Την πεποίθησή του ότι “μπορούμε όλοι μαζί να νικήσουμε τον κορωνοιό” εξέφρασε ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας στην πρώτη εκδήλωση του κύκλου διαδικτυακών συζητήσεων της Ελληνικής Προεδρίας, στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης.
“Η αλληλεγγύη είναι το μεγάλο μήνυμα. Να πούμε όχι στον φόβο, στον πανικό και στο στίγμα. Δίνουμε τη μάχη κατά του κορωνοϊού όλοι μαζί και θα νικήσουμε”, είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Δίνοντας τον λόγο στον “Καθηγητή «ίνδαλμα» για την ελληνική κοινωνία” όπως χαρακτήρισε τον κ. Τσιόδρα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ανακοίνωσε ότι πρόθεση της Ελληνικής Προεδρίας είναι να διανείμει τις κατευθυντήριες γραμμές της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Κεντρικό θέμα της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης είναι «η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας σε συνθήκες πανδημίας – Αποτελεσματική διαχείριση μίας υγειονομικής κρίσης με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».
Στην τοποθέτησή του ο Καθηγητής Τσιόδρας παρουσίασε αναλυτικά στατιστικά και επιδημιολογικά δεδομένα για την πανδημία στην Ελλάδα, κάνοντας έναν απολογισμό της διαχείρισης καθώς και τα προβλήματα που αντιμετώπισε η χώρα, όπως η δυσκολία απόκτησης προστατευτικού εξοπλισμού στα πρώτα στάδια της επιδημίας. Οι τιμές, είπε, ήταν πέντε φορές μεγαλύτερες, ενώ δεν υπήρχε αλληλεγγύη, καθώς ορισμένες χώρες εμπόδιζαν άλλες να αποκτήσουν υλικό.
Αναφερόμενος στην ικανότητα του δημόσιου συστήματος υγείας να καλύψει τους ασθενείς, σε περίπτωση που χρειαζόταν ΜΕΘ, είπε ότι η αναλογία κρεβατιών-ασθενών αρχικά ήταν:
- · 5.5 / για 100.000 άτομα και
- · 9.4/ για 100.000 άτομα στο τέλος Απρίλιου 2020,
- με σχέδιο ενίσχυσης των ΜΕΘ ακόμη περισσότερο μέχρι το τέλος του χρόνου.
Η αποτελεσματικότητα της «σκληρής καραντίνας» αντικατοπτρίζεται, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, στο γεγονός ότι η παραπάνω αναλογία διαμορφώθηκε τελικά ως 2.6 / για 100.000 άτομα, με τον Καθηγητή Λοιμωξιολογίας να προσδιορίζει το ποσοστό επιτυχίας του «αυστηρού αυτοπεριορισμού» στο 80%.
Αναφορικά με την ικανότητα διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ, από 800 την ημέρα, έφτασαν 10.0000 και τώρα ο μέσος όρος διαμορφώνεται στα 3.000 τη μέρα, τα οποία πραγματοποιούνται σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού με υψηλή έκθεση ή πιο ευάλωτες στον ιό.
Ο κ. Τσιόδρας μιλώντας για τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ (250-500) σε όλη τη χώρα, είπε ότι «βοηθούν τρομερά το άνοιγμα του τουρισμού στη χώρα», ενώ σημείωσε ότι μετά από μελέτη σε δείγματα 3.000 ατόμων, «τα μαθηματικά μοντέλα μας λένε ότι έχουμε λιγότερο του 1% του πληθυσμού μολυσμένο στην Ελλάδα».
Σε σχέση με τη μεταδοτικότητα του ιού στην Ελλάδα, είπε πως ο δείκτης μετάδοσης “R0” την Κυριακή ήταν μόλις 0,3.
Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε διεξοδικά σε θεραπείες και φάρμακα που χορηγήθηκαν όλο αυτό το διάστημα σε ασθενείς στην Ελλάδα ενώ ερωτηθείς για το εμβόλιο, απάντησε «το πιο κοντά στο τέλος του χρόνου» ως προς την υλοποίησή του εξηγώντας ότι «δεν θέλουμε να πάμε εξαιρετικά γρήγορα αλλά να είμαστε επιτυχημένοι».
Ο καθηγητής αναφέρθηκε επίσης σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι Ρομά της Λάρισας, αλλά και σε ζητήματα επικοινωνίας, όπως η καθημερινή του ενημέρωση με τον κ. Χαρδαλιά, προς αποφυγή πανικού.
«Υπάρχουν πολλά ζητήματα που δεν έχουν ακόμη διερευνηθεί» σημείωσε ο κ. Τσιόδρας. Όπως επιπτώσεις και άγνωστα ακόμη συμπτώματα της πανδημίας. Στο ενδεχόμενο δεύτερου κύματος συνέστησε «να ψηφιοποιηθεί όλη η διαδικασία», και βέβαια να υπάρξει πλήρης οργάνωση σε επίπεδο δικτύου και υποδομών. Ακόμα και για τις «απομακρυσμένες, μη αστικές περιοχές» της Ελλάδας.
«Συζητώντας με…»
Το «Συζητώντας με…» είναι μία καινοτομία της ελληνικής προεδρίας που εντάσσεται στις εναλλακτικές ψηφιακές δράσεις (e-chairmanship). Προσφέρει ένα θεσμικό βήμα διαλόγου, ανοιχτό στο ευρύ κοινό. Με σημαντικές προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Σκοπός αυτών των ψηφιακών συναντήσεων, είναι ο θεσμός του Συμβουλίου της Ευρώπης να έρθει πιο κοντά στην κοινωνία των πολιτών.
Υπενθυμίζεται, ότι κεντρικό θέμα της Ελληνικής Προεδρίας είναι:
«Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας σε συνθήκες πανδημίας – Αποτελεσματική διαχείριση μίας υγειονομικής κρίσης με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».
Τσιόδρας: Παρακολουθήστε τη συζήτηση
Η ψηφιακή συζήτηση, είναι στα αγγλικά. Μεταδίδεται απευθείας μέσω livestreaming από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.
In Discussion with Sotiris Tsiodras
Gepostet von Greek Chairmanship Council of Europe am Montag, 1. Juni 2020
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα