Το 92% όσων νόσησαν βαριά και το 98% όσων χάθηκαν μεταξύ των κρουσμάτων άνω των 62 ετών την εβδομάδα που πέρασε, αφορούσαν σε άτομα που δεν είχαν προλάβει να ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
Όπως ανέφερε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κ. Βάνα Παπαευαγγέλου, ο δείκτης θετικότητας παραμένει σε χαμηλά επίπεδα (περίπου στο 2,3%) και «η διασπορά του ιού μειώνεται σταθερά».
Τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας είναι 9.500, με την κ. Βάνα Παπαευαγγέλου να κάνει γνωστό ότι: «Η συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευόμενων αφορά σε ανεμβολίαστους. Την τελευταία εβδομάδα, το 92% όσων χρειάστηκαν νοσηλεία και το 98% όσων πέθαναν από κορωνοϊό αφορά σε άτομα που δεν είχαν προλάβει να εμβολιαστούν».
Βελτιώθηκε η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα
Η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα μας είναι σαφής, είπε υπογράμμισε η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου, που σημείωσε πως ο μέσος κυλιόμενος όρος των τελευταίων 7 ημερών μειώθηκε για πρώτη φορά κάτω από τα 1.000 κρούσματα ανά ημέρα, ενώ φτάσαμε στην εικόνα που είχαμε στις αρχές του έτους, πριν δηλαδή το τρίτο κύμα.
Επιπλέον, η λοιμωξιολόγος τόνισε πως η εικόνα σήμερα είναι ακόμη πιο καλή, καθώς τα μισά από τα κρούσματα έχουν διαγνωστεί μέσω self test και αφορούν σε ασυμπτωματικά άτομα. Η κα. Παπαευαγγέλου ανέφερε πως παρατηρήθηκε επίσης σημαντική μείωση στα νέα κρούσματα ηλικίας άνω των 55 ετών.
Την τελευταία εβδομάδα πραγματοποιούνταν κατά μέσο όρο 40.000 τεστ την ημέρα, με τον δείκτη θετικότητας να παραμένει χαμηλός στο 2,3%. Παράλληλα, το ποσοστό των θετικών κρουσμάτων που διαγιγνώσκονται μέσω self test. παρέμεινε χαμηλό, στο 0.12% σημείωσε η λοιμωξιολόγος.
Μέτρια η κυκλοφορία του ιού στη χώρα σύμφωνα με το ECDC
Έτσι, είναι εμφανές πως η διασπορά του ιού μειώνεται σταθερά. Σύμφωνα με το ECDC, η χώρα μας συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες με μέτρια κυκλοφορία του ιού. Παρόλα αυτά, 9.500 περίπου συμπολίτες μας νοσούν, αποτελούν δηλαδή ενεργά κρούσματα.
Η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε όμως πως ορισμένες Περιφερειακές Ενότητες, όπως η Αττική, η Μαγνησία, η Λάρισα, αλλά και νησιά όπως η Κως, η Νάξος και η Κέρκυρα βρίσκονται στο επίπεδο 3, δηλαδή στο πορτοκαλί επίπεδο κινδύνου.
Παράλληλα, η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως σημαντική είναι και η μείωση των ασθενών που νοσηλεύονται λόγω κορωνοϊού στα νοσοκομεία της χώρας. Υπολογίζονται σε 1.600 περίπου ασθενείς, ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών την τελευταία εβδομάδα, ανέρχεται σε 128 ασθενείς.
Σημαντική αποσυμπίεση του ΕΣΥ
Η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων κυμαίνεται μεταξύ 65 και 67 έτη, όπως είπε η λοιμωξιολόγος, ενώ 28 κατά μέσο όρο είναι οι θάνατοι ανά ημέρα την τελευταία εβδομάδα. Έτσι, σημαντική αναμένεται η αποσυμπίεση του ΕΣΥ τις προσεχείς εβδομάδες. Υπολογίζεται ότι στο τέλος του μήνα, ο αριθμός των διασωληνωμένων ίσως να είναι μικρότερος και από τους 200, πρόσθεσε η κα. Παπαευαγγέλου.
Την εβδομάδα που μας πέρασε, το 92% όσων νόσησαν. βαριά και το 98% όσων χάθηκαν μεταξύ των κρουσμάτων άνω των 62 ετών, αφορούσαν. σε άτομα που δεν είχαν προλάβει να ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, είπε η κα. Παπαευαγγέλου.
«Η πανδημία δεν έχει λήξει και όσο ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας είναι απαραίτητο ο καθένας από εμάς να κάνει ότι είναι απαραίτητο για να προστατευθεί» συνέχισε η λοιμωξιολόγος.
Ωστόσο, η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στις προβλέψεις του ECDC για την εξέλιξη της πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι, σε περίπτωση που αρθούν όλα τα μέτρα για τον κορωνοϊό. Όπως είπε, αν δεν τηρηθούν κάποια μέτρα μέσα στο καλοκαίρι, το αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη ενδέχεται να είναι δραματικό. Τα δεδομένα τονίζουν πως η πανδημία δεν έχει λήξει και ότι η βελτίωση των δεικτών δεν θα πρέπει να μας εφησυχάζει.
Αν και ο εμβολιασμός στην Ευρώπη πηγαίνει καλά και ο αριθμός των εμβολιασμένος αυξάνει κάθε μέρα, η κατάσταση παραμένει εύθραυστη λόγω της διάδοσης των νέων μεταλλάξεων, εξήγησε η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα