Σε ΦΕΚ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε η απόφαση που αφορά στην επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών σε βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία.
Όπως αναφέρει το ΦΕΚ, εξουσιοδοτείται ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα, όπως προβούν σε επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ιατρών συμβεβλημένων με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, με έδρα εντός των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Θεσσαλίας, ειδικοτήτων Πνευμονολογίας, Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής, σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 4325/2015 (Α’ 47), στο αναγκαίο μέτρο και για χρονικό διάστημα ενός μηνός.
Σημειώνεται πως έως και την Τρίτη το απόγευμα το υπουργείο Υγείας είχε συγκεντρώσει λίγο πάνω από 40 συμμετοχές ιδιωτών γιατρών της Βόρειας Ελλάδας μέσω των Ιατρικών Συλλόγων, εκ των οποίων τουλάχιστον οι μισές δηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο. Ο αριθμός αυτός δεν είναι ικανοποιητικός με βάση τις ανάγκες των νοσοκομείων και έτσι ξεκίνησε η διαδικασία για την επίταξη ιατρικών υπηρεσιών.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΦΕΚ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ
Το υπουργείο είχε υπολογίσει ότι θα χρειαστεί περισσότερους από 100 γιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων, όπως αναισθησιολόγοι, πνευμονολόγοι, παθολόγοι, γενικοί γιατροί και καρδιολόγοι, προκειμένου να στηρίξει το ΕΣΥ σε αυτή τη φάση.
Πάντως έως και την τελευταία στιγμή οι Ιατρικοί Σύλλογοι κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για να συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός ιδιωτών γιατρών που προσφέρονται να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους στο ΕΣΥ, πριν το υπουργείο Υγείας προχωρήσει στο μέτρο της επιστράτευσης. Από την πλευρά των Ιατρικών Συλλόγων τονίζεται ότι η προσπάθεια εστιαζόταν στο να προστεθούν στο σύστημα γιατροί με την κατάλληλη ειδικότητα αλλά και υψηλή αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση παθήσεων των αναπνευστικού. Εκφράζουν, δε, την εκτίμηση ότι εάν δεν είχε προαναγγελθεί η επιστράτευση και δεν είχαν γίνει σχετικές δηλώσεις τις τελευταίες ημέρες θα μπορούσε να είχε λυθεί το πρόβλημα και μάλιστα με πολύ καλύτερα αποτελέσματα, αφού θα πήγαιναν στα νοσοκομεία γιατροί με γνώση στο αντικείμενο και προθυμία να συνδράμουν και όχι βάσει καταλόγων του ΕΟΠΥΥ.
Η ένταξη των υπηρεσιών και άλλων γιατρών θα βοηθήσει να προστεθούν κλίνες νοσηλείας για την αντιμετώπιση ασθενών με COVID-19. Το να προστεθούν ειδικοί γιατροί στο ΕΣΥ και κυρίως στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας σε αυτή τη φάση είναι κομβικό, καθώς θα βοηθήσει να προστεθούν κλίνες νοσηλείας για την αντιμετώπιση ασθενών με COVID-19. Την Τρίτη στα νοσοκομεία της Κεντρικής, της Δυτικής και της Ανατολικής Μακεδονίας νοσηλεύονταν 1.108 ασθενείς σε απλές κλίνες COVID και 174 σε κλίνες COVID ΜΕΘ, ενώ και η εικόνα από τη Θεσσαλονίκη είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα