Δημόσια ΥγείαΞεκινούν τα πρόστιμα για 300.000 ανεμβολίαστους – Ανάρτηση στο Taxis

Ξεκινούν τα πρόστιμα για 300.000 ανεμβολίαστους – Ανάρτηση στο Taxis

- Advertisement -

Τελική ευθεία προκειμένου να επιβληθούν τα πρόστιμα σε 300.000 περίπου πολίτες άνω των 60 ετών, οι οποίοι δεν εμβολιάστηκαν, καθώς από Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη το σχετικό αρχείο θα διαβιβαστεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων η οποία είναι αρμόδια να τα βεβαιώσει.

Τελική ευθεία προκειμένου να επιβληθούν τα πρόστιμα σε 300.000 περίπου πολίτες άνω των 60 ετών, οι οποίοι δεν εμβολιάστηκαν, καθώς από Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη το σχετικό αρχείο θα διαβιβαστεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων η οποία είναι αρμόδια να τα βεβαιώσει

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, αυτό θα γίνει πιθανόν μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, οπότε τα πρόστιμα θα εμφανιστούν ως οφειλή στον προσωπικό λογαριασμό τους στο Taxisnet.

Υπενθυμίζεται ότι για τους πολίτες άνω των 60 ετών που δεν εμβολιάστηκαν έως τις 17 Ιανουαρίου 2022, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα που παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Ειδικά για τον μήνα Ιανουάριο το διοικητικό πρόστιμο είναι πενήντα ευρώ. Σύμφωνα με τη σχετική κοινή υπουργική απόφαση, το πρόστιμο δεν θα βεβαιωθεί σε όσους εξαιρέθηκαν για λόγους υγείας κατόπιν απόφασης της ειδικής επιτροπής που εξέτασε το σχετικό αίτημά τους, στους άνω των 96 ετών και σε όσους δεν είναι φορολογικά ενεργοί την τελευταία 3ετία.

Η λίστα με τους υπόχρεους θα ελέγχεται κάθε μήνα το πρώτο δεκαπενθήμερο, ώστε σε περίπτωση που πληρούνται οι προϋποθέσεις να εξαιρείται ο πολίτης από το πρόστιμο ή να του επιβάλλεται το μισό εάν έχει εμβολιαστεί με μία έστω δόση το παραπάνω διάστημα.

Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Εν τω μεταξύ, εν αναμονή των αποφάσεων σχετικά με το εργασιακό τους μέλλον τελούν περίπου 4.700 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί. Εως τις 31 Μαρτίου θα παραμείνουν σε αναστολή εργασίας και εν συνεχεία είτε θα υπάρξει παράταση αυτού του καθεστώτος –για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία– είτε θα τεθούν εκτός ΕΣΥ, κάτι που εισηγείται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση για το θέμα αυτό θα ληφθεί σε ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο.

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης, μιλώντας στη Δημοτική τηλεόραση Θεσσαλονίκης, δήλωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών είναι έτοιμο να υλοποιήσει μία τέτοια απόφαση, ενώ αρνήθηκε τον όρο «απόλυση» σε ό,τι αφορά τους υγειονομικούς. Οπως είπε, «απόλυση είναι όταν διακόπτω τη συνεργασία με κάποιον. Οταν πάω στους υγειονομικούς και τους λέω, προκειμένου να παρέχετε υγειονομικές υπηρεσίες πρέπει να είστε εμβολιασμένοι, δεν έχω απολύσει κανέναν, έχω θέσει μια προϋπόθεση για την παροχή υπηρεσιών. Αν κάποιος επιλέξει να μην τηρήσει αυτή την προϋπόθεση, αυτός επιλέγει να μη μείνει στο σύστημα υγείας. Είναι έλλειψη μιας προϋποθέσεως, η οποία τίθεται προφανώς για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Τεχνικά είμαστε έτοιμοι, από τη στιγμή που αυτή θα είναι η απόφαση του υπουργού Υγείας, το υπουργείο Εσωτερικών είναι έτοιμο να την υλοποιήσει».

Εξέλιξη της πανδημίας

Πάντως, προς το παρόν ο ρυθμός υποχώρησης της πανδημίας στη χώρα μας παραμένει εξαιρετικά αργός. Χθες καταγράφηκαν 18.605 νέα περιστατικά της COVID-19, σε σύνολο 382.391 μοριακών και rapid τεστ (ποσοστό θετικότητας 4,87%). Σχεδόν ένα στα τρία κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική (5.929), 2.016 στη Θεσσαλονίκη, 906 στο Ηράκλειο Κρήτης και 777 στην Αχαΐα. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 80, ενώ από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 25.183 θάνατοι. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες 470 ασθενείς (έναντι 484 προχθές), ενώ δηλώθηκαν και 372 νέες εισαγωγές έναντι 489 εξιτηρίων λόγω ίασης. Το ποσοστό κάλυψης των απλών κλινών COVID-19 ήταν χθες 50,9% και των κλινών ΜΕΘ COVID-19 73,8%.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ