- Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή
Το αίμα των ασθενών που έχουν ήδη αναρρώσει (ορός αναρρωνύοντος) θα αποτελέσει και στην Ελλάδα το «κλειδί» για την επιβράδυνση και θεραπεία της νόσου COVID-19 που προκαλεί o νέος κορωνοϊός -ελλείψει εμβολίων ή αντιϊικών φαρμάκων- όπως επεσήμανε σήμερα ο λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας.
Κοινή Υπουργική Απόφαση που φέρει την υπογραφή του κ. Βασίλη Κικίλια, από το Υπουργείο Υγείας και του κ. Κυριάκου Πιερρακάκη, βάζει σε εφαρμογή το Μητρώο Ασθενών με COVID-19. Στο Μητρώο Ασθενών θα συλλέγονται στοιχεία από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που θα διενεργούν οι 500 Κινητές Μονάδες στην Ελλάδα.
Σε σχετική ερώτηση του healthpharma.gr, αναφορικά με τον ορό αναρρωνύοντος ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε χαρακτηριστικά πως «Περιμένουμε από Ειδική Επιτροπή του Πανεπιστημίου Αθηνών να δοθούν οι σχετικές οδηγίες πως θα χρησιμοποιηθεί αυτό το μέσο (ορός αναρρωνύοντος – πλάσμα αίματος).
«Η εφαρμογή του ορού πλάσματος γίνεται με συγκεκριμένα επιστημονικά κριτήρια. Πρόκειται για θεραπεία τελευταίας στιγμής. Θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο συγκεκριμένων πρωτοκόλλων».
Σχετικά με τη δημιουργία βάσης δεδομένων ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως «Φυσικά είναι λογικό να συλλέγεις ένα poll ασθενών. Ο ορός αναρρωνύοντος φαίνεται ότι δουλεύει. Όμως, έχουμε λίγα επιστημονικά δεδομένα αυτή τη στιγμή. Ξέρουμε ότι έχει δουλέψει σε ιούς όπως ο MERS και SARS. Θα δούμε ποιοι άνθρωποι θα χρειαστεί να δώσουν τον ορό, εθελοντικά βέβαια» όπως σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.
Στόχος είναι να υπάρξει ένα μοναδικό σημείο αναφοράς για τα κρούσματα του ιού. Τα δεδομένα είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση της πανδημίας να βρίσκονται στη διάθεση των εμπλεκομένων φορέων.
Το Μητρώο – Βάση Δεδομένων θα βοηθήσει στη νοσηλεία όσων προσβλήθηκαν και θα προσβληθούν από τον κορωνοϊό.
Ορός αναρρωνύοντος και διαδικασία «μετάγγισης»
Η διαδικασία «μετάγγισης» με το αίμα των ασθενών, δηλαδή ο ορός από άτομο που έχει επιβιώσει του ιού (Convalescent Serum ή ορός αναρρωνύοντος) αποτελεί μια γνωστή διαδικασία που χρονολογείται περισσότερο από έναν αιώνα. Ωστόσο, δεν έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως στις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και δεκαετίες.
Στη διάρκεια της επιδημίας που προκάλεσε η ισπανική γρίπη του 1918, επιστήμονες ανέφεραν ότι οι μεταγγίσεις αίματος που ελήφθησαν από επιζώντες, οδήγησαν σε μείωση -κατά 50%- στους θανάτους των βαρέως νοσούντων.
Παρόμοια στρατηγική χρησιμοποιήθηκε για να θεραπεύσει και να επιβραδύνει την εξάπλωση των επιδημιών πολιομυελίτιδας και ιλαράς πριν από δεκαετίες. Όμως, η τεχνική κατέπεσε στη διάρκεια της δεκαετίας του 1950 με την έλευση της καινοτομίας και την ανάπτυξη εμβολίων και αντιϊικών φαρμάκων, όπως σημειώνει ο Dr. Arturo Casadevall, επικεφαλής του τμήματος Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.
«Ξυπνά» η απαρχαιωμένη θεραπεία
Ο Dr. Casadevall όταν παρατήρησε τον περασμένο Δεκέμβριο ότι ο νέος κορωνοϊός εξαπλώνεται γρήγορα στην Κίνα, άρχισε να προειδοποιεί τους συναδέλφους του ότι ίσως ήρθε η ώρα να αναβιώσει η απαρχαιωμένη θεραπεία.
«Γνώριζα για την ιστορία του ορού αναρρωνύοντος και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα με τις επιδημίες» όπως σημειώνει ο Dr. Casadevall.
«Τότε, δεν υπήρχαν εμβόλια, δεν είχαν οι επιστήμονες στη διάθεση τους φάρμακα. Όμως οι γιατροί γνώριζαν ότι, υπό ορισμένες συνθήκες, θα μπορούσαν να πάρουν το ορό αίματος αξιοποιώντας το ανοσοποιητικό ενός ασθενούς προκειμένου να αποτρέψουν ασθένειες ή να θεραπεύσουν εκείνους που έχουν αρρωστήσει».
Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Journal of Clinical Investigation, ο Dr. Casadevall και ο συνάδελφος του Dr. Liise-anne Pirofski, υποστήριξαν ότι η συλλογή ορού αίματος ή πλάσματος (ορός αναρρωνύοντος) από προηγουμένως μολυσμένους ασθενείς μπορεί να είναι η καλύτερη ελπίδα για τη θεραπεία σοβαρών περιπτώσεων του COVID-19. Τουλάχιστον μέχρι να αναπτυχθεί μια νέα, καλύτερη θεραπεία.
Μέχρι στιγμής, υπάρχουν κάποια στοιχεία από την πρόσφατη ιστορία που δείχνουν ότι η προσέγγιση αυτή θα μπορούσε να λειτουργήσει.
17 χρόνια πριν…
Το 2003, οι γιατροί στην Κίνα χρησιμοποίησαν πλάσμα από ασθενείς που ανάρρωσαν για να θεραπεύσουν 80 άτομα που έπασχαν από την ιογενή νόσο SARS – τον προηγούμενο κορωνοϊό. Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι οι συγκεκριμένη προσέγγιση – θεραπεία έδειχνε βελτιωμένα αποτελέσματα και βραχεία παραμονή στο νοσοκομείο.
Το 2014, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας δημοσίευσε κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση πλάσματος (ορό αναρρωνύοντος) για θεραπεία ατόμων που είχαν μολυνθεί με Ebola.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα