Δημόσια ΥγείαΒενιζέλειο: Αναλαμβάνουν καθήκοντα οι ιδιώτες αναισθησιολόγοι

Βενιζέλειο: Αναλαμβάνουν καθήκοντα οι ιδιώτες αναισθησιολόγοι

- Advertisement -

Για μια προσωρινή λύση έκαναν λόγο γιατροί και εργαζόμενοι στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο οι οποίοι κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου και για άλλες κλινικές λόγω της υποστελέχωσης

Για μια προσωρινή λύση έκαναν λόγο γιατροί και εργαζόμενοι στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο οι οποίοι κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου και για άλλες κλινικές λόγω της υποστελέχωσης
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Αναλαμβάνουν καθήκοντα οι τρεις ιδιώτες αναισθησιολόγοι στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο και για χρονικό διάστημα τριών μηνών, όπως είχε ανακοινώσει από το Ηράκλειο ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοϊδής, εξέλιξη που σημαίνει ότι αυξάνονται σε 4 από δύο τα χειρουργικά τραπέζια.

Για μια προσωρινή λύση έκαναν λόγο γιατροί και εργαζόμενοι στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο οι οποίοι κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου και για άλλες κλινικές λόγω της υποστελέχωσης.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας διαμηνύει ότι κανείς και τίποτα δε θα σταματήσει με τις πράξεις ή τις παραλείψεις του την ομαλή λειτουργία του Βενιζελείου και ότι δεν θα διστάσει να λάβει μέτρα στο πλαίσιο του Νόμου προκειμένου όλοι να εκτελούν τα νόμιμα καθήκοντά τους.

Τα εντέλλεσθε είναι παράνομα τονίζει το μέλος της τριμελούς επιτροπής του Βενιζελείου Γιώργος Κωστάκης.

Χρυσοχοΐδης: Πλήρης λειτουργία
«Σε πλήρη λειτουργία μπήκε από σήμερα 1η Νοεμβρίου το Βενιζέλειο Νοσοκομείο, όπως είχαμε δεσμευτεί», τόνισε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη 101,5fm, στον δημοσιογράφο Μανόλη Αργυράκη. Σημείωσε, επίσης, πως σύντομα θα οριστεί νέα διοίκηση στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο και πως θα προχωρήσουν με fast track διαδικασίες οι προσλήψεις των ειδικοτήτων που λείπουν από το νοσοκομείο. Ανακοίνωσε, δε, πως πολύ σύντομα το ΠΑΓΝΗ και όλα τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας θα πάρουν θέσεις επίκουρων καθηγητών. Καθηγητές ιατρικής σχολής, οι οποίοι, οι περισσότεροι από αυτούς, θα προέρχονται από το εξωτερικό και θα μπορούν αν θελήσουν να καταλάβουν ως υποψήφιοι επίκουροι καθηγητές τη θέση στην ιατρική σχολή της Κρήτης και ταυτόχρονα να στελεχώσουν το νοσοκομείο.
Αναλυτικότερα, τα σημεία της συνέντευξης του Υπουργού Υγείας στο Ράδιο Κρήτη 101,5

Από σήμερα 1η του μηνός, όπως υποσχεθήκαμε, πλέον, το νοσοκομείο μπήκε σε πλήρη λειτουργία με 4+1 χειρουργεία για μικρότερες επεμβάσεις, όπως οι οφθαλμολογικές και άρα το νοσοκομείο λειτουργεί με πλήρη δραστηριότητα. Επομένως ο μήνας ξεκινά πάρα πολύ καλά με βάση και τις υποσχέσεις που δώσαμε, αλλά και τις δεσμεύσεις μας, αλλά κυρίως με βάση τις δυνατότητες που έχει αυτό το μεγάλο νοσοκομείο της Κρήτης, το οποίο πρέπει να σταματήσει να ταλαιπωρείται, πια, από παθογένειες και πρέπει να μπει σε μια κανονική λειτουργία και να εξυπηρετήσει τον κόσμο του Ηρακλείου και της Κρήτης και των νησιών από όπου έρχονται οι άνθρωποι για να θεραπευτούν.

Αυτή είναι η δική μου αποστολή. Θα την τηρήσω στο ακέραιο. Κάθε μέρα επικοινωνώ με τους ανθρώπους εκεί και θα συνεχίσω να επικοινωνώ και αύριο και μεθαύριο όταν θα οριστεί και η νέα διοίκηση.

Θα οριστεί σύντομα η νέα Διοίκηση και μαζί με τους άξιους συνεργάτες εκεί τους γιατρούς, το προσωπικό, τους νοσηλευτές, τις νοσηλεύτριες, είναι όλοι άξιοι άνθρωποι, απλώς πρέπει να βρούμε όλοι τον δρόμο μας. Πρέπει να μπούμε σε μία πορεία εφαρμογής όλων των, όσων προβλέπονται για τη λειτουργία των νοσοκομείων.

Θα τρέξουμε πολύ γρήγορα, με fast track διαδικασίες, τις προσλήψεις των γιατρών και τις προσλήψεις του προσωπικού. Δεν θα μείνει τίποτα στην τύχη.

Δήλωσα σήμερα σε μια τοπική σας εφημερίδα ότι αν χρειαστεί θα είμαι κάθε μέρα στο Ηράκλειο και κάθε μέρα στο Βενιζέλειο. Είναι μία προσωπική μου δέσμευση, είναι το καθήκον μου αυτό και είμαι αφοσιωμένος σε αυτό. Έτσι έχω μάθει στη διαδρομή μου και δε θα αφήσω τίποτα να γίνει στην τύχη.

Έχουμε ευθύνες, ο Πρωθυπουργός είπε ότι το ΕΣΥ θα γίνει από τα καλύτερα στην Ευρώπη, έχουμε ευθύνες, έχω δεσμεύσεις απέναντι και στον Πρωθυπουργό και στον λαό της περιοχής. Λοιπόν, αυτή είναι η αποστολή μου και θα την τηρήσω στο ακέραιο.

Δεν πρόκειται, δηλαδή, να κάνουμε εκπτώσεις γύρω από αυτά τα θέματα, έχουμε προβλήματα, έχουμε ελλείψεις, όμως θα ανακοινώσουμε μέτρα πολύ σύντομα, τα οποία είμαι βέβαιος ότι θα καλύψουν τις ανάγκες.

Είναι θέμα ημερών να οριστεί η νέα διοίκηση. Εξάλλου το νοσοκομείο λειτουργεί, έχει Διοίκηση αυτή τη στιγμή με την έννοια ότι η ιεραρχία είναι εκεί και είναι άξιοι και ικανοί άνθρωποι και κάνουν τη δουλειά τους πολύ σωστά και τους ευχαριστώ γι’ αυτό. Είναι ο κύριος Καρακώστας ο επικεφαλής σήμερα του Χειρουργικού Τομέα. Άξιος ηθικός και ικανός άνθρωπος, ο οποίος αυτή τη στιγμή ασκεί τα καθήκοντα και θα τα ασκεί μέχρι τη μέρα που θα οριστεί η νέα Διοίκηση.

Για τις προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού

Έχουμε αναισθησιολόγους, έχουμε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, απλώς απουσιάζουν κάποιες ειδικότητες. Και πολλές φορές και αυτό ήταν το παράπονό μου αν θέλετε, πολλές φορές προκύπταν ή προκύπτουν κενά, τα οποία ενώ τα γνωρίζουμε από καιρό, δεν τα αντιμετωπίζουμε εγκαίρως. Γι’ αυτό, λοιπόν, αλλάζει αυτό τώρα και αλλάζουμε και τη νομοθεσία για τον διορισμό των γιατρών, έτσι ώστε να γίνονται πολύ γρήγορα, αλλά έχουμε δυνατότητες να κάνουμε.

Ενώ δηλαδή ξέρουμε ότι ένας γιατρός θα βγει σε τρεις μήνες, σε έξι μήνες σε συνταξιοδότηση για παράδειγμα πρέπει να τον προετοιμάσουμε. Είναι θέματα που μια καλή διοίκηση πρέπει να τα σκέφτεται.

Μόλις ψηφιστεί η διάταξη πολύ γρήγορα θα γίνει προκήρυξη έτσι ώστε σε 3 μήνες το αργότερο να προσλάβουμε γιατρούς. {Αυτές που λέμε fast track διαδικασίες} θα είναι πια οι κανονικές διαδικασίες. Όλες οι διαδικασίες θα κρατάνε περίπου 3 μήνες, ενώ αν κρατάνε πολύ καιρό, είναι χρονοβόρες, και πολλές φορές χαοτικές. Έτσι λοιπόν πραγματικά έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε γρήγορες διαδικασίες με βάση φυσικά όλα τα κριτήρια που προβλέπονται από τον Νόμο, έτσι ώστε να προσλαμβάνουμε γιατρούς και βέβαια η κα Κεραμέως, η οποία ψηφίζει σήμερα το νόμο για τις νέες διοικήσεις όχι μόνο των νοσοκομείων, αλλά όλων των φορέων της χώρας, έχει ως στόχο να αναβαθμίσει το ΑΣΕΠ κυρίως ως προς την ταχύτητά του.

Για τη συνένωση του Βενιζέλειου με το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο

Δεν έχω στο μυαλό μου κάτι τέτοιο. Εκείνο που έχω ως προτεραιότητά μου είναι να λειτουργήσει πλήρως το νοσοκομείο. Είναι απαράδεκτο. Είναι αδιανόητο για μένα να υπάρχουν προβλήματα σε ένα τόσο μεγάλο νοσοκομείο, ιστορικό, αλλά ταυτόχρονα που απευθύνεται σε μία πόλη, σε έναν Νομό με 200.000 κατοίκους αφενός και αφετέρου το γεγονός ότι έχει μία ιστορικότητα. Αυτό είναι αδιανόητο για μένα να υπάρχουν προβλήματα. Προβλήματα θα υπάρχουν πάντα, αλλά προβλήματα, τα οποία οδηγούν, πολλές φορές, σε αναστολή λειτουργιών αυτό δεν είναι νοητό για μένα {δεδομένου ότι τους θερινούς μήνες στον υπάρχοντα πληθυσμό προστίθενται εκατομμύρια}

Για αυτό η πρόθεσή μας είναι πολύ σύντομα να προβούμε σε μια σειρά ανακοινώσεις που σχετίζονται με την ανάγκη εκσυγχρονισμού και ανασύνταξης όλου του Εθνικού Συστήματος Υγείας και βέβαια αυτό θα αφορά και τα νοσοκομεία της Κρήτης.

Θέλω να σας πω ότι ήδη το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κρήτης, το ΠΑΓΝΗ, με απόφασή μου, η οποία θα δημοσιευτεί τις επόμενες μέρες, θα ανακοινωθεί ίσως και από τον Πρωθυπουργό, το ΠΑΓΝΗ και όλα τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας θα πάρουν θέσεις επίκουρων καθηγητών, δηλαδή θα γεμίσει στην κυριολεξία το ΠΑΓΝΗ από νέους καθηγητές πανεπιστημίων, καθηγητές ιατρικής σχολής, οι οποίοι, οι περισσότεροι από αυτούς, θα προέρχονται από το εξωτερικό.

Και αυτό είναι και μία πραγματικά πολιτική πρακτική ενάντια στο brain drain. Να πώς αντιστρέφουμε τα πράγματα. Θα έρθουν δηλαδή από το εξωτερικό επιστήμονες, οι οποίοι θα θελήσουν να καταλάβουν ως υποψήφιοι επίκουροι καθηγητές τη θέση στην ιατρική σχολή της Κρήτης και ταυτόχρονα θα στελεχώσουν το νοσοκομείο μας με καλούς γιατρούς. Θα μπορώ να σας πω και αριθμό σε λίγες μέρες.

Να είστε βέβαιος ότι θα εμπλουτιστεί το νοσοκομείο πολύ σύντομα, αλλά θα είμαι σε θέση να κάνω επίσημες ανακοινώσεις σε λίγες μέρες.

{Διευκρινίζω ότι} το ζήτημα των επίκουρων καθηγητών και της στελέχωσης αφορά την ιατρική σχολή της Κρήτης και το ΠΑΓΝΗ. Οι υπόλοιπες θέσεις για fast track διαδικασίες αφορούν το Βενιζέλειο, που γρήγορα θα προκηρύξουμε τις θέσεις τους. Περιμένω να μου στείλουν ποιες θέσεις ακριβώς είναι οι επείγουσες, έχουμε αναισθησιολόγους και μια σειρά άλλες ειδικότητες.

Για τις δομές υγείας στο Νομό Λασιθίου

Θα δούμε με ποιον τρόπο αυτό το ζήτημα του Λασιθίου θα διευθετηθεί οριστικά, έτσι ώστε οι άνθρωποι από τη Σητεία που είναι πάρα πολύ μακριά από το αστικό κέντρο, πάρα πολλά χιλιόμετρα και με κακό δρόμο, να δούμε πως θα οργανώσουμε τις μονάδες υγείας, έτσι ώστε οι άνθρωποι να αισθάνονται ασφάλεια ότι έχουν δίπλα τους μονάδες, οι οποίες μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ