Ξεκίνησε στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός και Αττικόν η πειραματική χορήγηση αντισωμάτων (πλάσμα αίματος) από ασθενείς που νόσησαν με κορωνοϊό και ανέπτυξαν ανοσία, σε νοσηλευόμενους με covid-19 προκειμένου να διαπιστωθεί εάν μπορεί να αποτελέσει μία αποτελεσματική θεραπευτική μέθοδο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για δύο ασθενείς, στους οποίους θα γίνει χορήγηση πλάσματος ανά μια ημέρα – συνολικά θα λάβουν τρεις δόσεις.
Η επιστημονική ομάδα που έχει ξεκινήσει την πειραματική μελέτη, έχει ελέγξει δείγματα από 95 ασθενείς. Οι ασθενείς νόσησαν με κορωνοϊό και ιάθηκαν. Πλέον επειδή έχουν αναπτύξει αντισώματα δεν μπορούν να κολλήσουν ξανά τον ιό ή να τον μεταδώσουν.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών σε περίπου 15 ημέρες θα υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις για την κλινική τους εικόνα. Όπως και για την αποτελεσματικότητα αυτής της μορφής ανοσοθεραπείας.
Το αίμα των ασθενών που έχουν ήδη αναρρώσει (πλάσμα αίματος ή ορός αναρρωνύοντος) πιθανόν να αποτελέσει και στην Ελλάδα το «κλειδί» για την επιβράδυνση και θεραπεία της νόσου COVID-19 που προκαλεί o νέος κορωνοϊός -ελλείψει εμβολίων ή αντιϊικών φαρμάκων.
Ορός αναρρωνύοντος και διαδικασία «μετάγγισης»
Η διαδικασία «μετάγγισης» με το αίμα των ασθενών, δηλαδή ο ορός από άτομο που έχει επιβιώσει του ιού (Convalescent Serum ή ορός αναρρωνύοντος) αποτελεί μια γνωστή διαδικασία που χρονολογείται περισσότερο από έναν αιώνα. Ωστόσο, δεν έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως στις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και δεκαετίες.
Στη διάρκεια της επιδημίας που προκάλεσε η ισπανική γρίπη του 1918, επιστήμονες ανέφεραν ότι οι μεταγγίσεις αίματος που ελήφθησαν από επιζώντες, οδήγησαν σε μείωση -κατά 50%- στους θανάτους των βαρέως νοσούντων.
Παρόμοια στρατηγική χρησιμοποιήθηκε για να θεραπεύσει και να επιβραδύνει την εξάπλωση των επιδημιών πολιομυελίτιδας και ιλαράς πριν από δεκαετίες. Όμως, η τεχνική κατέπεσε στη διάρκεια της δεκαετίας του 1950. Με την έλευση της καινοτομίας και την ανάπτυξη εμβολίων και αντιϊικών φαρμάκων δεν υπήρχε ενδιαφέρον, όπως σημειώνει ο Dr. Arturo Casadevall, επικεφαλής του τμήματος Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.
Πλάσμα αίματος – «Ξυπνά» η απαρχαιωμένη θεραπεία
Ο Dr. Casadevall όταν παρατήρησε τον περασμένο Δεκέμβριο ότι ο νέος κορωνοϊός εξαπλώνεται γρήγορα στην Κίνα, άρχισε να προειδοποιεί τους συναδέλφους του ότι ίσως ήρθε η ώρα να αναβιώσει η απαρχαιωμένη θεραπεία.
«Γνώριζα για την ιστορία του ορού αναρρωνύοντος και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα με τις επιδημίες» όπως σημειώνει ο Dr. Casadevall.
«Τότε, δεν υπήρχαν εμβόλια, δεν είχαν οι επιστήμονες στη διάθεση τους φάρμακα. Όμως οι γιατροί γνώριζαν ότι, υπό ορισμένες συνθήκες, θα μπορούσαν να πάρουν το ορό αίματος. Αξιοποιώντας το ανοσοποιητικό ενός ασθενούς προκειμένου να αποτρέψουν ασθένειες ή να θεραπεύσουν εκείνους που έχουν αρρωστήσει».
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα