Δημόσια ΥγείαΥποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων

Υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων

- Advertisement -

Την υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Την υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η απόφαση ελήφθη στην τηλεδιάσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός με τους Βασίλη Κικίλια, Νίκο Χαρδαλιά και Σωτήρη Τσιόδρα.

Σε ερώτηση, δε, αν υπάρχουν στο τραπέζι τα μέτρα επιβολής ωραρίου στα κέντρα διασκέδασης, η επαναφορά sms για τις ευπαθείς ομάδες και τοπικά lockdown, ο κ. Πέτσας είπε ότι «είμαστε πάντα έτοιμοι να λάβουμε όποιο μέτρο χρειαστεί για να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό. Πρώτα όμως αξιολογούμε τα υπάρχοντα μέτρα και μετά θα δούμε αν θα χρειαστεί να λάβουμε άλλα μέτρα».

Με αναφορά στα βασικά συμπεράσματα που εξάγονται από τη μέχρι τώρα πορεία όσον αφορά στον κορωνοϊό ξεκίνησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως σημείωσε ο κ. Πέτσας, «η Ελλάδα έχει καλύτερη επιδημιολογική εικόνα από τις περισσότερες άλλες χώρες. Η Ελλάδα κατάφερε να ελέγξει τα εισαγόμενα κρούσματα από τουρίστες με τα μέτρα που διαδοχικά πήρε στις πύλες εισόδου της χώρας. Εχθρός στη μάχη κατά της πανδημίας παραμένει ο εφησυχασμός στο εσωτερικό και τα φαινόμενα χαλάρωσης που τρέφουν τον κορωνοϊό. Ο εφησυχασμός οδήγησε σε αύξηση κρουσμάτων σε πολλές περιφέρειες της χώρας, αλλά κυρίως στα αστικά κέντρα. Η αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής σε σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας».

Ενδεικτικά, είπε πως «οι νοσηλευόμενοι στης ΜΕΘ ήταν 13 χθες, 2 Αυγούστου, έναντι 11 στις 2 Ιουλίου, 17 στις 2 Ιουνίου, 44 στις 2 Μαΐου και 81 στις 2 Απριλίου 2020».

Για τον κορωνοϊό: Τα μέτρα που έχουν ληφθεί και τα νέα που αποφασίστηκαν

Σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό, ο κ. Πέτσας είπε πως από τα στοιχεία των τελευταίων εβδομάδων εξάγονται κάποια βασικά συμπεράσματα:

  • 1. Η Ελλάδα έχει πολύ καλύτερη επιδημιολογική εικόνα από τις περισσότερες άλλες χώρες.
  • 2. Η Ελλάδα κατάφερε να ελέγξει τα «εισαγόμενα κρούσματα» από τουρίστες με τα μέτρα που διαδοχικά πήρε στις πύλες εισόδου της χώρας.
  • 3. Εχθρός στη μάχη κατά της πανδημίας παραμένει ο εφησυχασμός στο εσωτερικό και τα φαινόμενα χαλάρωσης που τρέφουν τον κορονοϊό.
  • 4. Ο εφησυχασμός οδήγησε σε αύξηση κρουσμάτων σε πολλές περιφέρειες της χώρας, αλλά κυρίως στα αστικά κέντρα.
  • 5. Η αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει οδηγήσει, μέχρι στιγμής, σε σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας. Ενδεικτικά, οι νοσηλευόμενοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ήταν 13, χθες 2 Αυγούστου, έναντι 11 στις 2 Ιουλίου, 17 στις 2 Ιουνίου, 44 στις 2 Μαΐου και 81 στις 2 Απριλίου. Οι διασωληνωμένοι ήταν 12 χθες, 2 Αυγούστου, έναντι 8 στις 2 Ιουλίου, 11 στις 2 Ιουνίου, 37 στις 2 Μαΐου και 92 στις 2 Απριλίου.
  • 6. Η κύρια πηγή ανησυχίας για μεγαλύτερη διασπορά στην κοινότητα είναι οι χερσαίες πύλες εισόδου από τις οποίες εισέρχονται Έλληνες, έχοντες άδεια διαμονής, και ομογενείς, καθώς και ο συγχρωτισμός σε κοινωνικές εκδηλώσεις, στη διασκέδαση και στα μέσα μεταφοράς.

Έναντι αυτής της κατάστασης, η κυβέρνηση χτυπά το κουδούνι της αφύπνισης.
Καλεί όλους τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών και να συμμορφώνονται με τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς.
Ταυτόχρονα, παίρνει συνεχώς νέα μέτρα και αντίμετρα.

Ήδη, από την περασμένη Παρασκευή, κρίθηκε επιβεβλημένο – μετά από συνεννόηση με την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων – να ληφθούν επιπλέον μέτρα. Αφορούν:
  • Την υποχρεωτική χρήση μάσκας μέχρι το τέλος Αυγούστου, σε όλους τους κλειστούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας, ενώ εξαιρούνται οι χώροι εστίασης.
  • Την αναστολή επισκεπτηρίων σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων (όπως τα γηροκομεία), σε δομές ευάλωτων ομάδων (όπως οι άστεγοι και πρόσφυγες) και νοσοκομεία.
  • Τη θέσπιση ορίου 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαπτίσεων και κηδειών. με τήρηση όλων των υφιστάμενων υγειονομικών κανόνων.
  • Την απαγόρευση από σήμερα έως και την Κυριακή 9 Αυγούστου, ορθίων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα.
  • Την παράταση της απαγόρευσης, έως τις 31 Αυγούστου, των πανηγυριών και άλλων δημόσιων ανοικτών εκδηλώσεων, των μέτρων τήρησης αποστάσεων σε παραλίες, των μέτρων προστασίας σε επαγγελματικά τουριστικά πλοία. των μέτρων προστασίας στα ΚΥΤ και των μέτρων τήρησης αποστάσεων. Και τέλος,
  • Την παράταση μέχρι τις 15 Αυγούστου της αναστολής αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, της υποχρέωσης για αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών για τους προερχόμενους αεροπορικώς από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και των μέτρων που εφαρμόζονται στα χερσαία σύνορα της χώρας. Όμως, φροντίζουμε, τα μέτρα να συνοδεύονται με αντίμετρα. Για παράδειγμα, η απαγόρευση όρθιων πελατών σε όλα τα νυκτερινά κέντρα από τις 3 έως και τις 9 Αυγούστου 2020, συνοδεύτηκε με την επέκταση της δυνατότητας αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις στους τομείς της εστίασης, του πολιτισμού και του αθλητισμού από 1 έως και 31 Αυγούστου 2020. Έτσι, την ώρα που εξαιτίας των μέτρων περιορισμού του κορονοϊού, μειώνεται ο τζίρος των επιχειρήσεων, αναλαμβάνουμε τη στήριξη των εργαζομένων στους τομείς της οικονομίας που πλήττονται. Γιατί νοιαζόμαστε για τον κόσμο της εργασίας. Και γιατί μπορούμε, έχοντας κάνει το προηγούμενο διάστημα συνετή χρήση του Ταμείου του Κράτους για να αντιμετωπίσουμε και τις σημερινές ανάγκες.
Τηλεδιάσκεψη για τον κορωνοϊό τρεις φορές την εβδομάδα

Από σήμερα, ξεκινά σε σταθερή βάση, 3 φορές την εβδομάδα, η τηλεδιάσκεψη για τον COVID-19 με τους επικεφαλής υγείας και πολιτικής προστασίας, υπό τον Πρωθυπουργό. Οι συσκέψεις αυτές θα γίνονται για να καταγράφονται οι εξελίξεις, να αξιολογούνται τα δεδομένα και να αναπροσαρμόζεται κατάλληλα η δράση μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τα νέα μέτρα που αποφασίστηκαν

Στη σημερινή σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Η χρήση μάσκας καθίσταται υποχρεωτική και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων από αύριο και μέχρι τις 18 Αυγούστου 2020. Η συμμόρφωση στο μέτρο αυτό είναι κρίσιμη, προκειμένου να μη ληφθούν δραστικότερα μέτρα περιορισμού της πληρότητας των πλοίων.
  • Παρατείνεται μέχρι και τις 18 Αυγούστου η απόφαση σύμφωνα με την οποία οι εργάτες γης που εξέρχονται από τη χώρα δεν έχουν δικαίωμα εισόδου μέχρι νεωτέρας.

Η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους ειδικούς, θα κάνει ό,τι χρειαστεί, για να προστατεύσει τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή.

Όπως στην αρχή, έτσι και τώρα, όλοι μαζί, νοικοκυριά, επιχειρήσεις και Κράτος θα συνεργαστούμε για να περιορίσουμε τις δυσμενείς συνέπειες της πανδημίας με δίκαιο τρόπο.
Και επειδή έχει σημασία να παρακολουθούμε συνεχώς τη συμμόρφωση προς τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, οι έλεγχοι συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς.

Τι έχουν δείξει οι έλεγχοι

Από 31 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου 2020, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το Λιμενικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία και η Δημοτική Αστυνομία, διενέργησαν ελέγχους σε ολόκληρη τη χώρα.

Ελέγχθηκαν συνολικά 6610 σημεία ενδιαφέροντος, διαπιστώθηκαν  παραβάσεις σε 434 περιπτώσεις, επιβλήθηκαν 494 πρόστιμα, συνολικού ύψους 231.500 ευρώ και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 195 ημερών συνολικά.

Η αύξηση, ιδίως στα διοικητικά πρόστιμα αναστολής λειτουργίας, είναι πολύ μεγάλη έναντι προηγούμενων Σαββατοκύριακων. Και πιστοποιεί την χαλάρωση που όλοι βλέπουμε γύρω μας.

Αλλά, όπως έχουμε πει πολλές φορές, αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε!

Τα βασικά σημεία της ενημέρωσης
  • Η Ελλάδα κατάφερε να ελέγξει τα κρούσματα κορονοϊού από τον τουρισμό.
  • Μεγαλύτερος εχθρός ο εφησυχασμός στο εσωτερικό.
  • Απειλή, οι χερσαίες πύλες εισόδου και ο συγχρωτισμός για διασκέδαση και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Το μέτρο της απαγόρευσης ορθίων στα μπαρ συνδυάστηκε με την επέκταση της στήριξης εργαζομένων σε αναστολή, γιατί η κυβέρνηση νοιάζεται για τους εργαζόμενους
  • Αποφασίστηκε η υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους πλοίων έως τις 18 Αυγούστου
  • Το απόγευμα στη δημοσιότητα το σχέδιο Πισσαρίδη
  • Με 15 άξονες για την ανάπτυξη της χώρας και την ευημερία των Ελλήνων
Το σχέδιο που θα καταθέσει η Ελλάδα στην Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, θα αφορά:
  1. πράσινη ανάπτυξη
  2. ψηφιακή πολιτική
  3. απασχόληση-δεξιότητες-κοινωνική συνοχή
  4. υποδομές &
  5. παραγωγικό μετασχηματισμό για τις επενδύσεις
  • Το πιο σκληρό πράγμα είναι να είναι κάποιος σε ΜΕΘ. Είμαστε πάντα έτοιμοι να λάβουμε κάθε μέτρο για να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή. Προέχει η αποτύπωση των αποτελεσμάτων των μέτρων που πήραμε την προηγούμενη βδομάδα
  • Δεν υπάρχει καμία απόσυρση από το προσκήνιο του κ. Τσιόδρα. Συμμετέχει κανονικά στις συσκέψεις.
  • Δεν είμαστε σε διάσταση με τους ειδικούς για την αύξηση της πληρότητας στα πλοία. Σημασία έχει να εφαρμόζονται τα μέτρα που έχουμε πάρει. Παρατηρήθηκε συνωστισμός χωρίς μάσκα στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων, γι’αυτό επεκτείνεται η χρήση της
  • Αν δούμε πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας (κυρίως σε ΜΕΘ & διασωληνωμένους), τότε θα συζητήσουμε κι άλλα σενάρια
  • Δεν εξετάζεται το σενάριο επαναφοράς της ενημέρωσης από τον Σωτήρη Τσιόδρα

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ