Οι υπηρεσίες υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών ξεκινούν νέους γύρους ελέγχων στους εργαζόμενους του γαλακτοκομικού τομέα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, για να κατανοήσουν καλύτερα τον πιθανό αντίκτυπο της γρίπης των πτηνών H5N1.
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) συνεργάζονται με την πολιτεία του Μίσιγκαν για να ξεκινήσουν μια πολυαναμενόμενη μελέτη, με στόχο την αξιολόγηση αν οι εργαζόμενοι που εκτέθηκαν σε μολυσμένα ζώα έχουν κολλήσει την μόλυνση. Από την πλευρά της, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) δοκιμάζει τη μέθοδο παστερίωσης flash, καθώς πρόσφατες μελέτες εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το αν αυτή η μέθοδος εξουδετερώνει όλους τους ιούς στο γάλα.
Τα έργα αποτελούν μέρος ενός συνόλου νέων ερευνών που ανακοινώθηκαν την Τρίτη από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες για την κατανόηση της δυναμικής της γρίπης των πτηνών H5N1, η οποία για πρώτη φορά μεταδόθηκε από τα πτηνά στα γαλακτοπαραγωγά ζώα στις αρχές του έτους. Από τα τέλη Μαρτίου, περισσότερα από 120 κοπάδια σε 12 πολιτείες βρέθηκαν θετικά σε αυτή την εξαιρετικά μεταδοτική μόλυνση, που φαίνεται να εξαπλώνεται μέσω της επαφής με το ωμό γάλα, όπως επιβεβαίωσε το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).
«Ξέρουμε ότι εξαπλώνεται μέσω της επαφής με το γάλα», δήλωσε ο Δρ. Eric Deeble, υπηρεσιακός κύριος σύμβουλος για την υψηλής παθογένειας γρίπη των πτηνών του USDA.
Ο Deeble ανέφερε ότι, αρχικά, η μετακίνηση των ζώων ήταν σε μεγάλο βαθμό ο κύριος παράγοντας για την εξάπλωση της μόλυνσης. Αλλά από τότε που το USDA διέταξε στα τέλη Απριλίου να υποβάλλεται το ζωικό κεφάλαιο σε έλεγχο πριν μετακινηθεί από μια πολιτεία σε άλλη, η μόλυνση έχει μεταδοθεί μεταξύ των φαρμών μέσω κοινών εξοπλισμών και εργαζομένων, σύμφωνα με μια πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη του Τμήματος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Μίσιγκαν (MDARD).
«Ξέρουμε ότι το γάλα έχει πολύ υψηλά ιικά φορτία και, επομένως, όταν αναλύουμε τα πρότυπα μετάδοσης, φαίνεται ότι ο κίνδυνος είναι πολύ υψηλός», δήλωσε ο Δρ. Tim Boring, διευθυντής του MDARD.
Σύμφωνα με τον Boring, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πώς ο ιός χρησιμοποιεί τους ανθρώπους για να εξαπλωθεί, είτε μέσω μόλυνσης είτε μέσω μολυσμένων ρούχων ή δέρματος.
«Η εικασία μου είναι ότι ίσως δεν είναι πραγματικά διχοτομημένο, αν βρίσκεται πάνω στους ανθρώπους ή μέσα στους ανθρώπους», δήλωσε ο Boring.
Οι παραγωγοί γαλακτοκομικών αντιστέκονται στο να επιτρέψουν την είσοδο κυβερνητικών αξιωματούχων στις φάρμες τους για να πραγματοποιήσουν εκτεταμένους ελέγχους στα κοπάδια τους, και οι εργαζόμενοι στις φάρμες αποφεύγουν να υποβληθούν σε έλεγχο, ακόμη και όταν παρουσιάζουν συμπτώματα. Οι υποστηρικτές τους αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι διστάζουν να υποβληθούν σε έλεγχο, καθώς μπορεί να χάσουν τη δουλειά και τον μισθό τους.
Την περασμένη εβδομάδα, το Μίσιγκαν ανακοίνωσε ότι θα πληρώσει έως και 28.000 δολάρια σε 20 γαλακτοπαραγωγικές φάρμες για να συμμετάσχουν στην έρευνα. Αυτή η οικονομική βοήθεια προστίθεται στα κεφάλαια που προσφέρει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Η προσφορά φαίνεται να έχει αποδώσει. Την Τρίτη, τα CDC ανακοίνωσαν ότι συνεργάστηκαν με το Τμήμα Υγείας και Ανθρώπινων Υπηρεσιών του Μίσιγκαν για να πραγματοποιήσουν μια μελέτη που στοχεύει στην ανάλυση του αίματος των αγροτικών εργαζομένων για την ανίχνευση αντισωμάτων κατά του ιού H5N1.
«Σκοπός αυτής της μελέτης είναι να προσδιοριστεί αν υπάρχει ασυμπτωματική μόλυνση» των εργαζομένων που έχουν εκτεθεί σε αγελάδες μολυσμένες με τον ιό H5N1, δήλωσε ο Dr. Demetre Daskalakis, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Εμβολιασμού και Αναπνευστικών Νόσων των CDC.
O FDA ανακοίνωσε επίσης την Τρίτη ότι έχει ξεκινήσει έναν ακόμη γύρο δειγματοληψίας γαλακτοκομικών προϊόντων για να καλύψει τις ελλείψεις των προηγούμενων ελέγχων της. Αυτή τη φορά, τα 155 προϊόντα που θα αποσυρθούν από τα ράφια των καταστημάτων περιλαμβάνουν τυριά από ωμό γάλα, φρέσκο τυρί, παγωτά και βούτυρο, σύμφωνα με τον Dr. Don Prater, υπηρεσιακό διευθυντή του Κέντρου Ασφάλειας Τροφίμων και Εφαρμοσμένης Διατροφής της FDA.
Ίχνη του ιού
Στις αρχές του έτους, οι αρχικοί έλεγχοι της FDA σε γάλα, ξινή κρέμα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα που αγοράστηκαν από καταστήματα τροφίμων βρήκαν ίχνη ιού σε 1 στα 5 εξετασμένα προϊόντα. Ωστόσο, πρόσθετες δοκιμές επιβεβαίωσαν ότι αυτά τα ιικά σωματίδια ήταν ανενεργά και δεν μπορούσαν να προκαλέσουν ασθένεια σε κανέναν, οδηγώντας την υπηρεσία να δηλώσει ότι το γάλα και τα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι ασφαλή για κατανάλωση, εφόσον είναι παστεριωμένα.
Ωστόσο, δύο πρόσφατες εργαστηριακές μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο New England Journal of Medicine έθεσαν νέα ερωτήματα. Οι μελέτες θέρμαναν μολυσμένο ωμό γάλα στις θερμοκρασίες και τους χρόνους που χρησιμοποιούνται για την άμεση παστερίωση, την πιο κοινή μορφή παστερίωσης στις ΗΠΑ, και διαπίστωσαν ότι, ενώ μείωσε σημαντικά τα επίπεδα του μολυσματικού ιού στο γάλα, δεν τα εξουδετέρωσε πλήρως.
Πάντως, οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι επειδή τα πειράματα δεν αναπαρήγαγαν πλήρως τη διαδικασία της άμεσης παστερίωσης, που περιλαμβάνει ένα βήμα προθέρμανσης, χρειάζονται περισσότερες έρευνες. Ο Prater δήλωσε ότι η FDA πιστεύει ότι τα πειράματά της πλησιάζουν περισσότερο τη μέθοδο που χρησιμοποιείται στην εμπορική επεξεργασία του γάλακτος.
Επίσης, στις εκκρεμότητες της FDA περιλαμβάνονται μελέτες για τη μέτρηση της ανθεκτικότητας του ιού στο τυρί καθώς ωριμάζει και κοινές δοκιμές δειγμάτων ωμού γάλακτος από γαλακτοπαραγωγικές φάρμες.
Ο Prater δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε η υπηρεσία θα έχει τα αποτελέσματα αυτών των μελετών, αλλά είπε ότι ελπίζει να έχει τις πληροφορίες στο άμεσο μέλλον.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα