Τα επόμενα χρόνια ως επιστημονική κοινότητα θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε άλλη μια τεράστια πρόκληση: την «οχύρωση» των κοινωνιών μας απέναντι στον Δάγκειο πυρετό, μια και η κλιματική κρίση -οι παρατεταμένοι καύσωνες και τα υψηλά ποσοστά υγρασίας- ευνοούν την εξάπλωση και αναπαραγωγή του Aedes aegypti, του «κουνουπιού τίγρη» όπως αναφέρει ο Καθηγητής, Αθανάσιος Τσακρής.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο facebook, ο Καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου της Αθήνας και διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθανάσιος Τσακρής:
«Τα επόμενα χρόνια ως επιστημονική κοινότητα θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε άλλη μια τεράστια πρόκληση: την «οχύρωση» των κοινωνιών μας απέναντι στον Δάγκειο πυρετό, μια και η κλιματική κρίση -οι παρατεταμένοι καύσωνες και τα υψηλά ποσοστά υγρασίας- ευνοούν την εξάπλωση και αναπαραγωγή του Aedes aegypti, του «κουνουπιού τίγρη», ενός από τους κύριους διαβιβαστές του ιού.
Δεν είναι τυχαίο ότι φέτος, έπειτα από ένα τόσο ζεστό και υγρό καλοκαίρι, τα κρούσματα παρουσιάζουν διεθνώς κατακόρυφη άνοδο».
Όπως αναφέρει στην ανάρτησή του η εκρηκτική αύξηση των ταξιδιών είναι ένας ακόμη καθοριστικός παράγοντας. Ειδικά στην ΗΠΑ βιώνεται η χειρότερη χρονιά από το 1980. «Αλλά και η γειτονιά μας δεν αποτελεί εξαίρεση».
Σχετικά με την ανακοίνωσή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τονίζει ότι: «Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο Δάγκειος πυρετός θα έχει γίνει μείζων απειλή για τη νότια Ευρώπη μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας».
Όσον αφορά την ταυτότητα της νόσου πιστεύει ότι : από τους 4 που θα μολυνθούν, οι 3 θα είναι ασυμπτωματικοί.
Υποστηρίζει επίσης πως: Εκείνοι που θα νοσήσουν, όμως, θα παρουσιάσουν πυρετό, μυϊκούς σπασμούς και πόνο στις αρθρώσεις – τόσο ισχυρό ώστε η νόσος αποκαλείται και «πυρετός των σπασμένων οστών».
Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις -λιγότερες από 1%- ο Δάγκειος πυρετός μπορεί να αποβεί μοιραίος».
Ποια είναι όμως τα μέτρα προφύλαξης που μπορούμε να πάρουμε;
Ο κ. Τσακρής τονίζει ότι θα πρέπει να: «Κρατήσουμε τα κουνούπια μακριά μας με τα γνωστά μέτρα ατομικής προστασίας. Η πρώιμη διάγνωση παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των ασθενών και στην αποφυγή επιπλοκών από σοβαρή νόσηση«.