Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίζονται πλέον οι υγειονομικοί για τη σταδιακή πτώση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα, με την Σταματούλα Τσικρικά, πρόεδρο της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας και επιμελήτρια στο «Σωτηρία», υποστήριξε ότι η αισιοδοξία δικαιολογείται.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι υπάρχει ακόμα δρόμος να διανυθεί για την άρση του lockdown, με τον κ. Βατόπουλο να επισημαίνει ότι τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού πρέπει να πέσουν κάτω από 500 για να νιώσουμε ασφαλείς. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, όλα τα δεδομένα φαίνεται πως οδηγούν προς μια νέα παράταση του lockdown.
Την ίδια στιγμή, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», η κ. Σταματούλα Τσικρικά, πρόεδρος της Ενωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας και επιμελήτρια στο «Σωτηρία», υποστήριξε ότι η αισιοδοξία δικαιολογείται. «Η τάση μείωσης των κρουσμάτων αρχίζει να φαίνεται στα νοσοκομεία. Είναι κάτι που θέλαμε και σιγά σιγά το έχουμε. Πρέπει να μειωθεί ο αριθμός νοσηλευόμενων και η πίεση στις κλίνες ΜΕΘ» τόνισε χαρακτηριστικά.
Η κυρία Τσικρικά αναφέρθηκε εκτενώς στην πρόοδο για τα εμβόλια για τον κορωνοϊό, αναφέροντας ότι «εύχομαι από το νέο έτος να έχουμε κοντά μας το εμβόλιο, το οποίο θα μας δώσει μια καινούρια πνοή. Θα είναι ένα νέο “όπλο” για να καταπολεμήσουμε τον κορωνοϊό».
«Πιθανώς να έχουμε και φάρμακα για τον κορωνοϊό το 2021»
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ενωσης Πνευμονολόγων, οι υγειονομικοί αναμένουν οδηγίες από το υπουργείο Υγείας σχετικά με τις προτεραιότητες που θα τεθούν για το εμβόλιο.
«Οι επαγγελματίες υγείας, στα πιο νευραλγικά τμήματα που περιθάλπουν τις σοβαρότερες και βαρύτερες μορφές του κορωνοϊού θα είναι εκείνοι που θα θωρακιστούν πρώτοι με το εμβόλιο» σημείωσε η κ. Τσικρικά.
Ερωτηθείσα για την ελπιδοφόρα, παγκόσμια έρευνα για τρία νέα φάρμακα για τον κορωνοϊό η επιμελήτρια του «Σωτηρία» είπε:
«Η επιστημονική κοινότητα δεν έχει σταματήσει λεπτό, οι χρηματοδοτήσεις είναι μεγάλες, το ερευνητικό ενδιαφέρον τεράστιο. Υπάρχουν κάποια φάρμακα, όμως στοχευμένο (φάρμακο) για τον κορωνοϊό δεν υπάρχει. Αναμένουμε τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών, να δούμε στην κλινική πράξη πώς εφαρμόζονται και, γιατί όχι, με τη βοήθεια της επιστήμης μπορεί το 2021 να έχουμε και το φάρμακο για τον κορωνοϊό»
Μεταξύ άλλων, η κυρία Τσικρικά επισήμανε ότι φέτος σε ό,τι αφορά τη γρίπη «είμαστε πολύ καλά. Το περιμέναμε. Η χρήση μάσκας σε τόσο μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, ο κατ’ οίκον περιορισμός, οι αποστάσεις, έχουν μειώσει τα ποσοστά της εποχικής γρίπης και των άλλων εποχικών ιών. Και σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να υπάρχει μαζί γρίπη και κορωνοϊός».
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα