Τα μάτια είναι μια περιοχή ιδιαίτερης ευαισθησίας και χρειάζεται κυριολεκτικά να την προσέχουμε…σαν τα μάτια μας.
Ωστόσο, κάποιες συμμπεριφορές της καθημερινότητας, κάποιες κινήσεις που κάνουμε αυτόματα μπορεί να μας βλάπτουν χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε.
Ένα από τα συχνότερα πράγματα που κάνουμε είναι να τρίψουμε τα μάτια μας όταν αισθανόμαστε φαγούρα.
Μάλιστα, όσοι φορούν φακούς επαφής ή βάζουν τακτικά σταγόνες μπορεί να εμφανίζουν το αίσθημα κνησμού συχνότερα, χρησιμοποιώντας το τρίψιμο σαν μέθοδο «επαναφοράς» του ματιού.
Επιπλέον, την άνοιξη, όταν εμφανίζονται οι διάφορες αλλεργίες, μπορεί να τρίβουμε τα μάτια μας υπερβολικά συχνά μέσα στην ημέρα, αδιαφορώντας για το ότι ήδη γνωρίζουμε κάπως αόριστα ότι δεν κάνει καλό.
Η οφθαλμίατρος -χειρούργος Dr. Imane Tarib, με ενεργή παρουσία στα social media, ανάρτησε ένα βίντεο στο Tik Tok το οποίο έχει συγκεντρώσει πάνω από 3 εκατομμύρια προβολές και το οποίο έχει τίτλο «Έτσι τρίβω τα μάτια μου».
Στο σύντομο βίντεο βλέπουμε τη γιατρό να τρίβει απαλά το μάτι της περιμετρικά -πρώτα κάνω από το βλέβαρο, μετά από πάνω, και έπειτα στις δύο άκρες του.
@dreyetarib Never rub your Cornea #ophthalmology #keratoconus #ophthalmologistoftiktok #eyecare #cornea #noeyerubbing
Καθώς οι χρήστες τη ρωτούν ποιος είναι ο λόγος που δεν τα τρίβει «κανονικά», η Dr. Imane Tarib απαντά με άλλο δικό της βίντεο στο οποίο εξηγεί ότι το δυνατό τρίψιμο του ματιού μπορεί να αλλοιώσει τον κερατοειδή χιτώνα.
Ο κερατοειδής χιτώνας είναι το πιο εκτεθειμένο μέρος του ματιού, καθώς βρίσκεται σαν γυάλινη μεμβράνη χωρίς αγγεία μπροστά από τις κόρες και γι’ αυτό είναι ευάλωτος σε διάφορους τραυματισμούς, έλκη και μολύνσεις.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα