Σειρά παίρνουν αυτή την εβδομάδα οι προληπτικές εξετάσεις του τραχήλου της μήτρας, μετά το πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, το οποίο απευθύνεται σε γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών για δωρεάν μαστογραφία.
Συνεχίζεται στη χώρα μας το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης για τη Δημόσια Υγεία «Σπύρος Δοξιάδης», με δράσεις πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης, που υλοποιείται από το Υπουργείο Υγείας και παρέχεται δωρεάν στους Έλληνες πολίτες.
Μετά τις προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού, «Φώφη Γεννηματά», έρχονται οι εξετάσεις για την έγκαιρη πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, με δικαιούχους 2,5 εκατ. γυναίκες ηλικίας από 21 έως 65 ετών.
Σειρά θα έχουν τα sms και το πρόγραμμα πρόληψης καρδιαγγειακών νοσημάτων, που απευθύνεται σε 2.500.000 άνδρες (50-70 ετών) και γυναίκες (40-70 ετών). Οι εξετάσεις θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αιματολογικές εξετάσεις (λιπιδαιμικό προφίλ) αλλά και εξετάσεις για την ανεύρεση παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου.
Σημειώνεται πως η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την κύρια αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως, καθώς ένας στους τρεις θανάτους οφείλεται σε καρδιακή νόσο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου
Τη σημαντική συμβολή των προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου, που εφαρμόζονται για πρώτη φορά στη χώρα μας, επεσήμανε η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και υπεύθυνη του προγράμματος, κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη, τονίζοντας τη σημασία της ευρείας συμμαχίας όλων των φορέων στη μάχη για τη Δημόσια Υγεία και ιδιαίτερα στη μάχη κατά του καρκίνου. Όπως εξήγησε μιλώντας στο συνέδριο για τις Πολιτικές Υγείας του Καρκίνου με τίτλο: «Cancer Conference: Όλες οι Εξελίξεις γύρω από τον Καρκίνο», τα προγράμματα αυτά διαφέρουν κατά πολύ από τον ατομικό προληπτικό έλεγχο, αφού παρέχουν πληθυσμιακά δεδομένα ώστε να βελτιωθούν οι δείκτες υγείας στη χώρα.
Μέχρι το τέλος του έτους, θα ξεκινήσει και το Πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου που αφορά 3.840.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50-70 ετών, ενώ μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια μέσω των προγραμμάτων αυτών θα έχουμε μια πλήρη εικόνα για τα χρόνια νοσήματα στη χώρα μας.
«Η μάχη για τη Δημόσια Υγεία μας αφορά όλους, αποτελεί καθολική δέσμευση της Πολιτείας και απαιτεί ευρεία συμμαχία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, γιατί μόνο με ένα τέτοιο πλαίσιο θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις μεταπανδημικές προκλήσεις», όπως σημείωσε η κ. Αγαπηδάκη.
Η ίδια αναφέρθηκε επίσης και στη σημασία του ψηφιακού εργαλείου My Health Data, με τη χρήση του οποίου οι πολίτες θα βελτιώσουν τις γνώσεις τους για την Υγεία, κατανοώντας ζητήματα όπως π.χ. του εμβολιασμού, αλλά και συμπεριφορών που βοηθούν ή επιδεινώνουν την υγεία τους κλπ.
Καρκίνος του μαστού: Εντοπίστηκαν 2.500 περιπτώσεις
Στο Πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά», αποκαλύφθηκε πως μέσα από τις 40.000 δωρεάν μαστογραφίες που διενεργήθηκαν, εντοπίστηκαν έγκαιρα 2.500 περιπτώσεις γυναικών με καρκίνο του μαστού.
“Ο προσυμπτωματικός έλεγχος και για άλλα είδη καρκίνου θα συνεχιστεί, ενώ το Υπουργείο έχει προχωρήσει και σε άλλες δράσεις προκειμένου να βελτιωθεί η έρευνα, η ανάπτυξη και τα θεραπευτικά εργαλεία που έχουμε για την αντιμετώπιση της νόσου”, τόνισε μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο Φαρμακοποιός και Ειδικός Σύμβουλος Φαρμακευτικής Πολιτικής Υπουργού Υγείας, Μπάμπης Καραθάνος.
Η πρόληψη, η θεραπεία και οι κλινικές μελέτες για τον καρκίνο, αποτελούν προτεραιότητα για το Υπουργείο Υγείας, όπως είπε κι αυτό προκύπτει από τα σημαντικά αποτελέσματα του δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου στον ελληνικό πληθυσμό.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
μήτρας μαστού