Δημόσια ΥγείαΞανθός: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός αλλά με... συναίνεση γονέων

Ξανθός: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός αλλά με… συναίνεση γονέων

- Advertisement -

«Ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός αλλά βασίζεται και διασφαλίζεται με τη συναίνεση των γονέων», όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός από το βήμα της Βουλής απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή με το Ποτάμι, Σπύρου Λυκούδη.

«Τα εμβόλια είναι ένα κρίσιμο μέτρο προστασίας της δημόσιας αλλά και της ατομικής υγείας όπως προβλέπει η διεθνής επιστημονική βιβλιογραφία και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), επομένως δεν τίθεται καν το δίλημμα: ναι ή όχι στον εμβολιασμό», ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας, σημειώνοντας ότι δεν υπήρξε ουδεμία «αμφισημία» δήλωσης ή εγκυκλίου που να δικαιολογεί το θόρυβο περί υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα.

Εμβολιαστική πολιτική και σχολεία

Ο κ. Ξανθός, τόνισε μάλιστα ότι φέτος δεν άλλαξε απολύτως τίποτα στην εμβολιαστική πολιτική για τα παιδιά που πηγαίνουν πρώτη φορά στο σχολείο, η οποία ρυθμίζεται από σχετική εγκύκλιο από το 2010 που όλα αυτά τα χρόνια επαναλαμβάνεται πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Σημείωσε επίσης ότι, ειδικά φέτος, έγινε ένα βήμα περαιτέρω αυστηροποίησης της εμβολιαστικής πολιτικής, με σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και του Υπουργείου Υγείας, μετά την επιδημική έξαρση της ιλαράς το προηγούμενο διάστημα, με αποτέλεσμα να καθίσταται πλέον υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, έναντι της ιλαράς, για τα παιδιά που εγγράφονται σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Ο Ανδρέας Ξανθός ανακοίνωσε ακόμα ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προκειμένου να υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη που θα δίνει στον εκάστοτε υπουργό Υγείας την εξουσιοδότηση να προχωρεί σε μέτρα υποχρεωτικού χαρακτήρα για συγκεκριμένα εμβόλια και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εφόσον, βεβαίως, υπάρχει πλήρης επιστημονική τεκμηρίωση και επιδημιολογικά δεδομένα που το επιβάλλουν.

Εμβολιαστική κουλτούρα

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στα υψηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης που έχει η χώρα μας σημειώνοντας ότι αυτό δεν δημιουργεί εφησυχασμό αλλά εγρήγορση στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της εμβολιαστικής κουλτούρας των πολιτών.

Αναφέρθηκε μάλιστα σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που έλαβε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προς την κατεύθυνση αυτή όπως: η ενημέρωση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής από εκπροσώπους της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής, η καθιέρωση των νέων βιβλιαρίων Υγείας του Παιδιού, που όπως σημείωσε ο Α. Ξανθός είναι «ένα εγχειρίδιο αγωγής υγείας και προώθησης των εμβολιασμών», οι καμπάνιες του ΚΕΕΛΠΝΟ που είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί, πέρυσι, κατά 50% ο εμβολιασμός των πολιτών για τη γρίπη και να διπλασιαστεί ο εμβολιασμός του προσωπικού του ΕΣΥ.

Ενημέρωσε επίσης ότι η Ελλάδα συμμετέχει σε κοινή Ευρωπαϊκή Δράση (Joint Action on Vaccination) για τον εμβολιασμό που έχει στόχο την προώθηση μιας μακρόχρονης πολιτικής κατά των νοσημάτων που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό.

Αναφέρθηκε τέλος στις εμβολιαστικές παρεμβάσεις που γίνονται συστηματικά, όλο αυτό το διάστημα, τόσο στους προσφυγικούς πληθυσμούς, όσο και σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, όπως οι Ρομά.

Ξεκινά ο εμβολιασμός

Τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου ξεκινά ο αντιγριπικός εμβολιασμός για τη σεζόν 2018-2019 και σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας το αντιγριπικό εμβόλιο συστήνεται σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι ηλικιωμένοι, οι επαγγελματίες υγείας, οι ανοσοκατασταλμένοι αλλά και σε όσους έρχονται σε επαφή με βρεφη.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εγκύκλιο το αντιγριπικό εμβόλιο συστήνεται σε:

  • πάσχοντες από άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
  • οι ασθενείς με καρδιακό νόσημα με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
  • όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση
  • οι πάσχοντες από δρεπανοκυτταρική αναιμία
  • οι ασθενείς χρόνια νοσήματα, όπως σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική νόσο, μεταβολικό σύνδρομο, νευρολογικές/νευρομυϊκές διαταραχές
  • οι έγκυες, οι λεχωΐδες, οι θηλάζουσες
  • τα άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία.
  • Παρά το γεγονός ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός σώζει ζωές, 42 άτομα έχασαν κατά την προηγούμενη περίοδο 2017-2018 τη ζωή τους στη χώρα μας λόγω επιπλοκών της γρίπης.

Πρόκειται για 30 άνδρες και 12 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 1 έως 93 έτη.

Από τα 16 (38,1%) κρούσματα απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α και από τα 26 (61,9%) ιός γρίπης τύπου Β.

Από το σύνολο των 42 ασθενών που απεβίωσαν, μόνο έξι κρούσματα ήταν εμβολιασμένα για τη γρίπη.

Σημειώνεται ότι τα 35 (83,3%) από τα 42 προαναφερθέντα κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας.

Να σημειωθεί τέλος, ότι το εμβόλιο για τη γρίπη περιλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, χορηγείται δωρεάν στους πολίτες από τα ιδιωτικά φαρμακεία, εφόσον έχει συνταγογραφηθεί.

 

 

 

 

 

 

Αυτό είναι το «νέο» Ωνάσειο μετά τη δωρεά 70 εκατ. – Τα σχέδια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ