Δημόσια ΥγείαΝίκος Τζανάκης: Ο κορωνοϊός έχει αλλάξει - Πώς έγινε χειρότερος

Νίκος Τζανάκης: Ο κορωνοϊός έχει αλλάξει – Πώς έγινε χειρότερος

- Advertisement -

Ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης μίλησε για την έξαρση του κορωνοϊού στη χώρα μας εν μέσω καλοκαιριού και εξήγησε το πώς έχει αλλάξει ο ιός.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης μίλησε για την έξαρση του κορωνοϊού στη χώρα μας εν μέσω καλοκαιριού και εξήγησε το πώς έχει αλλάξει ο ιός.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ερωτηθείς για την αλλαγή του ιού, απάντησε πως έχει αλλάξει πλήρως. Από επιδημιολογικής άποψης έχει αλλάξει προς το χειρότερο, καθώς είναι μεταδοτικότερος. Ωστόσο έχει αλλάξει προς το καλύτερο σε ό,τι αφορά την παθογονικότητα και τη νοσογονικότητά του.

«Οι ασθενείς δεν χρειάζονται αναπνευστική υποστήριξη γιατί ο ιός δεν προσβάλει το κατώτερο αναπνετστικό και δεν προκαλεί πνευμονίες» συμπλήρωσε. Σε ανθρώπους, όμως, άνω των 80 ετών που νοσηλεύονται κυρίως αυτήν την περίοδο, ο ιός προκαλεί μία αποδιοργάνωση υποκείμενων νοσημάτων. «Ο ιός λειτουργεί σαν θρυαλλίδα που ανάβει μία φωτιά σε έναν οργανισμό που έχει το υπόστρωμα να δημιουργήσει προβλήματα».

Πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι που χάνουν κυρίως τη ζωής του είναι άτομα άνω των 85 ετών, οι οποίοι έχουν πολύ σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και ένα προσδόκιμο ζωής που δεν είναι πολύ μεγάλο.

Τουλάχιστον τριπλάσιος ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων

Για τουλάχιστον τριπλάσιο αριθμό πραγματικών κρουσμάτων έκανε λόγο ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης, σύμφωνα με τα στοιχεία του παρατηρητηρίου του Πανεπιστημίου Κρήτης. «Υπάρχουν περίοδοι που είναι και τετραπλάσιος» συμπλήρωσε.

«Εάν χθες είχαμε 17.000 κρούσματα, στην ουσία αυτά είναι κοντά στις 50.000. Τα ενεργά κρούσματα είναι γύρω στις 500.000» δήλωσε ο καθηγητής, επισημαίνοντας πως 1-2 στα 100 άτομα έχουν κορωνοϊό.

Αναφορικά με όσους δεν έχουν μολυνθεί από τον ιό, ο κ. Τζανάκης είπε πως αυτό που έχει παρατηρήσει είναι πως είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα ατομικά μέτρα προστασίας. «Αυτή τη στιγμή το μοναδικό πράγμα που μπορεί να σώσει από μόλυνση είναι να φοράει μάσκα και να κάνει πολύ προσεκτική αντισηψία όταν βρίσκεται σε δημόσιους χώρους».

 Ο καθηγητής τόνισε πως οι άνω των 60 ετών, ανεξαρτήτως εάν έχουν υποκείμενα νοσήματα πρέπει να λάβουν την 4η δόση άμεσα.

«Όποιος έχει βαρύ υποκείμενο νόσημα, ανεξαρτήτως ηλικίας, θα πρέπει να συνεννοηθεί με τον γιατρό του» προσέθεσε.

Ολοκληρώνοντας είπε πως λόγω του εμβολιασμού η πανδημία φαίνεται να γίνεται ενδημική και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το φθινόπωρο με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ