Δημόσια Υγεία‘Υπνος: Τι σημαίνουν 10 λεπτά «αγκαλιά» με οθόνη στο κρεβάτι

‘Υπνος: Τι σημαίνουν 10 λεπτά «αγκαλιά» με οθόνη στο κρεβάτι

- Advertisement -

Σύμφωνα με νέα μελέτη δεν παίζει τόσο ρόλο το αν οι έφηβοι χρησιμοποιούν γενικώς οθόνες, αλλά η ώρα που τις χρησιμοποιούν σε ό,τι αφορά τον απρόσκοπτο ύπνο τους – με βάση τα ευρήματα, οι οθόνες πρέπει να εξοστρακιστούν από το κρεβάτι.

Σύμφωνα με νέα μελέτη δεν παίζει τόσο ρόλο το αν οι έφηβοι χρησιμοποιούν γενικώς οθόνες, αλλά η ώρα που τις χρησιμοποιούν σε ό,τι αφορά τον απρόσκοπτο ύπνο τους - με βάση τα ευρήματα, οι οθόνες πρέπει να εξοστρακιστούν από το κρεβάτι.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Διαφορετικά επιστημονικά στοιχεία έχουν δείξει κατά καιρούς ότι η χρήση οθόνης λίγες ώρες πριν από τον νυχτερινό ύπνο αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο της… αϋπνίας. Ωστόσο μια νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Οτάγκο στη Νέα Ζηλανδία δείχνει ότι δεν είναι η χρήση οθόνης τις ώρες πριν τον ύπνο εκείνη που βλάπτει σοβαρά τον νυχτερινό ύπνο αλλά η χρήση οθόνης στο κρεβάτι πριν αφεθεί κάποιος στην αγκαλιά του Μορφέα.

Οι υπάρχουσες οδηγίες

Οι υπάρχουσες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τον ύπνο αναφέρουν ότι δεν πρέπει να γίνεται χρήση οθόνης μια με δύο ώρες προτού το άτομο ξαπλώσει για βράδυ. Ωστόσο οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οτάγκο ανακάλυψαν ότι η χρήση οθόνης δύο ώρες πριν από τον ύπνο δεν έχει ιδιαίτερη επίδραση στον ύπνο των εφήβων. Αντιθέτως η χρήση οθόνης όταν οι έφηβοι βρίσκονται πλέον στο κρεβάτι και πριν κοιμηθούν είναι εκείνη που προκαλεί προβλήματα.

Οπως ανέφερε ο δρ Μπράντλεϊ Μπρόσναν από το Ερευνητικό Κέντρο Edgar για τον Διαβήτη και την Παχυσαρκία,κύριος συγγραφέας της μελέτης η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «JAMA Pediatrics», οι οθόνες αποτελούν πλέον «κύριο σύντροφο» των εφήβων ακόμη και την ώρα που ξαπλώνουν. Για τον λόγο αυτό οι κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με τον ύπνο πρέπει να αλλάξουν ώστε να αντικατοπτρίζουν τα νέα…. ήθη και έθιμα.

Η μελέτη

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης 85 έφηβοι ηλικίας 11 ως 14 ετών φόρεσαν μια κάμερα στο στέρνο τους επί μία εβδομάδα κατά τις τρεις ώρες πριν από τον βραδινό τους ύπνο και μέχρι να ξαπλώσουν στο κρεβάτι. Η κάμερα αυτή κατέγραφε πότε και πόσο χρησιμοποιούσαν τα παιδιά οθόνη το απόγευμα και μέχρι να πέσουν για ύπνο. Παράλληλα μια δεύτερη υπέρυθρη κάμερα τοποθετήθηκε στα υπνοδωμάτια των παιδιών και κατέγραφε πόση ώρα ασχολούνταν οι εθελοντές με οθόνη ενόσω ήταν ξαπλωμένοι. Οι έφηβοι φορούσαν επίσης επάνω τους κατά το διάστημα της μιας εβδομάδας μια συσκευή με μέγεθος ρολογιού η οποία μετρούσε τις ώρες ύπνου.

Οθόνη πριν από τον ύπνο αλλά και στο κρεβάτι

«Κατέστη γρήγορα εμφανές ότι οι έφηβοι περνούσαν στο κρεβάτι πολύ από τον χρόνο τον οποίο αφιέρωναν σε οθόνες» σημείωσε ο δρ Μπρόσναν. Συγκεκριμένα οι ερευνητές είδαν ότι το 99% των συμμετεχόντων χρησιμοποιούσε οθόνη κατά τις δύο τελευταίες ώρες πριν από τον βραδινό ύπνο, περισσότεροι από τους μισούς χρησιμοποιούσαν οθόνες ενώ είχαν ξαπλώσει ενώ το ένα τρίτο χρησιμοποιούσε οθόνη ενώ είχε προσπαθήσει να κοιμηθεί και δεν τα είχε καταφέρει.

Σύμφωνα με τον ερευνητή «το πιο ενδιαφέρον εύρημά μας ήταν ότι η χρήση της πριν ξαπλώσουν οι έφηβοι για βράδυ είχε μικρή επίδραση στον νυχτερινό ύπνο τους. Ωστόσο η χρήση οθόνης ενόσω τα παιδιά ήταν ξαπλωμένα είχε πράγματι αρνητική επίδραση στον ύπνο – τα παιδιά καθυστερούσαν να κοιμηθούν κατά περίπου μισή ώρα ενώ κοιμούνταν τελικώς και λιγότερο μέσα στη νύχτα».

Αυτό φάνηκε να ισχύει κυρίως σε ό,τι αφορούσε δραστηριότητες που απαιτούσαν μεγαλύτερη αλληλεπίδραση όπως το gaming αλλά και σε ό,τι αφορούσε τη χρήση πολλών οθονών ταυτοχρόνως (multitasking)- για παράδειγμα ο έφηβος έβλεπε μια ταινία στο laptop και παράλληλα έπαιζε σε μια κονσόλα gaming. «Κάθε επιπλέον 10 λεπτά τέτοιου τύπου χρήσης οθονών φάνηκε να μειώνει τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου κατά σχεδόν 10 λεπτά» τόνισε ο δρ Μπρόσναν.

Οθόνη πριν το κρεβάτι αλλά όχι στο κρεβάτι

Κατά τον ερευνητή, μια απλή αλλά ουσιαστική οδηγία θα ήταν οι οθόνες να παραμένουν έξω από τα εφηβικά υπνοδωμάτια – «ας χρησιμοποιούν οι έφηβοι οθόνη πριν πέσουν στο κρεβάτι αλλά όχι όταν βρίσκονται στο κρεβάτι» είπε. «Χρειάζεται να ξαναδούμε τις οδηγίες σχετικά με τον ύπνο ώστε να συνάδουν με τον κόσμο όπου ζούμε και να είναι ρεαλιστικές – οι υπάρχουσες δεν είναι εφικτές ούτε κατάλληλες για τον τρόπο ζωής των νέων» κατέληξε ο δρ Μπρόσναν.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ