεν είναι δυνατόν να εξαρτώμαστε από την Ασία».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ