- Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή
Οι επιστημονικές αντιφάσεις προκύπτουν από την αβεβαιότητά, στην οποία πρέπει να κινηθεί η επιστημονική κοινότητα με αυστηρά κριτήρια, όπως σημείωσε ο λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, υπογραμμίζοντας πως «αυτό κάνουμε και εμείς δεν κινούμαστε διαισθητικά και σε κάθε περίπτωση έχει και συνέπειες και θέλει προσοχή. Νομίζω ότι αυτή είναι η σημαντικότερη παράμετρος η υπερβολική επαγρύπνηση και προσοχή την οποία την εφαρμόζουμε τους τελευταίους τρεις μήνες και θα συνεχίσουμε έτσι».
Απατώντας σε σχετική ερώτηση του healthpharma.gr αναφορικά με τις επιστημονικές «αντιφάσεις» και την παραφιλολογία που αναπτύσσεται από μερίδα συνωμοσιολογιών, ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως «Δεν υποκατραγράφουμε θανάτους. Όσον αφορά τα επιστημονικά δεδομένα για το νέο κορωνοϊό είναι πολύ νωρίς να πει κανείς με σιγουριά τι ακριβώς συμβαίνει. Χρειζόμαστε ακόμα περισσότερα επιδημιολογικά δεδομένα.
«Οι επιστημονικές δημοσιεύσεις που αφορούν τα αντισώματα κανένας δεν ξέρει ακόμα πόση αξιοπιστία έχουν. Ιδιαίτερα σε ένα πληθυσμό που έχει ένα πολύ χαμηλό επιπολάσμο της νόσου, λόγω ότι δεν έχει κυκλοφορήσει ευρέως ο ιός. Εκεί η αξιοπιστία μπορεί να είναι ακόμα μικρότερη και ένα θετικό μπορεί να είναι ψευδώς θετικό» όπως υπογραμμίζει ο κ. Τσιόδρας.
Τσιόδρας: Στο 10% η διείσδυση στην ανθρωπότητα
«Δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή σε τι ποσοστό έχει διείσδυση ο ιός στην ανθρωπότητα. Όλοι μιλούν για ποσοστά μικρότερα του 10%. Άρα είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πεις αν είναι λιγότερο ή περισσότερο επικίνδυνος. Υπάρχει μια τεράστια επιστημονική αβεβαιότητα» σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.
«Θεωρώ ότι όταν ένας ιός εισέρχεται μαζικά σε ένα πληθυσμό υπερφορτώνει το Σύστημα Υγείας και οδηγεί σε απίστευτη πίεση τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας . Όπως και σε πολλούς θανάτους. Κάτι που το βλέπουμε ακόμα να συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ.
Είναι ένα ιός που δεν πρέπει να τον πάρεις στα χαλαρά. Είναι επικίνδυνος και δεν δείχνει αυτή τη στιγμή μείωση στην επιθετικότητα του με τα έως τώρα δεδομένα. Σίγουρα θα παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις σε αυτό το πεδίο. Θα δούμε και περισσότερες επιδημιολογικές μελέτες και από τη χώρα μας. Με δεδομένο όμως ότι δεν είναι τόσο αξιόπιστες, όταν έχει κυκλοφορήσει σε τόσο χαμηλά επίπεδα ο ιός. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες χώρες και θα περιμένουμε και εμείς με αγωνία ένα νέο φάρμακο ή εμβόλιο.
Προς το παρόν δεν μπορούμε να πούμε με τα έως τώρα δεδομένα ότι είναι λιγότερο επιθετικός, λιγότερο επικίνδυνος.
Τσιόδρας: 1/3 της παγκόσμιας κοινότητας επέβαλε lockdοwn
«Είναι ακράδαντη γνώμη και της επιστημονικής επιτροπής και των εμπειρογνωμόνων όλων ότι καλά έκαναν οι χώρες και έκαναν lockdown. Το 1/3 της παγκόσμιας κοινότητας επέβαλε lockdοwn δεν το έκανε χωρίς λόγο.
Άρα οι επιστημονικές αντιφάσεις δεν είναι επιστημονικές αντιφάσεις είναι η αβεβαιότητά. Μέσα στην αβεβαιότητα πρέπει να κινηθείς με κάποια επιστημονικά κριτήρια αυτό κάνουμε και εμείς δεν κινούμαστε διαισθητικά και κάθε περίπτωση είναι που εξετάζουμε και κάθε περίπτωση έχει και συνέπειες και θέλει προσοχή. Νομίζω ότι αυτή είναι η σημαντικότερη παράμετρος η υπερβολική επαγρύπνηση και προσοχή την οποία την εφαρμόζουμε τους τελευταίους τρεις μήνες και θα συνεχίσουμε έτσι μέχρι να δούμε που πάει αυτό το πρώτο κύμα που ελπίζουμε να σβήσει».
Τι δήλωσε ο κ. Τσιόδρας αναφορικά με τους θανάτους ασθενών
Ο θάνατος είναι πολυπαραγοντικό φαινόμενο, τόνισε ο κ. Τσιόδρας. Ωστόσο για να μην εμπίπτει στη λίστα των θυμάτων κορωνοϊού κάποιος ασθενής θα πρέπει να βγει αρνητικός στον ιό, να περάσει καιρός και τότε ο θάνατός του να αποδοθεί σε άλλη αιτία.
«Αν είχαμε το ελεύθερο να κρίνουμε κατά το δοκούν, τότε θα καταγράφαμε λιγότερους θανάτους και δεν θα τηρούσαμε τις ευρωπαϊκές οδηγίες» επανέλαβε ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας.
Μάλιστα, ο λοιμωξιολόγος τόνισε πως πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης δεν ακολούθησαν το πρωτόκολλο αυτό. Παρότι ο αριθμός των θανάτων γενικά παρουσιάζεται ασυνήθιστα αυξημένος.
«Παρατηρούμε μεγάλες αυξήσεις των θανάτων, μεγάλο μέρος των οποίων αποδίδεται στον νέο ιό» όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, χωρίς αυτό να μπορεί να διαπιστωθεί.
Τσιόδρας: Δεν πρόκειται για επινόηση δικιά μου
«Δεν πρόκειται για επινόηση δικιά μου. Η επιστημονική κοινότητα της χώρας ακολουθεί τις ευρωπαϊκές οδηγίες, την επιστημονική πρακτική, δεν εξυπηρετούμε καμιά σκοπιμότητα» σημείωσε κλείνοντας το θέμα της καταγραφής θανάτων του κορωνοϊού, ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας.
Όπως είπε ωστόσο, το ποσοστό που αντιπροσώπευε τους θανάτους από τον ιό στην Ελλάδα και τα θύματα του οποίου παρουσίαζαν την τυπική εικόνα της νόσου Covid-19 είναι συντριπτικό.
Η πνευμονία και η αναπνευστική ανεπάρκεια ήταν κλινική εικόνα που παρουσίασαν σχεδόν όλοι οι θανόντες από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα.
Σάλος μετά τις δηλώσεις και τις επιστημονικές αντιφάσεις
Τα τελευταία 24ωρα έχει προκληθεί σάλος μετά τις δηλώσεις του κ. Σωτήρη Τσιόδρα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης τη Δευτέρα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά για την καταγραφή των θανάτων από κορωνοϊό στη χώρα μας: «Οποιοσδήποτε πέθαινε από ή με Covid καταγραφόταν σαν να πέθαινε από Covid».
Η επίμαχη δήλωση που αποτέλεσε «εργαλείο» στα χέρια των συνωμοσιολόγων, οι οποίοι για άλλη μια φορά οργίασαν. Αμέσως έπιασαν δουλειά και έκαναν τη δήλωση «σημαία» στον δημόσιο λόγο και τα social media, αναπτύσσοντας νέες θεωρίες για τον αριθμό των θανάτων, την επικινδυνότητα, την προέλευση του κορωνοϊού κτλ.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα