Αυξημένος αναμένεται να είναι σήμερα ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού, σύμφωνα με τα μοντέλα του καθηγητή Πνευμονολογίας Νίκου Τζανάκη τα οποία δείχνουν μεταξύ 17.000 και 22.000 νέες μολύνσεις.
Ο ίδιος μίλησε για αναζωπύρωση της πανδημίας στη χώρα μας, σημειώνοντας ότι κατά την κορύφωση του πανδημικού κύματος που διανύουμε τώρα τα κρούσματα ενδέχεται να φτάσουν τις 30.000.
Ο καθηγητής τόνισε ότι η ανοδική πορεία θα κρατήσει περίπου έναν μήνα και πως η κορύφωση του πανδημικού κύματος αναμένεται μετά τις 15 Ιουλίου «χωρίς να την βλέπουμε ακόμα επακριβώς».
Ο κ. Τζανάκης προειδοποίησε ότι θα υπάρξει μια σχετική πίεση σε απλές κλίνες των νοσοκομείων και θα αυξηθούν οι θάνατοι. «Ήδη έχουν τετραπλασιαστεί οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, από 80 έχουν φτάσει 250».
Κάλεσε τους πολίτες εάν κολλήσουν να το δηλώνουν και να μην πηγαίνουν σε εκδηλώσεις κοινωνικές ακόμα και με απλό συνάχι, καθώς ούτε οι γιατροί δεν μπορούν να ξεχωρίσουν από τα συμπτώματα για ποιον ιό πρόκειται.
Για την τέταρτη δόση, παρότρυνε όσους είναι άνω των 60 ή έχουν υποκείμενα νοσήματα να το κάνουν και όσους είναι μεταξύ 50 και 60 να το σκεφτούν.
«Κάτω από 50, όποιος έχει κάνει τρεις δόσεις ή τρεις δόσεις συν νόσο και δεν έχει σοβαρά προβλήματα ή έχει καλά ρυθμισμένα συνοδά νοσήματα, μια υπερτασούλα, λίγο θυρεοειδή, κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να έρθει να κάνει το εμβόλιο. Δεν υπάρχει πουθενά, κανένα εύρημα που να λέει ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν κάποια ωφέλεια εξ αυτού», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Η πρόβλεψη Γκίκα Μαγιορκίνη
Για το ενδεχομένο τα κρούσματα σήμερα να ξεπεράσουν τις 20.000 είχε προειδοποιήσει από χτες ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Όπως έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook: «Η μεσοσταθμική αύξηση στον αριθμό των διαγνώσεων με COVID-19 κινήθηκε στο επίπεδο του 60% εντός της τελευταίας εβδομάδας.Αυτό σημαίνει ότι αύριο Τρίτη λογικά περιμένουμε να δούμε λίγο παραπάνω από 20.000 διαγνώσεις. Η αύξηση των κλινών εντός των νοσοκομείων παρέμεινε στο επίπεδο του 44%. Ο αριθμός των διασωληνωμένων παρέμεινε σχετικά σταθερός με ήπια αύξηση της τάξης του 3%».
«Προς το παρόν δεν έχουμε δει σημαντική πίεση στις ΜΕΘ αν και η αύξηση στις διαγνώσεις είναι παρούσα τουλάχιστον 2 εβδομάδες. Η κινητική και δυναμική στις διασωληνώσεις εντός αυτής της εβδομάδας θα είναι και ο σημαντικότερος προγνωστικός δείκτης. Το βασικό σενάριο πρόβλεψης για την θερινή έξαρση παραμένει σε κορύφωση μέχρι τις 10 Ιουλίου που θα κυμανθεί στο επίπεδο των 20.000 διαγνώσεων (7-ήμερος μέσος όρος)».
Σε δεύτερη ανάρτησή του, ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε: «Εντός της τελευταίας εβδομάδας βλέπουμε σταθερά αύξηση περίπου 60%. Αν υποθέσουμε ότι ακόμα δεν έχουμε μπει σε επιβράδυνση της επιδημίας, τότε λογικά θα παρατηρήσουμε πάνω από 20.000 διαγνώσεις αύριο. Το σενάριο να έχουμε μπει σε επιβράδυνση, έχει μικρότερη πιθανότητα. Σε αυτή την περίπτωση θα παρατηρήσουμε λιγότερες από 19.000 διαγνώσεις».
«Παράθυρο» Πλεύρη για νέα μέτρα
Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα μέτρα για τον κορωνοϊό να επιστρέψουν από το φθινόπωρο ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, εφόσον βέβαια υπάρξει πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).
Όπως εξήγησε, πιθανολογείται ότι θα υπάρξει μια πίεση στο σύστημα κατά τους φθινοπωρινούς μήνες. Έτσι, στο πλαίσιο αυτό, θα εξεταστεί «με ήπιο τρόπο» αν χρειαστεί να εφαρμοστούν κάποια μέτρα, τα οποία δεν θα είναι οριζόντια, αλλά θα είναι στοχευμένα και θα αφορούν σε συγκεκριμένες ομάδες.
Προς το παρόν, πάντως, ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι, με βάση και δεδομένα από άλλες χώρες, το έκτο κύμα της πανδημίας δεν θα πιέσει το ΕΣΥ και έτσι δεν θα χρειαστεί να επιβληθούν μέτρα.
Μιλώντας για την τωρινή έξαρση του κορωνοϊού, ο κ. Πλεύρης είπε ότι ήταν αναμενόμενη λόγω της κινητικότητας σε όλη την Ευρώπη.
«Το θέμα είναι κατά πόσο αυτή η αύξηση των κρουσμάτων επηρεάζει το εθνικό σύστημα υγείας», δήλωσε στο OPEN, προσθέτοντας ότι οι σκληροί δείκτες δεν επηρεάζονται.
Σύμφωνα με τον υπουργό, οι διασωληνώσεις απέχουν πολύ από το να φέρουν το ΕΣΥ στα όρια του. «Κινούμαστε αυτή τη στιγμή κάτω από τις 100 και φανταστείτε ότι η δυνατότητά μας σε κλίνες ΜΕΘ είναι 600 κλίνες ΜΕΘ άρα κινούμαστε με μια ασφάλεια ως προς τους σκληρούς δείκτες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την άλλη, υπάρχει πράγματι μια άνοδος στις απλές νοσηλείες το τελευταίο διάστημα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και βαρύτερες νοσηλείες. Σε κάθε περίπτωση, τα παρόντα δεδομένα δεν δημιουργούν ανησυχία.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα