Δημόσια ΥγείαΤζανάκης: Εμπάργκο στις μετακινήσεις από νομό σε νομό στη Β. Ελλάδα

Τζανάκης: Εμπάργκο στις μετακινήσεις από νομό σε νομό στη Β. Ελλάδα

- Advertisement -

Επιτακτική καθίσταται η ανάγκη για έγκαιρη λήψη μέτρων η σταθερά αυξανόμενη πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά και το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη σηκώνει το “βάρος” των σοβαρών νοσηλειών και από άλλους όμορους νομούς, όπως τονίζει ο Καθηγητής Νίκος Τζανάκης.

Επιτακτική καθιστά την ανάγκη για έγκαιρη λήψη μέτρων η σταθερά αυξανόμενη πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά και το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη σηκώνει το “βάρος” των σοβαρών νοσηλειών και από άλλους όμορους νομούς, όπως τονίζει ο Καθηγητής Νίκος Τζανάκης.  

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα, αύξηση πάνω από 10% παρουσιάζουν οι νοσηλείες στη Θεσσαλονίκη και σε 14 νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, που ανήκουν στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας – Θράκης (4η ΥΠΕ).

Μέσα σε μία εβδομάδα οι νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες Covid-19 αυξήθηκαν από 221 σε 247, ενώ σταθερή αύξηση παρουσιάζει και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών σε ΜΕΘ, από 51 στους 56.

Η συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευομένων σε όλες τις βαθμίδες νοσηλείας, αλλά και οι ασθενείς που χάνουν τη ζωή τους, είναι ανεμβολίαστοι. Είναι χαρακτηριστικό, ότι και στις 7 Περιφερειακές Ενότητες στη Βόρεια Ελλάδα που βρίσκονται στο “κόκκινο” επιδημιολογικό επίπεδο, δηλαδή σε Δράμα, Καβάλα, Πέλλα, Ξάνθη, Ημαθία, Καστοριά και Πιερία, η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλότερη από την αναμενόμενη.

Τζανάκης: Να περιοριστούν εγκαίρως οι διαδημοτικές μετακινήσεις

“Την Παρασκευή το βράδυ αναλύσαμε την κατάσταση επιδημιολογικά. Η εικόνα είναι η εξής: Οι νομοί της Κεντρικής Μακεδονίας και όμοροι νομοί της Θεσσαλονίκης, αλλά και η ίδια η Θεσσαλονίκη, έχουν μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. Περισσότερο η Πιερία, η Πέλλα και η Ημαθία, η Δράμα και η Ξάνθη, καθώς επίσης και η Καστοριά. Και έχει και πολλούς ανεμβολίαστους εκεί. Δεν φτάνει δηλαδή που τους χτύπησε το δεύτερο και το τρίτο κύμα τόσο πολύ, επιμένουν να μην εμβολιάζονται. Τι να τους κάνεις;…”, υπογραμμίζει ο επιστήμονας.

Η σταθερά αυξανόμενη πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά και το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη σηκώνει το “βάρος” των σοβαρών νοσηλειών και από άλλους όμορους νομούς, καθιστά επιτακτική ανάγκη την έγκαιρη λήψη μέτρων, όπως λέει ο Καθηγητής Νίκος Τζανάκης:

“Μπορεί να αποδειχθεί μεγάλο το πρόβλημα στη Βόρεια Ελλάδα. Θα πρέπει να αυξηθεί ο εμβολιασμός, να δοθεί προσοχή στα μέτρα και ενδεχομένως να υπάρξουν και επιπρόσθετα πιο σημαντικά μέτρα. Δηλαδή μπορεί να περιοριστεί η διανομαρχιακή κινητικότητα. Να υπάρξει εμπάργκο στις μετακινήσεις μεταξύ των νομών. Είναι ένα προληπτικό μέτρο που να ληφθεί έγκαιρα από τώρα”, λέει ο ίδιος.

Βαριά νοσούνται και διασωληνωμένοι

Η περίπτωση της Βόρειας Ελλάδας έχει σημαντικές ιδιαιτερότητες, συνεχίζει ο κ. Τζανάκης. Όλοι οι όμοροι νομοί εξυπηρετούνται ως προς τις ΜΕΘ, τις διασωληνώσεις και τις βαριές νοσήσεις, από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Εκεί φιλοξενούνται οι βαριά άρρωστοι από πολλούς γύρω νομούς, αλλά και από την Ξάνθη, τη Δράμα, η Πιερία, η Ημαθία, η Πέλλα και ακόμα η Καστοριά.

“Οι βαριά νοσούντες και οι διασωληνωμένοι, θα πάνε όλοι στη Θεσσαλονίκη. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι ξαφνικά μια περιοχή με δύο εκατομμύρια κατοίκους, κοντά 1 εκατομμύριο 800 για την ακρίβεια, που το 50% είναι περίπου οι ανεμβολίαστοι, φτάνουμε σχεδόν σε ένα εκατομμύριο ανεμβολίαστων. Πολλοί από αυτούς που θα αρρωστήσουν λοιπόν, θα δώσουν βαριές νοσήσεις και διασωληνώσεις. Οπότε όλοι αυτοί θα συσσωρευθούν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που είναι περισσότερο εξειδικευμένα. Με συνέπεια να πιεστεί το υγειονομικό σύστημα της Θεσσαλονίκης”, τονίζει ο Νίκος Τζανάκης.

Γιατί “φούντωσε” πάλι η Βόρεια Ελλάδα

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, κ. Τζανάκης, επιχειρεί να εξηγήσει το φαινόμενο, για πολλοστή φορά η Βόρεια Ελλάδα να βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας.

“Προφανώς δεν τηρούνται τα μέτρα, είναι χαμηλός εμβολιασμός, δεν αποκλείεται επειδή συνορεύουν και με Βαλκανικές χώρες να παίζει ρόλο κι αυτό και γι’ αυτό πρέπει στα σύνορα να υπάρχουν έλεγχοι για τον κορονοϊό. Επίσης, μπορεί να έπαιξε ρόλο και όλη αυτή η κινητικότητα με τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Όλες αυτές οι κινητικότητες προφανώς έπαιξαν το ρόλο τους. Και άλλα ίσως τοπικά φαινόμενα που έδωσαν υψηλά νούμερα σ’ αυτές τις περιοχές”, επισημαίνει ο ίδιο.

Στα “τοπικά φαινόμενα” στα οποία αναφέρεται ο κ. Νίκος Τζανάκης, περιλαμβάνονται και οι κατά τόπους λειτουργοί της εκκλησίας, που παρασύρουν πολίτες να μην ακολουθούν τα μέτρα και να μην εμβολιάζονται, όπως λέει:

“Έχουμε αρκετούς ιερείς στην περιοχή που είναι αρνητές και καθοδηγούν τον κόσμο, και βεβαίως μεγάλο ρόλο παίζει κυρίως η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη σε αυτούς τους νομούς αλλά και στην ίδια τη Θεσσαλονίκη”, καταλήγει ο ειδικός.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ