NewsΞεκινά η κλινική δοκιμή καθολικού εμβολίου κατά της γρίπης

Ξεκινά η κλινική δοκιμή καθολικού εμβολίου κατά της γρίπης

- Advertisement -

Ξεκινάει η πρώτη κλινική δοκιμή ενός πειραματικού καθολικού εμβολίου κατά της γρίπης που θα αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα και την ανοσολογική απόκριση.

Ξεκινάει η πρώτη κλινική δοκιμή ενός πειραματικού καθολικού εμβολίου κατά της γρίπης που θα αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα και την ανοσολογική απόκριση.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID), η κλινική δοκιμή φάσης 1 θα αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα και την ανοσολογική απόκριση που προκαλεί το εμβόλιο, το οποίο προς το παρόν είναι γνωστό ως 1ssF-3928 mRNA-LNP.

Στη δοκιμή θα συμμετάσχουν 50 υγιείς εθελοντές ηλικίας 18 έως 49 ετών. Από την πλευρά τους, οι επιστήμονες θα κατατάξουν τους συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες. Κάθε εθελοντής θα λάβει διαφορετική δόση του πειραματικού εμβολίου (10, 25 και 50 μικρογραμμάρια).

Σκοπός είναι να μπορέσουν οι ερευνητές να προσδιορίσουν την ιδανική δοσολογία. Αμέσως μετά, θα εμβολιαστούν δέκα εθελοντές με την ιδανική δόση, όπως αυτή θα έχει προκύψει απ’ την παραπάνω διαδικασία.

Με στόχο να αξιολογηθεί η βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη προστασία που προσφέρει το εμβόλιο, οι ερευνητές θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τους εθελοντές έναν χρόνο μετά τον εμβολιασμό τους.

Αναγκαία η ανάπτυξη ενός καθολικού αντιγριπικού εμβολίου

Τα διαφορετικά στελέχη της γρίπης, όπως αυτά προκύπτουν κάθε χρόνο, καθιστούν αναγκαία την ανάπτυξη καθολικών αντιγριπικών εμβολίων.

«Κάθε χρόνο, πριν από την έναρξη του επιδημικού κύματος της εποχικής γρίπης, οι επιστημονικοί εμπειρογνώμονες πρέπει να προβλέπουν ποια στελέχη είναι πιθανό να είναι πιο κοινά κατά τους επόμενους μήνες και στη συνέχεια να επιλέγουν τρία ή τέσσερα από αυτά τα στελέχη για να συμπεριληφθούν στο επόμενο εμβόλιο», αναφέρει το NIAID στην επίσημη ανακοίνωσή του.

Αυτό καθιστά την ανάπτυξη εμβολίων μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία. Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ότι τα κυρίαρχα στελέχη του ιού μπορεί να μεταλλαχθούν, μειώνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Όλα αυτά τα ζητήματα θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με την ανάπτυξη ενός καθολικού εμβολίου κατά της γρίπης που θα προστατεύει από διάφορα στελέχη του ιού, ενώ παράλληλα θα ενισχύει την ανοσία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτός ο νέος τύπος εμβολίου θα εξαλείψει επίσης την ανάγκη για ετήσιο εμβολιασμό.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ