Ο κορωνοϊός είναι εδώ και θα μείνει, όπως ξεκαθάρισε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια του 20ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Λοιμώξεων.
Όπως τόνισε ο κ. Τσιόδρας κατά την παρέμβασή του -κάτι που έγινε διαδικτυακά και τον ίδιο να μην βγάζει ούτε δευτερόλεπτο την μάσκα του- «από εδώ και στο εξής οι προβλέψεις με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και τις άγνωστες παραμέτρους είναι οι ακόλουθες:
- Είναι απαραίτητη η ποιοτική επιτήρηση με νέα εργαλεία
- Η ανοσία θα είναι και φυσική – εκτός από τα εμβόλια- και πιθανόν μακράς διαρκείας, ενώ
- Το αμέσως επόμενο διάστημα θα μας απασχολήσουν η εξέλιξη ιού, οι μεταλλάξεις.
Ως βασικές παραμέτρους για το επόμενο πάντως διάστημα, όπως σημείωσε ο κ. Τσιόδρας, θα είναι «ο εμβολιασμό μας μια φορά τον χρόνο και η αντιμετώπιση του ιού με έξυπνα μέτρα τα οποία θα έχουν ευρεία κοινωνική αποδοχή».
Τσιόδρας: Γιατί η επιδημία έγινε πανδημία
Ο ίδιος τόνισε ότι «η αρχική επιδημία έγινε πανδημία σαν αποτέλεσμα τεράστιων ελλειμμάτων» και συμπλήρωσε ότι «πρέπει να είμαστε περισσότερο έτοιμοι στο μέλλον».
Παράλληλα σημείωσε ότι σήμερα ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων στην χώρα μας είναι τα 39 έτη δίνοντας το παράδειγμα της Αιτωλοακαρνανίας με τις ηλικίες 20-39 και 45-49 να είναι πρώτες στην λίστα.
Ακόμα, εξήγησε πως το Rt στην Θεσσαλονίκη είναι στο 0.87, στη Βόρεια Ελλάδα συνολικά στο 0.74, ενώ στην επικράτεια είναι στο 0.86.
Τι είπε για τις μεταλλάξεις
Τέλος, αναφορικά με τις μεταλλάξεις ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι αυξάνουν τη μεταδοτικότητα και την παθογονικότητα, μειώνουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων δημόσιας υγείας ή ακόμη και την αξιοπιστία των διαθέσιμων τεστ, εμβολίων και φαρμάκων, ενώ σύντομα θα μας απασχολήσει και μια νέα μετάλλαξη η οποία έχει μεταξύ άλλων εντοπιστεί σε Ελβετία. Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία.
Κικίλιας: Η πανδημία έφερε στην επιφάνεια την επιστήμη της Λοιμωξιολογίας
Νωρίτερα, την έναρξη των εργασιών του 20ου Πανελληνίου Συνεδρίου Λοιμώξεων που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων κήρυξε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
«Η πανδημία COVID-19 έφερε στην επιφάνεια την πολύ σημαντική Επιστήμη της Λοιμωξιολογίας. Ένας κλάδος της Ιατρικής που ασχολείται με τους παθογόνους μικροοργανισμούς, την επιδημιολογία τους, την εργαστηριακή διάγνωση, τη θεραπεία και, ιδιαίτερα, την πρόληψη» είπε ο κ. Κικίλιας.
«Ανέδειξε επίσης την ανάγκη για πολύπλευρη συνεργασία των Λοιμωξιολόγων με άλλους επαγγελματίες Υγείας, τόσο στην κοινότητα όσο και στα Νοσοκομεία. Τη συνεργασία αυτή την υλοποιήσαμε ως Υπουργείο Υγείας στην πράξη, με τη λειτουργία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που σύστησα πριν από 15 μήνες στην αρχή της πανδημίας. Μια Επιτροπή που περιλαμβάνει Επιδημιολόγους, εργαστηριακούς ιατρούς και, φυσικά, Λοιμωξιολόγους» συμπλήρωσε.
«Θέλω ειλικρινά να τους ευχαριστήσω για την προσφορά τους στα Νοσοκομεία, αλλά και για τις συμβουλές που μας παρέχουν στην αντιμετώπιση του SARS-CoV-2, καθώς και άλλων επικίνδυνων μικροοργανισμών, όπως τα πολύ ανθεκτικά μικρόβια. Το Υπουργείο Υγείας στέκεται συμπαραστάτης στον σκληρό αγώνα σας μέχρι την τελική νίκη κατά της πανδημίας. Η συνεργασία μας με την Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων είναι διαρκής και πολυεπίπεδη, χάρη και στις άοκνες προσπάθειες του Προέδρου της και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Παναγιώτη Γαργαλιάνου-Κακολύρη, αλλά και όλων υμών» εξήγησε.
«Με μεγάλη χαρά κηρύττω την έναρξη των εργασιών του 20ου Πανελληνίου Συνεδρίου Λοιμώξεων και σας εύχομαι από την καρδιά μου, καλή επιτυχία» κατέληξε.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Ο κορωνοϊός είναι εδώ και θα μείνει, όπως ξεκαθάρισε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια του 20ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Λοιμώξεων.